Μητσοτάκης: «Στο πλευρό των οικογενειών των δύο πυροσβεστών»
Φόρο τιμής στους δύο πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς στο Ρέθυμνο απέτισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθιά οδύνη της κυβέρνησης για την απώλειά τους, διαβεβαιώνοντας ότι η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό των οικογενειών τους, ενώ τόνισε πως η τραγωδία αναδεικνύει την ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της χώρας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
«Η Πολιτεία στέκεται δίπλα στις οικογένειές τους»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των δύο πυροσβεστών που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος.
«Εκφράζω τη βαθιά μας θλίψη για την απώλεια των δύο πυροσβεστών. Η Πολιτεία τούς τιμά, στέκεται στο πλευρό των οικογενειών τους και δυναμώνει τις δράσεις της ώστε η Ελλάδα να θωρακίζεται όλο και πιο αποτελεσματικά απέναντι στην κλιματική κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορά στις μεγάλες πυρκαγιές στην Ευρώπη
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες δεν πλήττουν μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επισημαίνοντας ότι τόσο η Γαλλία όσο και η Ισπανία βρίσκονται αντιμέτωπες με εκτεταμένα πύρινα μέτωπα.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συνεργασία των κρατών-μελών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας συνδρομής στην αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών.
Τα νέα Canadair και η θωράκιση της χώρας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ακόμη ότι η Ελλάδα πρωτοστάτησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επανεκκίνηση της παραγωγής των νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair, σημειώνοντας πως το πρώτο νέο αεροσκάφος αναμένεται να ενταχθεί στον ελληνικό στόλο το 2028.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ιδιαίτερα προσεκτικοί, επισημαίνοντας ότι η αντιπυρική περίοδος βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και ότι οι επόμενες ημέρες εξακολουθούν να θεωρούνται κρίσιμες, καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης νέων πυρκαγιών παραμένει αυξημένος.