Λιγότερα παιδιά στα θρανία: Πώς το δημογραφικό αλλάζει τον χάρτη των σχολείων

Λιγότερα παιδιά στα θρανία: Πώς το δημογραφικό αλλάζει τον χάρτη των σχολείων

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Το αποτύπωμα του δημογραφικού προβλήματος γίνεται πλέον εμφανές μέσα στις σχολικές αίθουσες, καθώς ο αριθμός των παιδιών που ξεκινούν το Δημοτικό μειώνεται σταθερά χρόνο με τον χρόνο, επηρεάζοντας ήδη τον σχεδιασμό της εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για τις εγγραφές στην Α’ Δημοτικού αποτυπώνουν μια σημαντική μεταβολή: από περίπου 100.000 μαθητές το 2016, οι νέες εγγραφές για το 2026 περιορίστηκαν στις 70.000, καταγράφοντας πτώση σχεδόν 30% μέσα σε μία δεκαετία.

Τι σημαίνει η μείωση των εγγραφών

Η εικόνα αυτή δεν αφορά μόνο τους αριθμούς. Σε αρκετές περιοχές της περιφέρειας, οι λιγότεροι μαθητές μεταφράζονται ήδη σε μικρότερα σχολικά τμήματα, μειωμένες ανάγκες προσωπικού και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε συζητήσεις για συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων ή αλλαγές στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό.

Η τάση θεωρείται αποτέλεσμα της σταθερής υποχώρησης των γεννήσεων και όχι μια προσωρινή μεταβολή, γεγονός που αναγκάζει το εκπαιδευτικό σύστημα να προσαρμοστεί σε νέα πληθυσμιακά δεδομένα.

Η παρέμβαση Ζαχαράκη για τον σχεδιασμό των σχολείων

Το ζήτημα ανέδειξε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στο συνέδριο «Δημογραφικό 2026», όπου παρουσίασε τα στοιχεία που συνδέουν άμεσα την πληθυσμιακή εξέλιξη της χώρας με τον σχεδιασμό της εκπαίδευσης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Στόχος μας είναι να μπορούμε να κάνουμε καλύτερη πρόβλεψη των αναγκών μας, ώστε να ξεκινήσει πιο ομαλά η χρονιά».

Η υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης δεδομένων από τα δημοτολόγια και τις πληθυσμιακές μεταβολές, προκειμένου να υπάρχει καλύτερος προγραμματισμός στη στελέχωση και λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Οι περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο

Ιδιαίτερη πρόκληση, σύμφωνα με την ίδια, αποτελούν τα σχολεία σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου οι πληθυσμιακές πιέσεις είναι εντονότερες.

Όπως σημείωσε, απαιτείται ειδικός σχεδιασμός για σχολικές μονάδες σε νησιά, χωριά, δυσπρόσιτες περιοχές αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία τους ανεξαρτήτως τοπικών ιδιαιτεροτήτων.

Η Σοφία Ζαχαράκη τόνισε επίσης ότι:

«το δημογραφικό και η εκπαίδευση είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένα, καθώς η πληθυσμιακή εξέλιξη της χώρας επηρεάζει άμεσα τον σχεδιασμό του σχολείου του μέλλοντος».

Η μείωση των μαθητών, όπως όλα δείχνουν, δεν αποτελεί μια πρόσκαιρη μεταβολή αλλά μια νέα πραγματικότητα που αναμένεται να επηρεάσει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των επόμενων ετών.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Daily Review
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr