ΝΑΤ: Πιεστικά τα προβλήματα στις συντάξεις των ναυτικών

Μείωση έως 50%

Με πρωτοβουλία των Σωματείων ΠΕΝΕΝ – ΠΣΣ–ΝΑΤ πραγματοποιήθηκε στις 2 Μάρτη συνάντηση στα γραφεία του ΝΑΤ με τον Διοικητή κ. Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες του ταμείου.

Η αντιπροσωπεία των σωματείων ανέδειξε τα βασικά προβλήματα που απασχολούν τους απόμαχους της θάλασσας επικεντρώνοντας στα παρακάτω:

  • Περικοπές-μειώσεις των συντάξεων που με τους αντιασφαλιστικούς νόμους στα χρόνια των μνημονίων άγγιξαν και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν σε ποσοστό το 50%
  • Η τύχη των επικουρικών συντάξεων, στις οποίες ιδιαίτερα με τον νόμο Κατρούγκαλου έγινε πραγματική σφαγή στη συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων του ΝΑΤ
  • Ο νέος τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ, ο οποίος λειτουργεί τιμωρητικά για όσους έχουν πολυετή θαλάσσια υπηρεσία και οι μειώσεις αγγίζουν γι’ αυτούς το 35%
  • Ζητήματα της αυτοτέλειας του ΝΑΤ ως ασφαλιστικού ταμείου και επαναφορά της ακίνητης περιουσίας σε αυτό.

Κατά τ’ άλλα οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων υπογράμμισαν ότι «η χρεοκοπία του ΝΑΤ έχει βασικό αίτιο την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική (όλων των κυβερνήσεων από τη δεκαετία του 1980) η οποία χρησιμοποίησε το ΝΑΤ ως μοχλό για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των εφοπλιστών»

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων επεσήμαναν παράλληλα, ότι τα τελευταία χρόνια η δραματική επιδείνωση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων αποτελεί ένα ακόμη (από τα πολλά) ισχυρό αντικίνητρο για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, αφού οι συντάξεις και τα λοιπά ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν κατρακυλήσει και μετατραπεί σε επιδόματα φτώχειας. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των ναυτεργατών ξεπερνάει έως και 40% τις παρεχόμενες κύριες συντάξεις.
Τέλος, τόνισαν την ανάγκη να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο ο χρόνος απόδοσης των συντάξεων, και αυτό είναι εφικτό να γίνει εάν αυξηθεί το δυναμικό του ΝΑΤ και ταυτόχρονα προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την επάνδρωση των πολλών κενών οργανικών θέσεων.
Ο διοικητής του ΝΑΤ ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για μια σειρά πρωτοβουλίες, ενέργειες και ρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί για την επίσπευση των διαδικασιών απόδοσης συντάξεων - επικουρικών και εφάπαξ.
crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram