Νότια Κορέα: Σάλος με την τέως πρώτη κυρία – Κατηγορίες για δωροδοκίες άνω των 200.000 δολαρίων

Σε νέα φάση εισέρχεται η πολιτική και δικαστική κρίση στη Νότια Κορέα, καθώς οι εισαγγελικές αρχές απαγγέλλουν βαριές κατηγορίες σε βάρος της τέως πρώτης κυρίας Κιμ Γκον Χι.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, φέρεται να έλαβε δωροδοκίες σε είδος, συνολικής αξίας που ξεπερνά τα 200.000 δολάρια, ενώ παράλληλα κατηγορείται για παράνομη ανάμειξη σε κρατικές υποθέσεις.
Οι εισαγγελείς μιλούν για έργα τέχνης, κοσμήματα και είδη πολυτελείας, τα οποία φέρεται να προσφέρθηκαν από επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους, σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει έντονους τριγμούς στο πολιτικό σύστημα της χώρας.
Έρευνα έξι μηνών και βαριές κατηγορίες
Μετά από έρευνα διάρκειας έξι μηνών, η εισαγγελία καταλογίζει στην κ. Κιμ παθητική διαφθορά, χειραγώγηση χρηματιστηριακών συναλλαγών και παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας.
Η ίδια συνελήφθη τον Αύγουστο και από τότε βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλά ποινικά αδικήματα.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Μιν Τζουνγκ-γκι, τονίζει ότι οι ενέργειές της «κλόνισαν σοβαρά τους θεσμούς», υπογραμμίζοντας ότι υπήρξε κατάχρηση εξουσίας με τρόπο που δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Πολυτελή δώρα και θρησκευτική εμπλοκή
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, η συνολική αξία των δωροδοκιών ανέρχεται σε 377,25 εκατ. γουόν (περίπου 223.000 ευρώ). Μεταξύ των αντικειμένων που περιλαμβάνονται στη λίστα βρίσκονται:
- τσάντες των οίκων Chanel και Dior,
- κοσμήματα υψηλής αξίας,
- ρολόι-κόσμημα,
- πίνακας του γνωστού εικαστικού Λι Ουφάν.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί και η αναφορά σε δώρα που φέρεται να προήλθαν από την επικεφαλής της Εκκλησία της Ενοποίησης, γεγονός που, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, θέτει υπό αμφισβήτηση τον συνταγματικό διαχωρισμό κράτους και θρησκείας.
Η στάση του πρώην προέδρου και το πολιτικό βάθος της υπόθεσης
Ο σύζυγος της κατηγορούμενης, ο παυθείς πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ, αρνήθηκε κατά την ανάκριση ότι γνώριζε τις συγκεκριμένες συναλλαγές.
Ωστόσο, οι εισαγγελικές αρχές δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να αποδεχθούν πλήρως αυτή τη θέση.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος καθαιρέθηκε φέτος, μετά από καταδίκη για ανταρσία, σε συνέχεια της σύντομης αλλά εκρηκτικής επιβολής στρατιωτικού νόμου τον Δεκέμβριο του 2024, που βύθισε τη χώρα σε βαθιά πολιτική κρίση.
Αντιμέτωπη με βαριά ποινή – Πότε η απόφαση
Η εισαγγελία έχει ήδη ζητήσει ποινή κάθειρξης 15 ετών και χρηματικό πρόστιμο δύο δισ. γουόν, κάνοντας λόγο για συμπεριφορά «υπεράνω του νόμου».
Από την πλευρά της, η κ. Κιμ αρνείται όλες τις κατηγορίες, τις οποίες χαρακτηρίζει «βαθιά άδικες».
Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο δικαστήριο, το οποίο αναμένεται να εκδώσει την ετυμηγορία στις 28 Ιανουαρίου.
Πρόκειται για μια υπόθεση-ορόσημο, καθώς είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Νότιας Κορέας που πρώην πρόεδρος και σύζυγός του βρίσκονται ταυτόχρονα υπό κράτηση, έστω και για διαφορετικές ποινικές υποθέσεις.
- 1 λεπτό πριν Καλαμάτα: Στον Ανακριτή ο 41χρονος για τη δολοφονία της συζύγου του – Τι αποκαλύπτουν οι μαρτυρίες
- 15 λεπτά πριν ΑΣΕΠ 1ΓΒ/2026: Σήμερα (4/6) η ηλεκτρονική κληρωτίδα – Έρχονται τα αποτελέσματα για 2.628 μόνιμες προσλήψεις
- 15 λεπτά πριν Έρχονται αναδρομικά έως 3.500 ευρώ για 100.000 συνταξιούχους- Ποιοι θα τα πάρουν


















