Λούνα παρκ Χαλκιδικής: Δίωξη στην έκπτωτη δήμαρχο Κασσάνδρας για τον θάνατο του 19χρονου
Την άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία από αμέλεια παρήγγειλε ο αντεισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης σε βάρος αιρετών και δημοτικών υπαλλήλων, για την υπόθεση του δυστυχήματος στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής, όπου τον Αύγουστο του 2024 έχασε τη ζωή του ένας 19χρονος.
Η δίωξη αφορά επτά πρόσωπα. Ανάμεσά τους βρίσκονται η έκπτωτη δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά, δύο πρώην αντιδήμαρχοι, δύο δημοτικοί υπάλληλοι που ήταν προϊστάμενοι υπηρεσιών, καθώς και δύο μηχανικοί.
Η μήνυση του πατέρα και η νέα εισαγγελική κρίση
Τα πρόσωπα αυτά είχαν μηνυθεί από τον πατέρα του 19χρονου. Η μήνυση αφορούσε, μεταξύ άλλων, το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, σε σχέση με πράξεις και παραλείψεις που αφορούσαν την εγκατάσταση, τη λειτουργία και την ασφάλεια του λούνα παρκ.
Αρχικά, η έγκληση είχε απορριφθεί από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής, με το σκεπτικό ότι δεν υπήρχε αιτιώδης συνάφεια ανάμεσα στις διαπιστωθείσες πράξεις και παραλείψεις και στον θάνατο του 19χρονου.
Προκαταρκτική έρευνα και απαγγελία κατηγορίας
Διαφορετική άποψη είχε, ωστόσο, ο αντεισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης, ο οποίος έκανε δεκτή ως ουσιαστικά βάσιμη την προσφυγή του πατέρα κατά της προηγούμενης απορριπτικής διάταξης. Με διάταξή του είχε παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα εγκαλούμενα πρόσωπα τέλεσαν το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.
Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και την αξιολόγηση των ευρημάτων της, ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής να απαγγελθεί κατηγορία για ανθρωποκτονία από αμέλεια, πράξη που διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος.
Η άλλη δικογραφία για παράβαση καθήκοντος
Σημειώνεται ότι τα περισσότερα από τα παραπάνω πρόσωπα έχουν ήδη παραπεμφθεί σε δίκη, με άλλη δικογραφία που αφορά το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος και, κατά περίπτωση, της απλής συνέργειας και της ηθικής αυτουργίας στην πράξη αυτή.
Η υπόθεση έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί στο τέλος του έτους στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, λόγω ειδικής δωσιδικίας στο πρόσωπο της δημάρχου και μίας αντιδημάρχου.
Οι καταδίκες για τον θάνατο του 19χρονου
Για τον θάνατο του 19χρονου, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γιαννιτσών, έπειτα από πολύμηνη δίκη, καταδίκασε το περασμένο Σάββατο τέσσερα πρόσωπα σε ποινές που φτάνουν έως και τα ισόβια.
Συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον κάθειρξη 8 ετών, η σύζυγός του, ως συνδιαχειρίστρια της επιχείρησης, σε κάθειρξη 9 ετών, ο χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού «Crazy Dance» σε κάθειρξη 6 ετών, ενώ ο μηχανολόγος-μηχανικός, που είχε προσκομίσει πιστοποιητικά ελέγχου λειτουργίας του μηχανήματος, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών.
- 5 λεπτά πριν Ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής; Ποιος πληρώνει βλάβες και τις φθορές στο ακίνητο
- 5 λεπτά πριν Γαλλία: Κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες έως 40 βαθμούς
- 21 λεπτά πριν Φωτιά στην Καλή Πέλλας: Ισχυρή κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
















