Μαγνησία: Πώς επιβιώνει στο νερό η σαλμονέλα που «έστειλε» στο νοσοκομείο πάνω από 100 ανθρώπους
Πώς αντιμετωπίζεται
Τι είναι η σαλμονέλα, που έστειλε στο νοσοκομείο, πάνω από 100 άτομα στη Μαγνησία; Η παθολόγος και καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε τα πάντα γύρω από το συγκεκριμένο βακτήριο, που μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Δείτε σχετικά: ΣΟΚ στη Μαγνησία: Πέθανε γυναίκα λόγω σαλμονέλας στο νερό! Παρέμβαση εισαγγελέα για δεκάδες κρούσματα
Όπως ανέφερε «η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο το οποίο είναι αρκετά παθογόνο, είτε προκαλεί μία ελαφριά ασθένεια, τη μη τυφοειδή σαλμονέλλωση, είτε τον τυφοειδή πυρετό, που είναι ένα βαρύτερο νόσημα και μπορεί να προσβάλλει και να προκαλεί προβλήματα όχι μόνο από την κοιλιακή χώρα αλλά και από άλλα όργανα».
Σύμφωνα με την ίδια, αυτοί που δυσανάλογα πλήττονται είναι οι ηλικιωμένοι, τα άτομα που πάσχουν από κάποια νοσήματα και μπορούν πιο εύκολα να αφυδατωθούν, τα παιδιά και οι εγκυμονούσες.
Αυτά τα άτομα πρέπει να προσέχουν περισσότερο και με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων πρέπει να πηγαίνουν στον γιατρό.
Πώς αντιμετωπίζεται η σαλμονέλα
Αναφερόμενη στη συνέχεια στους τρόπους αντιμετώπισης είπε:
«Υπάρχει αντιβίωση, η οποία δίνεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις στις βαρύτερες περιπτώσεις, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν μεγαλύτερες επιπλοκές της νόσου, που μπορεί να είναι πολύ σπάνια οστεομυελίτιδα, μηνιγγίτιδα, σπληνομεγαλία, εντερική αιμορραγία και μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις κινδυνεύει η ζωή του ατόμου».
Σχετικά με το πόσο μπορεί να επιβιώσει μέσα στο νερό η σαλμονέλα η κ. Ψαλτοπούλου εξήγησε ότι μπορεί να επιβιώσει και γι’ αυτό γίνονται υπερχλωριώσεις.
«Βεβαίως, το σωστότερο είναι να βρεθεί η αιτία και να σταματήσει αυτή η αιτία, αλλά χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση, όπως λέμε υπερχλωρίωση, έτσι ώστε να μειωθεί η συγκέντρωση και της σαλμονελλώσης και της σαλμονέλας, αλλά και κολοβακτηριδίων και άλλων βακτηριδίων που μπορεί να κυκλοφορούν στο νερό κάτω από αυτές τις δόσεις, έτσι ώστε να είναι πόσιμο. Αυτή τη στιγμή είτε λόγω κολοβακτηριδίων είτε λόγω σαλμονέλας μπορεί να μην είναι πόσιμο, όπως μας αναφέρει και ο ΕΟΔΥ και οι σχετικοί φορείς, και μπορεί να χρειαστεί είτε λιγότερο είτε περισσότερο καιρό για να μπορέσει να αλλάξει», είπε.
Διαβάστε επίσης: