Μηνιγγίτιδα: Γιατί χτυπά εφήβους και νέους - Συναγερμός για έξαρση
Τα συμπτώματα
Το περιστατικό με τον 18χρονο φοιτητή από την Πάτρα που διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή.
Είναι το δεύτερο συμβάν που απασχόλησε την κοινή γνώμη, καθώς πριν από μία εβδομάδα κι ένας ακόμη 6χρονος από την Ηλεία διαγνώστηκε αρχικά με μηνιγγίτιδα και μεταφέρθηκε στην Αθήνα και το Παίδων «η Αγία Σοφία», όπου τελικά διαπιστώθηκε εγκεφαλίτιδα.
Τα παραπάνω περιστατικά έρχονται να προστεθούν στους πρόσφατους θανάτους παιδιών έως 10 ετών από στρεπτόκοκκο και να θέσουν τις υγειονομικές αρχές σε μέγιστο συναγερμό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Mεγάλη αύξηση παρουσιάζουν τα περιστατικά μηνιγγίτιδας
Οι γιατροί διαπιστώνουν, όπως λένε, κατά τη μεταπανδημική περίοδο μία πτώση της ανοσίας των περισσότερο ευάλωτων, οι οποίοι βρίσκονται πλέον εκτεθειμένοι σε πάσης φύσεως παθογόνα, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση προς το παρόν να αποκρυπτογραφήσουν το μηχανισμό. Τα περιστατικά μηνιγγίτιδας, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση κατά τον τελευταίο χρόνο, ωστόσο, ο ΕΟΔΥ δεν έχει ακόμη συγκεντρώσει όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία, ώστε να τα δημοσιοποιήσει.
Ο 18χρονος πρωτοετής φοιτητής από την Πάτρα, πάντως, δείχνει να έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο, αν και εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες νόσησε από μηνιγγίτιδα με αίτιο τον παθογόνο μηνιγγιτιδόκοκκο, ενώ μετά από οδηγίες του ΕΟΔΥ εφαρμόστηκαν άμεσα τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα στους φοιτητές με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή.
Συγκεκριμένα, τους χορηγήθηκε χημειοπροφύλαξη, καθώς ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να προκαλέσει επιδημία.
Τι είναι η μηνιγγίτιδα
Η ιογενής μηνιγγίτιδα είναι η πιο κοινή και είναι μέτριας έντασης, ενώ συχνά προκαλείται από εντεροϊό, ερπητοϊό ή πιο σπάνια από έναν αρμποϊό. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα, ωστόσο, θεωρείται από τα πιο επείγοντα ιατρικά περιστατικά, ενώ στην οξεία φάση της μπορεί να υπάρξει επιδείνωση των συμπτωμάτων μέσα σε λίγες ώρες.
Αυτή η μηνιγγίτιδα προκαλείται από διάφορα μικρόβια. Αν πρόκειται για μηνιγγιτιδόκοκκο, οι ηλικίες από 16 έως 25 ετών, όπως και τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής είναι οι ηλικίες που έχουν τη μέγιστη έξαρση, επισημαίνει μιλώντας στον «Ε.Τ», η Παιδίατρος Αννα Παρδάλη, η οποία είναι και αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.
«Γιατί σε αυτές τις ηλικίες; Στις ηλικίες 16 έως 25 ετών υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό φορείας, δηλαδή ο ένας στους 10 εφήβους το έχει στο λαιμό του και εκδηλώνεται όταν εκτίθεται σε συνθήκες εξάντλησης. Τώρα ένα 18χρονο παιδί και φοιτητής καταλαβαίνετε δεν κοιμάται καλά, δεν σιτίζεται καλά και ενδεχομένως επειδή είναι και σε εξεταστική περίοδο να έχει και στρες. Αρα λοιπόν μπορεί σε συνθήκες ανοσοκαταστολής να προκύψει νόσος», τονίζει.
Διαβάστε επίσης: