Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει γέφυρα μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Κόλπου

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει γέφυρα μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Κόλπου
Πηγή Φωτογραφίας: (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στον ρόλο της Ελλάδας ως συνδετικού κρίκου ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις χώρες του Κόλπου αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου στην 90ή ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα έχει οικοδομήσει ένα πυκνό δίκτυο σχέσεων με κράτη της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου. Παράλληλα, επισήμανε ότι οι προσωπικές σχέσεις εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει με τις ηγεσίες των συγκεκριμένων χωρών ενισχύουν τη διεθνή θέση της Ελλάδας.

Τι είπε για την Τουρκία και τη συμφωνία ΜΕΚΑ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη συμφωνία ΜΕΚΑ εξέλιξη που αξίζει να παρακολουθήσει η Αθήνα. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ενδεχόμενη προσέγγιση της Τουρκίας με τις συγκεκριμένες χώρες δεν οδηγεί αυτομάτως την Ελλάδα σε αλλαγή στάσης.

«Η εξωτερική πολιτική είναι πολύ πιο σύνθετη από αυτό», υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας ότι η Αθήνα επιδιώκει ισχυρές σχέσεις με όλες τις χώρες του Κόλπου.

Προανήγγειλε επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε, επίσης, ότι αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα τη Σαουδική Αραβία. Στόχος της επίσκεψης, όπως εξήγησε, είναι να επιβεβαιωθεί εκ νέου ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Επομένως, η Ελλάδα δεν σκοπεύει να απομακρυνθεί από τους περιφερειακούς της εταίρους λόγω των νέων ισορροπιών που διαμορφώνονται στην περιοχή.

Η στρατηγική σχέση με το Ισραήλ

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ δεν περιορίζει τον ρόλο της Ελλάδας ως χώρας που επιδιώκει συναινετικές λύσεις στη Μέση Ανατολή.

Όπως σημείωσε, η γεωπολιτική μετατόπιση προς την Ανατολή αυξάνει τη σημασία των σχέσεων με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως σταθερή γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας.

Επενδύσεις, άμυνα και γεωπολιτική ισχύς

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι σχέσεις με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου διαθέτουν στρατηγικό βάθος και προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνεργασίες αυτές:

  • ενισχύουν τη γεωπολιτική θέση της χώρας,
  • διευρύνουν τις αμυντικές συνεργασίες,
  • προσελκύουν σημαντικές επενδύσεις,
  • αναβαθμίζουν τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, τέλος, ότι διαθέτει τη βούληση να καλλιεργήσει ακόμη περισσότερο αυτές τις σχέσεις, με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χρυσούλα Κέντσου Δρακάκη

Χρυσούλα Κέντσου Δρακάκη

Η Χρυσούλα Κέντσου-Δρακάκη είναι δημοσιογράφος και καλύπτει θέματα ΑΣΕΠ με ειδίκευση στην Υγεία και στην Ψυχαγωγία. Εχει σπουδάσει αθλητική δημοσιογραφία και λογοτεχνική μετάφραση, διόρθωση - επιμέλεια κειμένων. Προϋπηρεσία στο Epixeiro.gr και στο Healthweb.gr.

Όλα τα άρθρα

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Exit mobile version