Ανίκανα καθίστανται τα μηνιαία και έκτακτα οικονομικά βοηθήματα που δίνονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπου να παρέχουν μια ουσιαστική βοήθεια από τη μέγγενη της φτώχειας και το τσουνάμι της ακρίβειας.
Με προπληρωμένες κάρτες αντί για μετρητά, τα κρατικά επιδόματα γίνονται «όπλο» ελέγχου εναντίον των πολιτών και οδηγούν στην παγίδα μιας οικονομίας χωρίς χρήμα.
Όλες οι αλλαγές που θα ισχύσουν από φέτος για τα οικονομικά βοηθήματα οδηγούν σε μια οικονομία ψηφιοποιημένη χωρίς μετρητά καθώς τα προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και το επίδομα ανεργίας θα δίνονται σε μορφή προπληρωμένων καρτών αντί να πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τα ποσά που αναλογούν στα επιδόματα.
Με λίγα λόγια τα επιδόματα πρόνοιας λαμβάνουν την μορφή ενός ακόμα «pass», όπου θα καταγράφεται με ακρίβεια τι ξοδεύει, που ξοδεύει και πότε ξοδεύει ο δικαιούχος το επίδομα που του παρέχεται.
Μπαίνει τέλος στη δυνατότητα του δικαιούχου να κάνει ολική ανάληψη μετρητών από τον τραπεζικό λογαριασμό και να ξοδέψει τα χρήματα του όπως κρίνει εκείνος, και πάνω απ’ όλα μπαίνει τέλος στην ιδιωτικότητα των συναλλαγών και των εξόδων.
Θυμίζουμε ότι ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΠΕΚΑ συστάθηκε το 2018, με στόχο να συγκεντρώσει σε έναν εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Εργασίας όσο το δυνατόν περισσότερες από τις παροχές προς τους ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίες ήταν διασκορπισμένες μεταξύ κεντρικού κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού.
Ενδεικτικά κάποιες παροχές
- Το επίδομα παιδιού (Α21),για μια οικογένεια με ένα παιδί 28 ευρώ το μήνα
- Το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες, 360 ευρώ το μήνα με την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχους έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του και το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα, δεν υπερβαίνει το ποσό των 4.320 ευρώ
- Η εισοδηματική ενίσχυση Οικογενειών Ορεινών Μειονεκτικών Περιοχών 600 ευρώ το χρόνο εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ και 300 ευρώ το χρόνο εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των τριών χιλιάδων ενός (3000.01) ευρώ και του ποσού των 4.700 ευρώ
- Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης 200 ευρώ το μήνα με κάποιες προσαυξήσεις
Βάσει των στοιχείων του Οργανισμού παραπάνω από το 16% των Ελλήνων, επιβιώνει σήμερα με κρατικά επιδόματα, δηλαδή περισσότεροι από 1.700.000 δικαιούχοι. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.
Παρά τις όποιες κυβερνητικές εξαγγελίες για προστασία των ευπαθών ομάδων, τα κρατικά επιδόματα το μόνο που προσφέρουν σε όσους τα περιμένουν με αγωνία κάθε μήνα είναι μια ψευδαίσθηση ανακούφισης στην πρόκληση της καθημερινότητας.