Μητσοτάκης για ΟΑΚΑ και στέγη Καλατράβα: Πρώτη φορά γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004
«Επενδύουμε 57 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση του ΟΑΚΑ.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία του ανασκόπηση στο Facebook επισημαίνει ότι «εργαζόμαστε σκληρά για να προχωρήσει η χώρα μας μπροστά. Με μικρά ή μεγάλα βήματα, όμως πάντα μπροστά». Παράλληλα, αναφέρθηκε στους πληγέντες στη Θεσσαλία, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε όλους όσοι επλήγησαν.
Επίσης αναφέρθηκε και στο θέμα με το ΟΑΚΑ, σημειώνοντας πως έκλεισε διότι έγινε έλεγχος στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα, καθώς «προχωράμε στην ανάπλαση του Ολυμπιακού Πάρκου, το οποίο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, και επενδύουμε 57 εκατ. ευρώ για τη συντήρησή του. Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει πως είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004» και διερωτάται: «Ποιος δεν αισθάνεται απογοήτευση όταν βλέπει τις εικόνες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους τόσα χρόνια; Αυτό ακριβώς αλλάζουμε. Γι’ αυτό επενδύουμε, γι’ αυτό έχουμε δρομολογήσει την ανάπλαση αυτή, γι’ αυτό γίνονται μελέτες».
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού:
«Καλημέρα σας! Έχουμε πολλά να πούμε πάλι και σήμερα. Ομολογώ είναι ελάχιστες οι εβδομάδες που δεν έχουμε πολλά τελικά. Ίσως μόνο οι εβδομάδες των γιορτών. Και ναι, δεν είναι όλα τέλεια, δεν γίνονται όλα αμέσως, δεν μπορούμε με ένα μαγικό ραβδί να διορθώσουμε τα πάντα, αλλά ελπίζω ότι όσοι από εσάς διαβάζετε αυτές τις αναρτήσεις, θα ξέρετε πως προσπαθούμε και εργαζόμαστε σκληρά για να προχωρήσει η χώρα μας μπροστά. Με μικρά ή μεγάλα βήματα, όμως πάντα μπροστά.
Στα σχόλια παρατήρησα πως αρκετοί από εσάς εκτιμήσατε την «ανασκόπηση της ανασκόπησης» που έκανα την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε θα τη συνεχίσω. Σήμερα λοιπόν έχουμε: τη στήριξη στους συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία, το νέο σύστημα αξιοκρατικής επιλογής διοικήσεων δημοσίων φορέων, τις 17 νέες Eιδικές Mονάδες Aντιμετώπισης Eγκεφαλικών, τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του προγράμματος «Σπίτι μου», τον διπλασιασμό του εκπαιδευτικού προσωπικού παράλληλης στήριξης στα σχολεία μας, το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις νέες ταυτότητες, την υποχρεωτική ανακοίνωση όλων των ανατιμήσεων προϊόντων που κάνουν τα σούπερ μάρκετ, την έναρξη του εμβολιασμού για τη γρίπη, τη μελέτη στατικότητας του ΟΑΚΑ και την παράδοση του αρχαιολογικού χώρου Φιλερήμου στη Ρόδο.
Ξεκινάω με τη σκέψη μου στους συμπολίτες μας που δοκιμάστηκαν σκληρά από το νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας. Δυστυχώς, χτυπήθηκαν πάλι περιοχές, όπως ο Βόλος και η Βόρεια Εύβοια, μόλις τρεις εβδομάδες από την επέλαση του Daniel.
Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το κράτος θα δώσει τη μάχη με όλα τα μέσα, θα σταθούμε δίπλα σε όλους όσοι επλήγησαν. Θα τους βοηθήσουμε να ξαναφτιάξουν -όσο γίνεται πιο γρήγορα και καλύτερα- αυτά τα οποία έχασαν. Θα ξαναφτιάξουμε και τις υποδομές μας, αλλά πιο ανθεκτικές, γιατί η κλιματική κρίση μας δείχνει, με ανησυχητική συχνότητα και αύξουσα ένταση πια, το άγριο πρόσωπό της.
Την περασμένη Τρίτη ανακοινώσαμε ότι 686 εκ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης προορίζονται για αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές, δρόμους και γέφυρες, για το σιδηροδρομικό δίκτυο και για την κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων στη Θεσσαλία, στη Ροδόπη και στον Έβρο. Μέσω ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων θα διατεθούν περισσότερα από 2,25 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών. Είναι ωστόσο επιβεβλημένο να εντάξουμε την Πολιτική Προστασία και τα θέματα προσαρμογής στην κλιματική διαταραχή ως προτεραιότητα όλων των πολιτικών μας. Λίαν συντόμως θα σας πω και πώς θα το κάνουμε.
Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί σχεδόν 30.000 οριστικοποιημένες αιτήσεις και περίπου 4.700 προσωρινές στην πλατφόρμα arogi. Αθροιστικά, μέχρι τώρα, έχουν καταβληθεί 36,7 εκ. ευρώ σε 6.648 φυσικά πρόσωπα ως πρώτη αρωγή. Παράλληλα, έχουν γίνει πάνω από 18.000 αυτοψίες και έλεγχοι κτιρίων σε 225 κοινότητες της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδος και έχει ελεγχθεί ένα μήκος οδικού δικτύου 981 χλμ. Ως προς τα ζητήματα δημόσιας υγείας, ευτυχώς δεν υπάρχει συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στις υπό επιτήρηση περιοχές, όμως η επιτήρηση είναι συνεχής και θα είμαστε εκεί για όσο χρειαστεί. Η συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων από τις προσπελάσιμες περιοχές έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και γίνεται παντού απολύμανση. Υπολείπονται περιοχές σε Τρίκαλα, Λάρισα και Καρδίτσα, όπου ακόμα τα νερά καθιστούν αδύνατη την όποια επιχείρηση. Μόλις καταστεί δυνατόν, θα επέμβουμε και εκεί.
Να επισημάνω στο σημείο αυτό ότι η κρατική αρωγή πάει χέρι-χέρι με την αλληλεγγύη που δείχνει και ο ιδιωτικός τομέας. Τράπεζες, εφοπλιστές και ΣΕΒ διαθέτουν κοντά 150 εκ. ευρώ ως συνδρομή για τις ανάγκες των πληγέντων. Μακάρι να βρουν μιμητές. Να ξέρουν ότι τα χρήματα αυτά πιάνουν τόπο. Με δωρεά ιδιωτών έχουμε αναθέσει στην ολλανδική εταιρεία HVA -που ειδικεύεται στην ανάπτυξη μεγάλων γεωργικών έργων και στη διαχείριση των υδάτων- να καταρτίσει σχέδιο αποκατάστασης για την πλημμυρισμένη λεκάνη απορροής της Θεσσαλίας. Ολλανδοί επιστήμονες έχουν ήδη εγκατασταθεί στην περιοχή και ξεκίνησαν, σε συνεργασία με κρατικές υπηρεσίες και συναρμόδιους φορείς, τη συλλογή δεδομένων με στόχο την εκπόνηση ενός βιώσιμου Master Plan που θα βοηθήσει στην επίσπευση των διαδικασιών για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.
Αλλάζω θέμα, για να σας πω για μία μεταρρύθμιση που μας προχωράει ένα βήμα μπροστά στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Έχουμε επεξεργαστεί λοιπόν ένα καινοτόμο σύστημα επιλογής προσώπων με κριτήριο τη γνώση και την εμπειρία, που προσαρμόζεται όμως στις ανάγκες κάθε φορέα. Προβλέπει αξιολόγηση βάσει στόχων αλλά και διαδικασία αντικατάστασης όταν οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται. Σκοπός μας εδώ είναι να αντιμετωπίσουμε την παθογένεια της ποιότητας διορισμένων διοικήσεων φορέων του Δημοσίου. Γιατί πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε: η δημόσια διοίκηση πρέπει να λειτουργεί με αξιοκρατία και στοχοθεσία. Και αυτό ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε.
Διαβάστε επίσης: