Νοσοκομείο Λάρισας: Έχουμε μείνει μ’ ένα ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα
Χιλιάδες καρκινοπαθείς από Θεσσαλία, Φθιώτιδα και Κατερίνη περιμένουν πάνω από 2,5 μήνες για ένα ραντεβού
Ένα και μοναδικό ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα, που εξαιτίας της καθημερινής του χρήσης παθαίνει συχνά βλάβες, σηκώνει όλο το βάρος των ακτινοθεραπειών για τους χιλιάδες καρκινοπαθείς της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας και της Κατερίνης, καταγγέλλει στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος» ο Γιώργος Κύργιας, ακτινοθεραπευτής ογκολόγος, διευθυντής του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
Ο γιατρός απευθύνει δραματική έκκληση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να προγραμματίσει την προμήθεια τουλάχιστον ενός ακόμη ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος «χθες», περιγράφοντας μία εικόνα απογοητευτική για το ΕΣΥ εν έτει 2024.
Σύμφωνα με το τοπικό μέσο, η λίστα αναμονής φτάνει πλέον τους 2,5 μήνες, με τους καρκινοπαθείς να βρίσκονται σε απόγνωση, αφού οι ακτινοβολίες πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, ραντεβού κενά δεν υπάρχουν και οι θεραπείες τους καθυστερούν δραματικά, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη δοκιμασία που βιώνουν και τη σκληρή μάχη αποκατάστασης που δίνουν, με άνισους όμως όρους ακόμη και σε ιατρικό επίπεδο.
Δείτε σχετικά:
Το μοναδικό μηχάνημα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όχι μόνο δεν επαρκεί για να προγραμματιστούν τα απαιτούμενα ραντεβού, αλλά χαλάει ολοένα και συχνότερα λόγω της χρήσης σε καθημερινή βάση.
Υπολογίζεται, πως υπάρχουν μέρες που τα προγραμματισμένα ραντεβού ξεπερνούν ακόμη και τα 100. Χθες (19/3) για παράδειγμα, ήταν προγραμματισμένες περισσότερες από 100 ακτινοθεραπείες. Το μηχάνημα όμως τέθηκε εκτός νωρίς το πρωί. Περίπου 60 καρκινοπαθείς δεν κατάφεραν να υποβληθούν σε θεραπεία. Οι γιατροί στις 4:30 το απόγευμα περίμεναν από τους ειδικούς της εταιρείας που έχει αναλάβει βλάβες και συντήρηση να επιδιορθώσουν το μηχάνημα. «Όσες μπορέσουμε θα κάνουμε αφότου αποκατασταθεί η βλάβη θα τις κάνουμε μέχρι το τέλος της βάρδιας», εξήγησε ο κ. Κύργιας με απογοήτευση, καθώς το πρόβλημα με τη λίστα αναμονής δεν είναι τωρινό.
«Μετά την πανδημία σταδιακά παρατηρήθηκε μία αύξηση των καρκίνων και κατά συνέπεια και των ακτινοβολιών. Υπήρχαν πολλοί ασθενείς που είχαν παραμελήσει την υγεία τους, υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις και τώρα πρέπει να υποβληθούν σε διάφορα θεραπευτικά σχήματα που περιλαμβάνουν ακτινοθεραπείες. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για ραντεβού, τα οποία όμως δε μπορούμε να εξυπηρετήσουμε με ένα μηχάνημα», σημείωσε ο διευθυντής του Τμήματος Ακτινοθεραπειών.
Δείτε: Θα πληρώνουμε ΚΑΙ τον προσωπικό ιατρό!
«Με βάση την απογραφή του 2021 ο πληθυσμός στην περιοχή διοικητικής ευθύνης της 5ης ΥΠΕ ανέρχεται σε περίπου 1,2 εκατ. ευρώ. Ακόμη και με πληθυσμιακά κριτήρια να το δει κανείς υφίσταται μία μεγάλη αδικία στην περιοχή. Εμείς έχουμε όλο κι όλο ένα μηχάνημα για ακτινοθεραπείες και στη Μακεδονία όπου αντίστοιχα ο πληθυσμός φτάνει τα 2,5 εκατ. ανθρώπους υπάρχουν πάνω από 9 μηχανήματα για ακτινοθεραπείες σε δημόσια νοσοκομεία. Αναρωτιέμαι αυτό δεν συνιστά κατάφωρη αδικία;», αναφέρει ο γιατρός.
Το έντονο πρόβλημα παραδέχθηκε ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Δημήτρης Κατσικονούρης, υποστηρίζοντας πως δρομολογείται η αγορά νέου μηχανήματος, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί, είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε από το ΕΣΠΑ σε συνεργασία με την περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας είπε επίσης πως το 2015 πραγματοποιούνταν 8.000 χημειοθεραπείες, ενώ το 2023 22.000.
Διαβάστε επίσης: Τεστ CAT: ΔΩΡΕΑΝ έξτρα εκπαίδευση και υλικό από το workenter.gr και την “Επίγνωση”