Μείωση 30% στις συντάξεις σε δικαιούχους που εργάζονται
Αφορά σε περίπου 40.000 συνταξιούχους
Κατά 30% μικρότερες θα είναι οι συντάξεις, των «παλαιών» συνταξιούχων, που έχουν επιλέξει να συνεχίζουν να εργάζονται.
Ο ΕΦΚΑ ενεργοποίησε διάταξη του «νόμου Βρούτση» (ν. 4670/20) και έτσι θα πραγματοποιηθούν οι συγκεκριμένες περικοπές στις συντάξεις, οι οποίες πλέον θα καταβάλλονται στο 70% του συνολικού ποσού.
Πρόκειται για ένα μέτρο που επιδρά αρνητικά, σε όσους είχαν βγει στη σύνταξη, αλλά συνέχιζαν να απασχολούνται πριν από τις 13 Μαΐου 2016 (έναρξη ισχύος νόμου Κατρούγκαλου).
Σε χειρότερη θέση βρίσκονται όσοι λαμβάνουν συντάξεις έως 1.000 ευρώ, καθώς μέχρι τώρα αυτή η κατηγορία δικαιούχων, δεν είχε υποστεί κάποια περικοπή, λόγω συνέχισης της εργασίας.
Υπολογίζεται ότι τις περικοπές αυτές, θα υποστούν περίπου 40.000 συνταξιούχοι – εργαζόμενοι
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΕΦΚΑ ορίζει ως αφετηρία των περικοπών την 1η Μαρτίου 2022.
Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες, πρώτες περικοπές, θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν και καταβλήθηκαν οι συντάξεις του Μαρτίου.
Την ερχόμενη εβδομάδα (28 – 30 Μαρτίου) όπως είναι γνωστό, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν οι πληρωμές των συντάξεων για τον μήνα Απρίλιο.
Ταυτόχρονα, ταλαιπωρία περιμένει τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται.
Δίνεται περιθώριο έως τις 31 Μαΐου, ώστε να υποβάλλουν αίτηση στον ΕΦΚΑ, όλοι όσοι βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία. Πρέπει να δηλώσουν τη συνέχιση της εργασίας τους, για να αποφύγουν το πρόστιμο που ορίζει ο νόμος. Ένα πρόστιμο που είναι ιδιαίτερα τσουχτερό, αφού ισούται με τις συντάξεις 12 μηνών!
Υπενθυμίζεται ότι εξαιρούνται των περικοπών, συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων, που είναι οι εξής:
α. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ εφόσον ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ.
β. Συνταξιούχοι ψυχικά ασθενείς του άρθρου 23 του ν. 4488/ 2017 (Α` 176). [ψυχικά ασθενείς που πάσχουν αναπηρίας, η οποία οφείλεται σε ψυχική πάθηση ή νοητική υστέρηση ή συμπαθολογία ψυχικής πάθησης και νοητικής υστέρησης, με ποσοστό 50% και άνω, εφόσον η ανάληψη μισθωτής απασχόλησης ή η αυτοαπασχόληση ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης]
γ. Συνταξιούχοι με βάση τον ν. 612/1977 (Α` 164) και τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτόν. [γήρατος λόγω αναπηρίας του ιδιωτικού τομέα – βαριές αναπηρίες όπως παραπληγία, τετραπληγία κλπ που παίρνουν σύνταξη γήρατος με 15 έτη ασφάλισης]
δ. Συνταξιούχοι του τετάρτου εδαφίου της περ. α` της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α` 210). [γήρατος λόγω αναπηρίας του δημοσίου τομέα (πολιτικοί και στρατιωτικοί υπάλληλοι) – βαριές αναπηρίες όπως παραπληγία τετραπληγία κλπ που παίρνουν σύνταξη γήρατος με 15 έτη ασφάλισης]
ε. Όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 (Α` 210). [όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του δημοσίου]
στ. Οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του εικοστού τετάρτου (24ου) έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.
ζ. Τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α` 85). [όσοι λαμβάνουν σύνταξη από το ΥΠΟΙΚ πολεμικές, τιμητικές, λόγω θανάτου/αναπηρίας ένεκα της υπηρεσίας κλπ]
η. Οι συνταξιούχοι άλλων φορέων και του Δημοσίου, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγροτών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αλιέων δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.