Όλες οι αλλαγές σε μεταπτυχιακά, υποτροφίες, διδακτορικά (pdf)

Ειδήσεις
Όλες οι αλλαγές σε μεταπτυχιακά, υποτροφίες, διδακτορικά (pdf)
Πότε ολοκληρώνεται η διαδικασία - Αυξάνονται αισθητά τα ΜΠΣ
φοιτητές
Ανοίξτε το ενεργό link για να διαβάσετε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου της Συνόδου των Πρυτάνεων
Μιχάλης Τσιλιβάκος
02/05/2018 | 18:45

Απαντήσεις για τις τροποποιήσεις σε μεταπτυχιακά προγράμματα, διδακτορικά και φοιτητικά επιδόματα, δόθηκαν στη 87η Σύνοδο Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Με παρουσία του υπ. Παιδείας, συζητήθηκαν ζητήματα γύρω από τις επανιδρύσεις ΜΠΣ με βάση τις νέες τροπολογίες, τα στεγαστικά επιδόματα των φοιτητών καθώς και ό,τι αφορά τους 1.500 νέους διδάκτορες.

Οι αλλαγές στα μεταπτυχιακά 

Τα προγράμματα τα οποία υπάγονταν στο προηγούμενο καθεστώς, καταργούνται στο τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους. Με βάση τον νέο νόμο θα έπρεπε έως και τις 30/04, να είχαν υποβάλλει τις προτάσεις τους για τα μεταπτυχιακά που θα λειτουργήσουν από τον προσεχή Οκτώβριο.

Ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά:

  1. Το ΕΚΠΑ έχει σήμερα 143 μεταπτυχιακά και, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων, κ. Μπουραζέλη, θα σταλούν στο υπ. Παιδείας για ίδρυση-επανίδρυση περίπου 200 προγράμματα 
  2. Το ΑΠΘ πρότεινε τη λειτουργία 140 προγραμμάτων από τα 90 που λειτουργεί μέχρι σήμερα 
  3. Το ΟΠΑ, ανακοίνωσε ότι οι προτάσεις θα είναι αυξημένες σε σχέση με τα 18 σημερινά προγράμματα

Ο υπ. Παιδείας με τη σειρά του, έκανε λόγο για ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας για τα ΠΜΣ μέχρι το τέλος Μαΐου, έτσι ώστε αυτά να μπορέσουν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι τα ΦΕΚ επανίδρυσης των μεταπτυχιακών θα αρχίζουν να δημοσιεύονται από αρχές Ιουνίου και έπειτα.

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι σύμφωνα με τον νέο νόμο το 30% του αριθμού των εισακτέων κάθε προγράμματος θα δικαιούται υποτροφία με βάση οικονομικά κριτήρια.

Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου της Συνόδου:


Σχετικά Άρθρα