Μητσοτάκης: Άμεση εκεχειρία στην Ουκρανία – Κρίσιμες τηλεδιασκέψεις στην ΕΕ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε δύο τηλεδιασκέψεις: αυτήν των ηγετών της Ε.Ε., που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, και εκείνη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Κατά τις συζητήσεις έγινε αποτίμηση των επαφών στην Ουάσιγκτον για το ουκρανικό ζήτημα.
Ο K. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι θετικό πως υπάρχει ορατότητα για τα επόμενα βήματα και πιθανή συνάντηση του Προέδρου της Ουκρανίας με τον Πρόεδρο της Ρωσίας. Υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση εκεχειρία, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόθεση των ΗΠΑ να στηρίξουν τις εγγυήσεις ασφαλείας. Παράλληλα, επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας υπέρ του απαραβίαστου των συνόρων.
Στη δική του τοποθέτηση, ο Αντόνιο Κόστα ανέδειξε την προτεραιότητα της ασφάλειας της Ουκρανίας: «Τώρα είναι η ώρα να επιταχύνουμε τις πρακτικές μας ενέργειες για τη θέσπιση μιας εγγύησης παρόμοιας με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, με τη συνεχή συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών», ενώ διευκρίνισε πως «ο στρατός της Ουκρανίας πρέπει να αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας».
Ο Αντόνιο Κόστα πρόσθεσε ότι η κύρια εγγύηση ασφάλειας πρέπει να είναι η ύπαρξη ενόπλων δυνάμεων ικανών να υπερασπιστούν την κυριαρχία της χώρας, ενώ αναφέρθηκε και στις τριμερείς συνομιλίες Τραμπ – Πούτιν – Ζελένσκι αλλά και στην προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας: «Συζητούμε την πρόοδο στις κοινές προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης στην Ουκρανία. Στην Ουάσιγκτον προχώρησαν οι συνομιλίες για ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας, τον τερματισμό της αιματοχυσίας, τις κυρώσεις και την επιστροφή των απαχθέντων παιδιών. Η στενή συνεργασία μας συνεχίζεται».
- 17 λεπτά πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου
- 1 ώρα πριν Το σχέδιο των Χιλιανών διαρρηκτών: Πώς «χτυπούν» πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα
- 2 ώρες πριν Ποια ψηφία να αποφεύγεις στη λοταρία – Τι λέει ειδικός στα τυχερά παιχνίδια


















