Νέο κύμα ακρίβειας στα τρόφιμα: Πόσο θα φτάσει το γάλα

Νέο κύμα ακρίβειας στα τρόφιμα: Πόσο θα φτάσει το γάλα

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Από σήμερα, 1η Οκτωβρίου, οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με νέο κύμα ανατιμήσεων στα γαλακτοκομικά, καθώς αυξήσεις από 7% έως 12% περνούν σε περίπου 100 προϊόντα. Η αγορά εκτιμά ότι πρόκειται για την αρχή ενός ευρύτερου κύματος ανατιμήσεων στα τρόφιμα, με το ενεργειακό κόστος, τις διεθνείς τιμές των σιτηρών και τις ελλείψεις πρώτων υλών να πιέζουν ολοένα περισσότερο την παραγωγή.

Η εικόνα αυτή έρχεται μετά από ένα σχετικά ήρεμο καλοκαίρι στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στις λαϊκές αγορές. Ο πληθωρισμός των τροφίμων είχε υποχωρήσει σημαντικά τους προηγούμενους μήνες, όμως με την είσοδο του Οκτωβρίου οι πιέσεις επιστρέφουν και μάλιστα σε μία περίοδο που η αγορά προετοιμάζεται για το αυξημένο κόστος της χειμερινής περιόδου.

Βασικός παράγοντας είναι η ενέργεια. Η άνοδος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μεταφέρεται άμεσα στο κόστος παραγωγής, ψύξης, μεταποίησης και μεταφοράς των τροφίμων. Την ίδια ώρα, οι διαταραχές στις εμπορικές διαδρομές της Μαύρης Θάλασσας επηρεάζουν τις εξαγωγές σιτηρών και φυτικών ελαίων, αυξάνοντας τις πιέσεις στις διεθνείς τιμές.

Στα γαλακτοκομικά, όμως, το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην ενέργεια. Η μειωμένη διαθεσιμότητα πρόβειου γάλακτος αποτελεί ξεχωριστή πηγή πίεσης, ιδιαίτερα για τη φέτα. Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου περιορίζει την παραγωγή πρώτης ύλης, την ώρα που η διεθνής ζήτηση παραμένει ισχυρή. Αυτό δημιουργεί πρόσθετες ανατιμητικές τάσεις που δεν σχετίζονται άμεσα με τα καύσιμα.

Ήδη επιχειρήσεις του κλάδου προαναγγέλλουν μετακύλιση μέρους του αυξημένου κόστους στις τελικές τιμές. Οι λιανέμποροι, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι δεν θα προχωρήσουν σε αυξήσεις εφόσον δεν λάβουν νέους τιμοκαταλόγους από τους προμηθευτές. Ωστόσο, οι επόμενοι τρεις μήνες θεωρούνται κρίσιμοι, καθώς η εορταστική περίοδος συνοδεύεται από σημαντικά αυξημένο τζίρο.
Στο φόντο βρίσκεται και το θεσμικό πλαίσιο για τις προσφορές, καθώς τα προϊόντα που ανατιμώνται αποκλείονται για συγκεκριμένο διάστημα από προωθητικές ενέργειες. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει κάποιες επιχειρήσεις σε αναβολή των αυξήσεων, χωρίς όμως να σημαίνει ότι αυτές τελικά θα αποφευχθούν.

Αν οι αυξήσεις στα γαλακτοκομικά κινηθούν πράγματι στο 7%-12%, τότε ένα φρέσκο γάλα που σήμερα κοστίζει περίπου 1,70-1,80 ευρώ μπορεί να φτάσει κοντά στα 1,82-2,02 ευρώ, ανάλογα με τη μάρκα και το κατάστημα. Με απλά λόγια, αρκετά προϊόντα που σήμερα βρίσκονται κάτω από τα 2 ευρώ ενδέχεται να πλησιάσουν ή και να ξεπεράσουν αυτό το όριο.

Η εικόνα στα γαλακτοκομικά τα τελευταία χρόνια είναι ήδη επιβαρυμένη. Από το 2020 έχουν καταγραφεί σημαντικές αυξήσεις στις μέσες τιμές σε γάλα, τυριά, βούτυρο και παγωτά, ενώ σε αρκετές κατηγορίες οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις ποσότητες που αγοράζουν. Σε άλλες, όπως το γιαούρτι και το τυρί, η ζήτηση παραμένει ανθεκτική παρά τις υψηλότερες τιμές.

Όλα δείχνουν ότι το φθινόπωρο και ο χειμώνας θα είναι δύσκολοι τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά. Η άνοδος του ενεργειακού κόστους, οι διεθνείς αναταράξεις και οι ελλείψεις πρώτων υλών διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό πιέσεων στα τρόφιμα, με τα γαλακτοκομικά να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ανατιμήσεων.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Daily Review

ΜΗΤ: 232509

Αποστολή δελτίων τύπου: enimerosi@workenter.gr

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr

Domain Name:workenter.gr
Νόμιμος εκπρόσωπος:Παναγής Γκιόλμας
Ιδιοκτησία:GATEWORK Α.Ε.
ΑΦΜ:800904236
ΓΕΜΗ:144568701000
Αρμόδια ΔΟΥ:ΦΑΕ Αθήνας
Διαχειριστής Ιστοσελίδας:Παναγής Γκιόλμας
Διευθυντής Ιστοσελίδας:Παναγής Γκιόλμας
Διευθυντής Σύνταξης:Πέτρος Παπαβασιλείου
Διεύθυνση:Ζωοδόχου Πηγής 1Α &
Ακαδημίας 70, Τ.Κ. 10678,
Αθήνα
Tηλεφωνικό κέντρο:2119555050
Email: enimerosi@workenter.gr
Πρακτορείο Φωτογραφιών:Eurokinissi
Cookies