Νέες καταγγελίες για τις αγροτικές επιδοτήσεις – Στο μικροσκόπιο χιλιάδες «φανταστικά» ζώα
Νέα στοιχεία για πιθανές παρατυπίες στις αγροτικές επιδοτήσεις στην Ελλάδα εξετάζει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, την ώρα που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η έρευνα για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, κτηνοτρόφοι φέρονται να έλαβαν ευρωπαϊκές ενισχύσεις το 2024 για δεκάδες χιλιάδες ζώα που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματική εικόνα του ζωικού κεφαλαίου.
Το βασικό στοιχείο που προκαλεί ερωτήματα είναι η μεγάλη απόκλιση μεταξύ των αριθμών που εμφανίζονται στα αρχεία των επιδοτήσεων και των επίσημων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Ενώ οι δηλωμένοι αριθμοί ζώων για επιδοτήσεις εμφανίζονται αυξημένοι, το συνολικό ζωικό κεφάλαιο της χώρας καταγράφει σταθερή μείωση.
Ενδεικτικά, τα βοοειδή υπολογίζονταν σε περίπου 640.000 το 2023, μειώθηκαν στις 600.000 το 2024 και στις 520.000 το 2025. Παρόμοιες αποκλίσεις καταγράφονται και στα αιγοπρόβατα, όπου τα επίσημα στοιχεία εμφανίζονται σημαντικά χαμηλότερα από εκείνα που είχαν καταχωριστεί σε άλλα μητρώα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η απουσία ενιαίου και απολύτως αξιόπιστου μητρώου ζωικού κεφαλαίου, γεγονός που δυσκολεύει τους ελέγχους και δημιουργεί περιθώρια για ανακριβείς δηλώσεις.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ήδη ανοίξει σειρά ερευνών για περιπτώσεις καταβολής κοινοτικών κονδυλίων σε δικαιούχους που φέρονται να δήλωσαν βοσκοτόπια που δεν τους ανήκαν ή δραστηριότητες που δεν πραγματοποιήθηκαν.
Στο πλαίσιο των ερευνών εξετάζεται επίσης ο ρόλος υπηρεσιακών παραγόντων, κτηνιάτρων και στελεχών που φέρονται, σύμφωνα πάντα με τα υπό διερεύνηση στοιχεία, να συνέβαλαν σε αλλοιώσεις ή διογκώσεις των δηλωμένων αριθμών ζώων.
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις αρμόδιες αρχές να εξετάζουν κατά πόσο οι αποκλίσεις αυτές συνδέονται με παράνομες πληρωμές ευρωπαϊκών αγροτικών ενισχύσεων.