Μυστράς: 11 μήνες με αναστολή στον 55χρονο
Σε ποινή φυλάκισης 11 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε ο 55χρονος που είχε αποκρύψει τη σορό του ηλικιωμένου πατέρα του μέσα σε καταψύκτη, σε ξενώνα στην περιοχή του Μυστρά.
Η υπόθεση εκδικάστηκε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Σπάρτης, ωστόσο στο δικαστήριο εξετάστηκε μόνο η κατηγορία της ψευδούς κατάθεσης. Η κατηγορία αφορούσε τα ψευδή στοιχεία που είχε δώσει ο 55χρονος στους αστυνομικούς σχετικά με το πού βρισκόταν ο πατέρας του.
Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απόφαση
Παρότι η εισαγγελέας είχε προτείνει την εκτέλεση της ποινής, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης και αποφάσισε η ποινή να έχει τριετή αναστολή.
Έτσι, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο 55χρονος αφέθηκε ελεύθερος.
Δεν εκδικάστηκε ακόμη το σκέλος της απάτης
Αντίθετα, δεν εξετάστηκε η κατηγορία της απάτης κατ’ εξακολούθηση, καθώς δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί το ακριβές ύψος της φερόμενης οικονομικής ζημίας.
Καθοριστικό στοιχείο για τη συνέχεια της υπόθεσης είναι ο ακριβής χρόνος θανάτου του ηλικιωμένου, καθώς από αυτόν θα προκύψει και για πόσο διάστημα φέρεται να συνεχίστηκε η είσπραξη των συντάξεών του μετά τον θάνατό του.
Μέχρι στιγμής, η ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη δεν έχει ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να μην εξετάσει ακόμη την ουσία της συγκεκριμένης κατηγορίας.
«Δεν είχα οικονομικό κίνητρο»
Κατά την απολογία του, ο 55χρονος υποστήριξε ότι η απόφασή του να διατηρήσει τη σορό του πατέρα του στην κατάψυξη δεν σχετιζόταν με οικονομικό όφελος.
Όπως ανέφερε, δεν μπορούσε να διαχειριστεί την απώλειά του και ήθελε να κρατήσει τον πατέρα του «άφθαρτο», καθώς, όπως είπε, ήταν το τελευταίο εν ζωή πρόσωπο που είχε κοντά του.
Οι δικαστικές αρχές, πάντως, συνεχίζουν να εξετάζουν όλα τα δεδομένα της υπόθεσης, μεταξύ αυτών και τη συνέχιση της καταβολής των συντάξεων του ηλικιωμένου μετά τον θάνατό του.
Πώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση
Η υπόθεση ήρθε στο φως έπειτα από αστυνομική έρευνα, όταν διαπιστώθηκε ότι ο ηλικιωμένος είχε να εμφανιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι αρχές οδηγήθηκαν τελικά στον 55χρονο και, κατά την έρευνα σε κλειστό ξενοδοχείο, εντόπισαν τη σορό του πατέρα του μέσα σε καταψύκτη.
Πριν από τον εντοπισμό της σορού, ο κατηγορούμενος είχε ισχυριστεί ότι ο πατέρας του βρισκόταν στην Αθήνα. Ο ισχυρισμός αυτός, ωστόσο, διαψεύστηκε από την αδελφή του 55χρονου, η οποία διαμένει στην πρωτεύουσα.
Η έρευνα συνεχίζεται και το σκέλος της φερόμενης απάτης αναμένεται να κριθεί σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν θα έχουν συγκεντρωθεί τα απαραίτητα στοιχεία.