Le Monde: Ο υπερτουρισμός στην Ελλάδα χαροποιεί την κυβέρνηση αλλά τρομάζει τους πολίτες
«Ο υπερτουρισμός στην Ελλάδα χαροποιεί την κυβέρνηση αλλά τρομάζει τους πολίτες» αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι χαρούμενη με την ευρωστία που φαίνεται να έχει ο σημαντικότερος τομέας της οικονομίας της, όμως αντιπαραβάλλει τις αντιδράσεις των πολιτών στον υπερτουρισμό, όπως αποκαλεί την τάση οικονομικής μονοκαλλιέργειας που φαίνεται ότι κυριαρχεί στην Ελλάδα από το 2019.
Αναφέρεται ότι οι φωτιές του Ιουλίου «τρόμαξαν τον τομέα, που ελπίζει να μην έχει αρνητικό αντίκτυπο το 2024». Ωστόσο, οι πολίτες σε όλη τη χώρα έχουν αρχίσει να αντιδρούν απέναντι στον υπερτουρισμό, με προεξάρχον το λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας», που ζητά ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες οι οποίες έχουν «ιδιωτικοποιηθεί από μπαρ και ξενοδοχεία», που έχουν τοποθετήσει ομπρέλες και ξαπλώστρες.
Ειδικότερα, η συντάκτρια του ρεπορτάζ και ανταποκρίτρια της γαλλικής εφημερίδας στην Ελλάδα, Μαρίνα Ράφενμπεργκ αναφέρει δύο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα του αντίκτυπου του υπερτουρισμού στο τοπίο της Ελλάδας αλλά και της θεσμικής προστασίας των τουριστικών επιχειρήσεων απέναντι στην τοπική κοινωνία: πρώτα, αναφέρεται η οικοδόμηση 75 τουριστικών οικημάτων στην παραλία Βρόσκοπο της Κέας, που προκάλεσε αντίδραση στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στη Σίφνο, ο δήμαρχος ζήτησε από το κράτος να επέμβει για να σταματήσει η κατασκευή πισινών, αφού το νησί υποφέρει συχνά από λειψυδρίες ενώ έκανε έκκληση να δίνονται άδεια οικοδόμησης τουριστικών οικημάτων που να σέβονται την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού.
Στην Αμοργό, αναφέρει το δημοσίευμα, η τοπική κοινωνία αντιδρά στην πρόθεση του δημάρχου να επεκτείνει το λιμάνι ώστε να μπορεί να φιλοξενεί μεγαλύτερα πλοία. Οι πολιτικοί μηχανικοί που εργάζονται στο νησί διαμαρτύρονται σε επιστολή τους ότι η επέκταση δεν ευθυγραμμίζεται με το μέγεθος της τοπικής κοινότητας.
Αναφέρονται τα παραδείγματα του τουριστικού υπερκορεσμού στην Αθήνα, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ενώ ειδική μνεία γίνεται στις ελλείψεις σε υποδομές υγείας και δημόσιες υπηρεσίες που βιώνουν οι κάτοικοι στις τουριστικές περιοχές. Αναφέρονται επίσης τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού: νέο λιμάνι στη Σαντορίνη, κέντρο συγκομιδής απορριμμάτων στη Μύκονο, υπόσχεση για καταπολέμηση της παράνομης δόμησης και προσπάθεια για περιορισμό της πρόσβασης σε ορισμένα μέρη…
Διαβάστε επίσης: