Νίκη Κεραμέως για το εργασιακό νομοσχέδιο: «Το 13ωρο δεν είναι υποχρεωτικό»

Η Υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, τοποθετήθηκε δημόσια σχετικά με τις αντιδράσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις που προκάλεσε το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ρυθμίσεις δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση τον δημόσιο τομέα.
«Το Δημόσιο δεν επηρεάζεται καθόλου από το νομοσχέδιο που συζητάμε, ούτε στο ελάχιστο», τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο αφορά αποκλειστικά τον ιδιωτικό τομέα και στοχεύει στην ενίσχυση των εργαζομένων και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων.
Κεραμέως: «Το 13ωρο δεν είναι υποχρεωτικό»
Αναφερόμενη στην πολυσυζητημένη ρύθμιση για το 13ωρο, η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε πως «δεν είναι υποχρεωτικό», εξηγώντας ότι «μπορεί να εφαρμόζεται έως και τρεις ημέρες τον μήνα, πάντα με συμφωνία του εργαζομένου».
Όπως ανέφερε, η συγκεκριμένη δυνατότητα προκύπτει από συλλογικές συμβάσεις που ήδη κατατίθενται στο υπουργείο, ύστερα από αιτήματα ίδιων των εργαζομένων που ζητούν να δουλεύουν επιπλέον ώρες με αντίστοιχη αμοιβή.
«Η έκφραση “13ωρο” δημιουργεί παρερμηνείες. Δεν σημαίνει ότι όλοι θα δουλεύουμε καθημερινά 13 ώρες», σημείωσε η υπουργός, διευκρινίζοντας ότι μπορεί να εφαρμόζεται συνολικά 37 ημέρες τον χρόνο.
Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους
Η Νίκη Κεραμέως ανέλυσε τα τρεις βασικούς άξονες του νομοσχεδίου, που –όπως τόνισε– προστατεύουν και ενδυναμώνουν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα:
- Ενίσχυση των εργαζομένων, με δυνατότητα τετραήμερης εργασίας σε ετήσια βάση και νέα επιδόματα για γυναίκες και γονικές άδειες.
- Μείωση της γραφειοκρατίας και διευκόλυνση των επιχειρήσεων, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά.
- Προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στις σύγχρονες ανάγκες της οικονομίας και της παραγωγικότητας.
Η υπουργός τόνισε ότι «το νομοσχέδιο δεν επιβάλλει καταχρηστικές υποχρεώσεις, αλλά δίνει ευκαιρίες για καλύτερες αποδοχές και ισορροπημένη επαγγελματική ζωή».
«Σήμερα, ένας εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει για δύο εργοδότες μέχρι 13 ώρες χωρίς να αμείβεται παραπάνω. Με τη νέα ρύθμιση, θα μπορεί να λαμβάνει 40% υψηλότερη αμοιβή, χωρίς επιπλέον ταλαιπωρία ή μετακινήσεις», εξήγησε χαρακτηριστικά.
«Το Δημόσιο δεν έχει λόγο να απεργεί»
Αναφορικά με τις απεργίες στον δημόσιο τομέα, η Νίκη Κεραμέως εμφανίστηκε κατηγορηματική:
«Δεν ξέρω γιατί απεργεί το Δημόσιο. Το νομοσχέδιο αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις των δημοσίων υπαλλήλων».
Ένα νομοσχέδιο με στόχο την ισορροπία
Η Υπουργός Εργασίας επανέλαβε πως το νέο πλαίσιο «πρέπει να γίνει σημαία για κάθε εργαζόμενο», καθώς –όπως είπε– προστατεύει τα δικαιώματα, δίνει κίνητρα για ανάπτυξη και ενισχύει τη δίκαιη συνεργασία μεταξύ πολιτείας, εργοδοτών και εργαζομένων.
- 56 λεπτά πριν Το σχέδιο των Χιλιανών διαρρηκτών: Πώς «χτυπούν» πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα
- 1 ώρα πριν Ποια ψηφία να αποφεύγεις στη λοταρία – Τι λέει ειδικός στα τυχερά παιχνίδια
- 2 ώρες πριν Δεν σε παίρνει ο ύπνος; 7 πρακτικές που βοηθούν















