«Μητρώο 11»: Τι γίνεται αν συνεχίζουν να σε παίρνουν ανεπιθύμητα τηλέφωνα

«Μητρώο 11»: Τι γίνεται αν συνεχίζουν να σε παίρνουν ανεπιθύμητα τηλέφωνα

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google


Το «Μητρώο 1» είναι μια λίστα που υποχρεούται να τηρεί κάθε πάροχος υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, με τα στοιχεία συνδρομητών που έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να λαμβάνουν τηλεφωνικές κλήσεις για εμπορική προώθηση προϊόντων ή διαφημιστικούς σκοπούς. Οι συνδρομητές μπορούν να δηλώσουν την επιθυμία τους ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή σε υποκατάστημα του παρόχου τους.

Προστασία και περιορισμοί
Η ένταξη στο «Μητρώο 11» προστατεύει από ανεπιθύμητες κλήσεις που γίνονται από ελληνικές εταιρείες, αλλά όχι από εταιρείες ή τηλεφωνικά κέντρα που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Τι ισχύει αν συνεχίζεις να δέχεσαι ανεπιθύμητες κλήσεις;
Ακόμη κι αν είσαι στο «Μητρώο 11», αλλά λαμβάνεις ανεπιθύμητες κλήσεις, έχεις το δικαίωμα να ζητήσεις αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης, με ελάχιστο ποσό τα 10.000 ευρώ.

Νομοθεσία και διατάξεις
Το άρθρο 11 του νόμου 3471/2006 ρυθμίζει τις τηλεφωνικές κλήσεις για εμπορική προώθηση:

  • Απαγορεύεται η αποστολή μη ζητηθεισών κλήσεων ή μηνυμάτων χωρίς ρητή συγκατάθεση του συνδρομητή.
  • Οι πάροχοι υποχρεούνται να τηρούν και να ενημερώνουν το «Μητρώο 11».
  • Οι παραβάτες υποχρεούνται σε αποζημίωση για περιουσιακή ζημία και ηθική βλάβη.

Το άρθρο 14 του ίδιου νόμου καθορίζει την αποζημίωση:

  • Η ηθική βλάβη λόγω παραβίασης προσωπικών δεδομένων από ανεπιθύμητες κλήσεις επιβαρύνεται με ελάχιστη αποζημίωση 10.000 ευρώ, ανεξάρτητα από άλλες ζημίες.

Συνταγματικότητα και ερμηνεία από τον Άρειο Πάγο
Η απόφαση 564/2024 του Αρείου Πάγου επιβεβαιώνει τη συνταγματικότητα της παραπάνω διάταξης. Ορίζει ότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας έχει προτεραιότητα έναντι των οικονομικών συμφερόντων των διαφημιζόμενων, και ότι το ποσό των 10.000 ευρώ είναι απαραίτητο για να έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα η νομοθεσία.


Μετά τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις, το ελάχιστο ποσό αποζημίωσης των 10.000 ευρώ για ανεπιθύμητες τηλεφωνικές διαφημιστικές κλήσεις θεωρείται νόμιμο και σύμφωνο με το Σύνταγμα, παρέχοντας ουσιαστική προστασία στους καταναλωτές.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Daily Review

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 232509

Αποστολή δελτίων τύπου: enimerosi@workenter.gr

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr