Μητσοτάκης: «Του κ. Τσίπρα τρεις φορές “τού πήραν το δίπλωμα” οι Έλληνες πολίτες»

Θέση για τα σενάρια που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να επιστρέφει δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο πήρε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου.
Ερωτηθείς αν θα προτιμούσε ως πολιτικό αντίπαλο τον πρώην πρωθυπουργό αντί του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε:
«Γιατί πρέπει να έχω άποψη για ένα θέμα το οποίο δεν με αφορά και το οποίο, εξάλλου, δεν μπορώ να επηρεάσω;»
«Βλέπουμε μια πολιτική δύναμη που εξακολουθεί να είναι καθαρά πρώτη»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις δημοσκοπικές επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας:
«Αυτή τη στιγμή τι βλέπουμε; Βλέπουμε μια πολιτική δύναμη που, παρά τα προβλήματά της, εξακολουθεί να είναι καθαρά πρώτη με διπλάσιο ποσοστό, υπερδιπλάσιο ποσοστό -στις μετρήσεις, τουλάχιστον- του δεύτερου. Χαμηλότερα ποσοστά, αλλά σίγουρα σε απόσταση που να θεωρείται εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας».
Παράλληλα, άσκησε κριτική στο σύνολο της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι:
«Βλέπουμε ένα τελείως κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό, το οποίο ενώνεται σε μια συνισταμένη: “πώς θα πέσει η κυβέρνηση” και “θα φύγει ο Μητσοτάκης”, χωρίς να λένε απολύτως τίποτα για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα μετά».
Η απάντηση για τη «Βαβέλ» και τον «θίασο»
Όταν ο Νίκος Χατζηνικολάου τον ρώτησε εάν οι χαρακτηρισμοί περί «Βαβέλ» και «θιάσου» για την αντιπολίτευση ήταν υπερβολικοί, ο πρωθυπουργός απάντησε:
«Δεν είναι Βαβέλ όταν… Συγγνώμη, το τι έχει γίνει στην αριστερά δεν θέλω να το περιγράψω τώρα. Από τη στιγμή που έφυγε ο κ. Τσίπρας, παρέδωσε στον κ. Κασσελάκη, πήγε σε ένα μπουζουξίδικο, διώξανε τον κ. Κασσελάκη, πήγε ο κ. Τσίπρας, έφτιαξε καινούργιο κόμμα για να πάρει το παλιό κόμμα. Τώρα τι είναι όλα αυτά; Ας μην χρησιμοποιήσω χαρακτηρισμό…»
«Του κ. Τσίπρα τρεις φορές “τού πήραν το δίπλωμα” οι Έλληνες πολίτες»
Σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές αναφορές της συνέντευξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα από τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας:
«Αλλά από εκεί και πέρα, μία κουβέντα γι’ αυτό το οποίο λέτε: εσάς αν σας πάρουν τρεις φορές το δίπλωμα, μπορείτε να οδηγήσετε άλλο αυτοκίνητο; Η απάντηση είναι όχι. Του κ. Τσίπρα τρεις φορές “τού πήραν το δίπλωμα” οι Έλληνες πολίτες και τώρα φτιάχνει ένα καινούργιο κόμμα, θέλει να οδηγήσει ένα καινούργιο αυτοκίνητο, αλλά είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Έτσι δεν είναι;»
Η αναφορά στην «πολιτική εντιμότητα»
Απαντώντας σε αναφορές συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα ότι υπήρξε «ο πιο έντιμος Πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης», ο πρωθυπουργός σχολίασε:
«Ναι. Δεν ξέρω αν υπάρχει κανένα “εντιμόμετρο”.»
Και συνέχισε:
«Εγώ ανατρίχιασα. Και πολλοί ανατρίχιασαν νομίζω, γιατί ξαναθυμηθήκαμε αυτά τα οποία έγιναν, αυτό το μείγμα, το αφόρητο μείγμα ασχετοσύνης, εμπάθειας και αλαζονείας που πήγε να οδηγήσει τη χώρα στον γκρεμό. Και η τεράστια εξαπάτηση τελικά. Άρα, όταν μιλάμε για εντιμότητα, για πολιτική εντιμότητα, συγγνώμη, ο κ. Τσίπρας θα τα πει αυτά;»
Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι:
«Ή είναι έντιμο να κρατάς τη Βουλή ανοιχτή για μία εβδομάδα, πριν τις εκλογές τις οποίες έχεις προαναγγείλει και εξαγγείλει, για να αλλάξεις τον Ποινικό Κώδικα;»
«Να μιλήσω για το μέλλον της χώρας»
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι βασική του επιδίωξη παραμένει η παρουσίαση του σχεδίου διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
«Το μέλημά μου όμως ήταν τότε, και θα είναι και σήμερα, να μιλήσω για το μέλλον της χώρας και να περιγράψω στον ελληνικό λαό τι θα ήθελα να κάνω εφόσον μάς εμπιστευτεί για τρίτη φορά. Νομίζω ότι τελικά οι πολίτες αυτό θα θέλουν να ακούσουν και μακάρι να υπάρχουν πολλές εναλλακτικές».
Διαβάστε το συγκεκριμένο σημείο από το δελτίο τύπου
Νίκος Χατζηνικολάου: Τώρα όμως με οδηγείτε στο ερώτημα αν προτιμάτε τον κ. Τσίπρα ως αντίπαλο από τον κ. Ανδρουλάκη, γιατί υπάρχει και ένας τέτοιος αστικός μύθος ότι δηλαδή προτιμάτε τον κ. Τσίπρα διότι υπήρξε Πρωθυπουργός και επομένως υπάρχουν θέματα στα οποία στα οποία μπορείτε να του ασκήσετε κριτική, αλλά και γιατί απ’ ότι βλέπω στις τελευταίες δημοσκοπήσεις «τσιμπολογάει» η Νέα Δημοκρατία, «τσιμπάει», που σημαίνει ότι ίσως τη συσπειρώνει η παρουσία Τσίπρα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί πρέπει να έχω άποψη για ένα θέμα το οποίο δεν με αφορά και το οποίο, εξάλλου, δεν μπορώ να επηρεάσω;
Αυτή τη στιγμή τι βλέπουμε; Βλέπουμε μια πολιτική δύναμη που, παρά τα προβλήματά της, εξακολουθεί να είναι καθαρά πρώτη με διπλάσιο ποσοστό, υπερδιπλάσιο ποσοστό -στις μετρήσεις, τουλάχιστον- του δεύτερου. Χαμηλότερα ποσοστά, αλλά σίγουρα σε απόσταση που να θεωρείται εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας.
Και από εκεί πέρα βλέπουμε ένα τελείως κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό, το οποίο ενώνεται σε μια συνισταμένη: «πώς θα πέσει η κυβέρνηση» και «θα φύγει ο Μητσοτάκης», χωρίς να λένε απολύτως τίποτα για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα μετά.
Και μια Βουλή, κ. Χατζηνικολάου, στην οποία αξιωματική αντιπολίτευση είναι οι ανεξάρτητοι. Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό, όσα χρόνια τουλάχιστον παρακολουθούμε το κοινοβούλιο. Και ίσως και μια…
Νίκος Χατζηνικολάου: Χθες χαρακτηρίσατε την αντιπολίτευση «Βαβέλ» και «θίασο». Δεν είναι υπερβολική η έκφραση αυτή;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είναι Βαβέλ όταν… Συγγνώμη, το τι έχει γίνει στην αριστερά δεν θέλω να το περιγράψω τώρα. Από τη στιγμή που έφυγε ο κ. Τσίπρας, παρέδωσε στον κ. Κασσελάκη, πήγε σε ένα μπουζουξίδικο, διώξανε τον κ. Κασσελάκη, πήγε ο κ. Τσίπρας, έφτιαξε καινούργιο κόμμα για να πάρει το παλιό κόμμα. Τώρα τι είναι όλα αυτά; Ας μην χρησιμοποιήσω χαρακτηρισμό…
Νίκος Χατζηνικολάου: Ο τίτλος ΕΛΑΣ, πάντως, ήταν έξυπνος. Πρέπει να το παραδεχθείτε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σίγουρα συζητήθηκε, αλλά, όπως είπα, το ΕΑΜ το άφησε στον κ. Πολάκη.
Αλλά από εκεί και πέρα, μία κουβέντα γι’ αυτό το οποίο λέτε: εσάς αν σας πάρουν τρεις φορές το δίπλωμα, μπορείτε να οδηγήσετε άλλο αυτοκίνητο; Η απάντηση είναι όχι. Του κ. Τσίπρα τρεις φορές «τού πήραν το δίπλωμα» οι Έλληνες πολίτες και τώρα φτιάχνει ένα καινούργιο κόμμα, θέλει να οδηγήσει ένα καινούργιο αυτοκίνητο, αλλά είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Έτσι δεν είναι;
Νίκος Χατζηνικολάου: Πάντως οι συνεργάτες του στις πρώτες τηλεοπτικές συνεντεύξεις τους λένε ότι είναι «ο πιο έντιμος Πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης». Το έχετε ακούσει.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι. Δεν ξέρω αν υπάρχει κανένα «εντιμόμετρο». Από εκεί και πέρα, ως προς την πολιτική εντιμότητα, ξέρετε είδα και εγώ, όπως πολλοί άλλοι… Δεν ξέρω τώρα αν πρέπει να το λέω αυτό σε ανταγωνιστικό σταθμό, αλλά είδα αυτό το ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ….
Νίκος Χατζηνικολάου: Το είδα και εγώ.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ ανατρίχιασα. Και πολλοί ανατρίχιασαν νομίζω, γιατί ξαναθυμηθήκαμε αυτά τα οποία έγιναν, αυτό το μείγμα, το αφόρητο μείγμα ασχετοσύνης, εμπάθειας και αλαζονείας που πήγε να οδηγήσει τη χώρα στον γκρεμό. Και η τεράστια εξαπάτηση τελικά. Άρα, όταν μιλάμε για εντιμότητα, για πολιτική εντιμότητα, συγγνώμη, ο κ. Τσίπρας θα τα πει αυτά;
Και, εν πάση περιπτώσει, σας ανέφερα πριν, μιας και μιλάμε και για γενική εντιμότητα, το παράδειγμα -ένα παράδειγμα μόνο, γιατί τα έχουμε ξεχάσει- του δρόμου Πατρών – Πύργου και του τρόπου με τον οποίο κατατμήθηκε για να πάει στον αγαπημένο του καναλάρχη – εργολάβο.
Ή είναι έντιμο να κρατάς τη Βουλή ανοιχτή για μία εβδομάδα, πριν τις εκλογές τις οποίες έχεις προαναγγείλει και εξαγγείλει, για να αλλάξεις τον Ποινικό Κώδικα;
Αλλά σταματώ εδώ. Γιατί το λέω αυτό; Διότι για εμένα, κ. Χατζηνικολάου, εγώ σε δύο εκλογές, και το 2019 και το 2023, δεν ασχολήθηκα πολύ με την αντιπολίτευση. Θεσμικά συμμετείχα στα debate, απαντούσα. Το μέλημά μου όμως ήταν τότε, και θα είναι και σήμερα, να μιλήσω για το μέλλον της χώρας και να περιγράψω στον ελληνικό λαό τι θα ήθελα να κάνω εφόσον μάς εμπιστευτεί για τρίτη φορά.
Νομίζω ότι τελικά οι πολίτες αυτό θα θέλουν να ακούσουν και μακάρι να υπάρχουν πολλές εναλλακτικές.
Πηγή φωτογραφίας:(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
- 11 λεπτά πριν Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη μητέρα μετά τον εντοπισμό 13χρονου που έκλαιγε μόνος στην Τούμπα
- 14 λεπτά πριν Συντάξεις πολλαπλών ταχυτήτων: Μεγάλο χάσμα μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα
- 18 λεπτά πριν Σεισμός ΤΩΡΑ στο Προκόπι Ευβοίας


















