Λούνα παρκ και πισίνες «θανάτου» - Πάρκα «ψυχαγωγίας» λειτουργούν ανεξέλεγκτα - Τι ορίζουν τα ΦΕΚ - Ποιοι ευθύνονται
Οι παραλείψεις και οι παρατυπίες που κοστίζουν ζωές
Πόσο ασφαλής μπορεί να νιώθει κάποιος σε έναν χώρο ψυχαγωγίας, όπως σε ένα λούνα παρκ ή σε μια πισίνα; Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες δυστυχημάτων και μάλιστα στην κοσμοπλημμυρισμένη Χαλκιδική, που «σαν αυτή δεν έχει». Και που έχει καταλήξει μια περιοχή δυστοπίας.
Μια εβδομάδα σχεδόν μετά τον πνιγμό της 8χρονης, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας …θυμήθηκε να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της κατασκήνωσης στη Χαλκιδική, όπου έχασε τη ζωή του το κορίτσι. Η ανάκληση της άδειας λειτουργίας αφορά όμως στη φετινή κατασκηνωτική περίοδο, η οποία και εκπνέει εντός επόμενων ημερών.
Οι παραλείψεις και οι παρατυπίες της πισίνας
Η πισίνα της κατασκήνωσης στην Χαλκιδική, διαπιστώθηκε πως είχε σημαντικές παρατυπίες και ουσιαστικά λειτουργούσε με κανονισμούς για ενήλικες κολυμβητές.
Τα δεδομένα για τις πισίνες έχουν αλλάξει από το 2022, όμως φαίνεται ότι οι υπεύθυνοι τα αγνοούν. Σε μία από τις πισίνες της εν λόγω κατασκήνωσης ένα μέρος της περίφραξης δεν ήταν όπως προβλέπεται σε οριοθετημένο και ασφαλή χώρο για τα παιδιά ενώ στη δεύτερη πισίνα, δεν υπήρχε ο απαραίτητος εξοπλισμός.
Ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι:
- Δεν είχε οριστεί υπεύθυνος για τη λειτουργία της πισίνας
- Δεν υπήρχαν σωσίβια και κοντάρι
- Δεν υπήρχαν σημάνσεις για το βάθος
Με προδιαγραφές ενηλίκων η μοιραία πισίνα
- Σύμφωνα με το Star, στα χαρτιά εμφανιζόταν ως υπεύθυνος λειτουργίας πισίνας, υπάλληλος που δεν έχει προσληφθεί το 2024.
- Η περίφραξη γύρω από την πισίνα που έγινε το κακό, δεν ήταν επαρκής. Ένα τμήμα της έχει κατασκευαστεί με θάμνους αντί για κάγκελα ύψους 1,20 μ. όπως είναι το σωστό, ενώ υπήρχαν και άλλα κενά που σημαίνει ότι ήταν δυνατή η πρόσβαση από μικρά παιδιά.
- Στην δεύτερη πισίνα, δεν υπήρχαν σωσίβια αλλά και το απαιτούμενο κοντάρι και δεν υπήρχε η σήμανση για τα βάθη της.
- Η πισίνα που πνίγηκε το κοριτσάκι είχε μέγιστο βάθος που έφθανε έως τα 2.40 μέτρα. Η κλίση της ξεκινούσε από τα 90 εκατοστά. Επρόκειτο δηλαδή για πισίνα που ήταν για ενήλικες και όχι για παιδιά δημοτικού. Στις μικρές ηλικίες οι πισίνες θα έπρεπε να έχουν βάθος το πολύ 45 εκατοστά.
Παιχνίδια …θανάτου στα Λούνα Παρκ
Το τραγικό περιστατικό με τον 19χρονο που εκσφενδονίστηκε από το κάθισμα του παιχνιδιού στο Λούνα Παρκ της Χαλκιδικής έρχεται να προστεθεί σε μια λίστα παρόμοιων περιστατικών σχεδόν κάθε καλοκαίρι. Είναι να αναρωτιέται κανείς αν γίνεται ένας έστω τυπικός έλεγχος σε όλα αυτά τα υπαίθρια λούνα παρκ (αλλά και στα μεγάλα, καθώς το 2022 υπήρξε θανατηφόρο περιστατικό και σε μεγάλο πάρκο της Αττικής) και με τι προδιαγραφές και πιστοποιήσεις ασφαλείας λειτουργούν όλα τα παραπάνω. Υποτίθεται ότι όλα τα παιχνίδια σε λούνα παρκ και πάρκα αναψυχής πρέπει να φέρουν όλες τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις ασφαλείας ενώ θα πρέπει να διαθέτουν αυτοματισμούς ειδοποίησης σφάλματος. Να υπάρχει τεχνικό τμήμα σε κάθε πάρκο, ώστε να ελέγχει και να επιβεβαιώνει πως τα παιχνίδια λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα.
Το ΦΕΚ
Στο site της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας βλέπει κανείς ότι από τις 10.6.2020 αποφασίστηκε να δοθεί ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη λειτουργία των λούνα παρκ. Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης υπάρχει αναρτημένο τον ΦΕΚ 2065/Β’/30.05.2020, την απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση (νυν Αναπλ. Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ιδιωτικές-Στρατηγικές Επενδ.- ΣΔΙΤ).
Εκλαϊκευμένα λέει τα εξής: Ευθύνη για την ασφάλεια του χώρου έχει ο οικονομικός φορέας που εκμεταλλεύεται το σύνολο των διατάξεων ψυχαγωγίας και τις υποστηρικτικές εγκαταστάσεις σε συγκεκριμένο χώρο αναψυχής, ο υπεύθυνος λειτουργίας, ο χειριστής, το εκπαιδευμένο άτομο που εργάζεται κάτων από την επίβλεψη ενός χειριστή.
Τι πρέπει αν διαθέτει ένας τέτοιος χώρος για να κριθεί ασφαλής για χρήση;
– Αρχείο λειτουργίας, συντήρησης και συμβάντων: ηλεκτρονικό αρχείο δεδομένων που περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση και το ιστορικό του χώρου
–Έκθεση Τεχνικού Ελέγχου: επίσημο έγγραφο, που εκδίδει ο αναγνωρισμένος φορέας ελέγχου, με το οποίο βεβαιώνεται η συμμόρφωση ή η αποτυχία συμμόρφωσης της διάταξης ψυχαγωγίας
– Διαπίστευση: βεβαίωση ότι πληροί τις απαιτήσεις
– Τις τεχνικές προδιαγραφές που προβλέπονται στο εναρμονισμένο ευρωπαϊκό πρότυπο
– Συντήρηση των μηχανημάτων: τα μηχανολογικά – ηλεκτρολογικά σχέδια, τα πιστοποιητικά, την ημερομηνία και τη φύση των εκτελεσθεισών εργασιών συντήρησης, επισκευών και ελέγχου, καθώς και το Αρχείο Λειτουργίας, Συντήρησης και Συμβάντων της διάταξης ψυχαγωγίας
– περιοδικότητα ελέγχου (συνήθως είναι ένας χρόνος)
– έλεγχο του μηχανολογικού εξοπλισμού
– έλεγχο της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
– τον τεχνικό φάκελο του κατασκευαστή και τα στοιχεία του μηχανικού που δημιούργησε τον Τεχνικό Φάκελο
– τον έλεγχο των εξαρτημάτων και των διατάξεων που είναι σημαντικά για την ασφάλεια σε σχέση με τη φθορά, τις ρωγμές, τις βλάβες, τη διάβρωση
– Το προσωπικό πρέπει να είναι ικανό να ιεραρχεί τις προτεραιότητες για την ασφάλεια των χρηστών/επιβατών και του κοινού
– το πιστοποιημένο προσωπικό και όπου απαιτείται, από αδειοδοτημένο προσωπικό, του οποίου η τεχνική επάρκεια καθορίζεται από τη νομοθεσία (όπως για παράδειγμα ηλεκτρολόγος, μηχανολόγος)
– εκθέσεις Τεχνικού Ελέγχου που είναι στο αρχείο και πάντα διαθέσιμες για τις αρμόδιες αρχές και τον αναγνωρισμένο φορέα έλεγχο.
- Σημαντικό: Στο Αρχείο Λειτουργίας, Συντήρησης και Συμβάντων καταγράφονται επίσης, όλα τα γεγονότα που επηρεάζουν τη λειτουργία και την ασφάλεια της διάταξης ψυχαγωγίας ή της σχετικής υποστηρικτικής εγκατάστασης, καθώς επίσης, και τα ατυχήματα ή τα παραλίγο ατυχήματα που προκλήθηκαν κατά τη λειτουργία της διάταξης σε επιβαίνοντες, στο κοινό ή στο απασχολούμενο προσωπικό.
Και στην ερώτηση ποιος πρέπει να μας προστατεύει από λούνα παρκ σε περίπτωση που κάνουν σωστή συντήρηση, η απάντηση είναι μια. Αρμόδια αρχή για την παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής της παρούσας απόφασης ορίζεται η Διεύθυνση Πολιτικής Ποιότητας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, η οποία μεριμνά για την ανάρτηση στην ιστοσελίδα της των αναγνωρισμένων φορέων ελέγχου για τον τεχνικό έλεγχο των διατάξεων ψυχαγωγίας και των σχετικών εγκαταστάσεων στους χώρους αναψυχής.
Διαβάστε επίσης: