Μόλις 3 στους 10 εργοδότες σκέφτονται τις προσλήψεις

Έρευνα της Manpower

Τις προσλήψεις για το επόμενο τρίμηνο σκέφτονται μόλις 3 στους 10 εργοδότες, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας MANPOWER. Παράλληλα η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ 41 κρατών ως προς την πρόθεση προσλήψεων για το Β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ο σχετικός δείκτης υπολείπεται του παγκόσμιου μέσου όρου κατά 16 μονάδες.

Μόλις 3 στους 10 εργοδότες σκέφτονται τις προσλήψεις

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, η οποία βασίστηκε σε διαδικτυακές συνεντεύξεις 38.846 εργοδοτών από 41 χώρες, μόλις τρεις στους δέκα Έλληνες εργοδότες εκφράζουν πρόθεση αύξησης του προσωπικού, ενώ η συντριπτική πλειονότητα προβλέπει είτε διατήρηση (49%) είτε μείωση του αριθμού των εργαζομένων (17%).

Πάντως, οι προοπτικές απασχόλησης  παραμένουν σταθερές στο 7%, ενώ εμφανίζονται αυξημένες κατά 10% έναντι του β’ τριμήνου του 2022.

Οι Έλληνες εργοδότες σε οργανισμούς με 250+ εργαζομένους, είναι πιο αισιόδοξοι, αν και οι προθέσεις προσλήψεων μειώθηκαν κατά 7% σε αυτό το μέγεθος οργανισμών συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ακόμη, οι προθέσεις στις μεσαίες επιχειρήσεις (με 50-249 εργαζόμενους) έχουν αυξηθεί κατά 15% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Όμως, γενικότερα, η σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όταν η χώρα αντιμετώπιζε ακόμα τις συνέπειες της πανδημίας, θεωρείται επισφαλής.

γυναίκα κοιτά οθόνες για τη πορεία του χρηματιστηρίου

Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων στην Ελλάδα καταγράφεται στον τομέα των Χρηματοοικονομικών & Κτηματομεσιτικών με τις προοπτικές απασχόλησης να φτάνουν στο 21%, σημειώνοντας αύξηση κατά 14% συγκριτικά με το α’ τρίμηνο και 27% από το αντίστοιχο περσινό.

Η Ελλάδα τοποθετείται στην 8η θέση παγκοσμίως για την τριμηνιαία άνοδο του τομέα Χρηματοοικονομικά & Κτηματομεσιτικά ξεπερνώντας κατά 13% τη μέση τριμηνιαία αύξηση των συνολικά 41 χωρών.

Ένας από τους κλάδους με τη μεγαλύτερη αύξηση είναι οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας με άνοδο κατά 19% συγκριτικά με το α’ τρίμηνο του 2023.

Ο τομέας με τη μεγαλύτερη αύξηση συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο είναι οι Μεταφορές, Εφοδιαστική Αλυσίδα & Αυτοκινητοβιομηχανία με μεταβολή 30%.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram