Νικολά Σαρκοζί: Ένοχος για παράνομη χρηματοδότηση από τον Καντάφι
Δικαστήριο στο Παρίσι έκρινε ένοχο τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σε σχέση με κατηγορίες ότι έλαβε εκατομμύρια ευρώ σε παράνομη χρηματοδότηση από τον Μουαμάρ Καντάφι για την επιτυχημένη προεκλογική του εκστρατεία το 2007.
Ωστόσο, κρίθηκε αθώος για όλες τις άλλες κατηγορίες, όπως η παθητική διαφθορά και η παράνομη χρηματοδότηση σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Ο Σαρκοζί, που εξακολουθεί να αρνείται κάθε κατηγορία, υποστηρίζει ότι πρόκειται για «πολιτική δίωξη». Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το 2005 – όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών – φέρεται να συνήψε συμφωνία με τον Καντάφι, προσφέροντας στήριξη στη διεθνή σκηνή στην απομονωμένη τότε Λιβύη, με αντάλλαγμα οικονομική ενίσχυση.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου τόνισε πως ο Σαρκοζί κρίθηκε ένοχος επειδή επέτρεψε στους στενούς συνεργάτες του να κινηθούν για την απόκτηση χρηματοδότησης από το καθεστώς Καντάφι.
Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Μπρις Ορτφέ καταδικάστηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ενώ κατηγορείτο επίσης για συνέργεια σε παράνομη χρηματοδότηση εκστρατείας. Αντίθετα, τρεις άλλοι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.
- 29 λεπτά πριν Πώς δημιουργήθηκε τελικά η Σελήνη; Το απίστευτο σενάριο των 5 ωρών
- 2 ώρες πριν Το «σύνδρομο» του φθινοπώρου που επηρεάζει 1 στους 10 – Πώς θα καταλάβετε ότι σας έχει «χτυπήσει»
- 13/09/2026 00:20 Επίδομα 400 ευρώ: Ποιοι συνταξιούχοι μένουν εκτός – Τι αλλάζει σε Δημόσιο και κατώτατο μισθό









