Μισθοί: Το τρικ των τροφείων για την αύξηση των αποδοχών

Μισθοί: Το τρικ των τροφείων για την αύξηση των αποδοχών

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Τρόπος ώστε να δοθεί αύξηση 150 ευρώ μηνιαίως μπορούν να δώσουν οι επιχειρήσεις στους μισθωτούς, δίχως να επιβαρυνθούν οι εργοδότες με ασφαλιστικές εισφορές και οι μισθωτοί με… φόρο.

Ειδικότερα, σε μια περίοδο που έχουν «παγώσει» οι 3ετίες και οι μισθωτοί δεν βελτιώνουν τις αποδοχές τους ενόσω συνεχίζουν να εργάζονται από το 2009 και για 14 συναπτά έτη, το τρικ για μια κάπως πιο αξιοπρεπή αμοιβή λέγεται… τροφεία.

Το τρικ των τροφείων χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα προκειμένου να παρακαμφθεί το «πάγωμα» των αποδοχών εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Έτσι, εάν μια επιχείρηση σκόπευε να δώσει 150 ευρώ καθαρά το μήνα σε ένα μισθωτό (π.χ. όπως συμβαίνει με τα τροφεία των 6 ευρώ ημερησίως), θα πρέπει να υπολογίσει μεικτή επιβάρυνση 350 ευρώ (35% ασφαλιστικές εισφορές και 22% φόρο για ετήσιες αμοιβές μέχρι 22.000 ευρώ).

Αλλά πέρα του έμμεσου μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές, φορολογία κ.α.) που ροκανίζει άνω του 57% του συνολικού κόστους εργασίας, οι αμοιβές τύπου «τροφείων» επιλέγονται γιατί… αναιρούνται εύκολα (δεν παγιώνονται στο χρόνο) και επιπλέον καταβάλλονται για 12 μήνες και όχι επί 14 μισθούς

Κατά συνέπεια τα τροφεία κοστίζουν στην επιχείρηση (ενσωματώνονται στο παραγόμενο προϊόν) 1.800 ευρώ το μήνα, ενώ μια αντίστοιχη καθαρή αναπροσαρμογή 150 ευρώ θα επιβάρυνε το τελικό προϊόν με 4.900 ευρώ (350χ14)!

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Για να μην φορολογηθούν οι παροχές σε… είδος, θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • 1) Χορηγούνται σε μηνιαία βάση από τον εργοδότη στους εργαζόμενους για την κάλυψη των αναγκών διατροφής τους κατά την διάρκεια της εργασίας τους.
  • 2) Η αξία τους δεν υπερβαίνει το ποσό των έξι (6) ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα.
  • 3) Ανταλλάσσονται μόνο με γεύματα, έτοιμα φαγητά, τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση, ροφήματα.
  • 4) Η ανωτέρω ανταλλαγή θα πρέπει να γίνεται σε συμβεβλημένο δίκτυο καταστημάτων, στη βάση συμβάσεων μεταξύ του εκδότη των διατακτικών σίτισης και των καταστημάτων, στις οποίες ρυθμίζεται ο τρόπος αποδοχής και ανταλλαγής των διατακτικών σίτισης από τους δικαιούχους εργαζόμενους.

Πηγή: ieidiseis.gr, ot.gr

Daily Review
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr