Νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ
Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε μια νέα, σημαντική ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας, ενισχύοντας τις ενεργειακές προοπτικές του Τεμαχίου 10.
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, η ανακάλυψη κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον Αντιπρόεδρο της ExxonMobil, John Ardill. Στην ενημέρωση συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου και ο Γενικός Διευθυντής της ExxonMobil Κύπρου, Βαρνάβας Θεοδοσίου.
Η ανακάλυψη έγινε μέσω της γεώτρησης «Pegasus-1» στο Τεμάχιο 10, από την κοινοπραξία των ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited —που λειτουργεί ως διαχειρίστρια εταιρεία— και QatarEnergy International E&P LLC.
Η γεώτρηση πραγματοποιήθηκε με το πλωτό γεωτρύπανο «Valaris DS-9», περίπου 190 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κύπρου, σε θαλάσσιο βάθος 1.921 μέτρων. Τα πρώτα ευρήματα κάνουν λόγο για στήλη καθαρού φυσικού αερίου ύψους 350 μέτρων, γεγονός που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.
Όπως επισημάνθηκε, θα ακολουθήσει περαιτέρω τεχνική ανάλυση των δεδομένων τους επόμενους μήνες, προκειμένου να αξιολογηθεί πλήρως ο ταμιευτήρας και οι δυνατότητές του.
Πρόκειται για τη δεύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στο Τεμάχιο 10 από την ίδια κοινοπραξία, έπειτα από εκείνη της γεώτρησης «Glaucus-1» τον Φεβρουάριο του 2019. Η γεώτρηση αξιολόγησης «Glaucus-2», που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2022, είχε ήδη επιβεβαιώσει την ύπαρξη ταμιευτήρα με φυσικό αέριο υψηλής ποιότητας.
- 1 λεπτό πριν Ρόδος: 17χρονη καταγγέλλει πολύωρο ξυλοδαρμό από τον 23χρονο σύντροφό της – Δέκα κακώσεις κατέγραψε ο ιατροδικαστής
- 13 λεπτά πριν Προσλήψεις ΣΟΧ: Τα τρία μυστικά για τον διορισμό
- 13 λεπτά πριν e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι πληρώνονται έως τις 17 Ιουλίου








