Κυβερνοεπιθέσεις: Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις είναι οι πλέον ευάλωτες

Σημαντική αύξηση στον όγκο των κακόβουλων λογισμικών που απειλούν επιχειρήσεις παγκοσμίως καταγράφει η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Kaspersky, με περισσότερα από 500.000 νέα δείγματα malware την ημέρα. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα ευρήματα της εταιρείας, εμφανίζει εντονότερη δραστηριότητα προηγμένων επιθέσεων, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτες.
Η χώρα βρίσκεται πλέον στην 6η θέση παγκοσμίως ως προς τον όγκο κακόβουλου λογισμικού που εντοπίζεται στην εισερχόμενη email κίνηση και κατατάσσεται 1η στη Νότια Ευρώπη σε συχνότητα κυβερνοεπιθέσεων κατά βιομηχανικών συστημάτων υψηλής κρισιμότητας.
Ο Βασίλης Βλάχος, Channel Manager GreCy της Kaspersky, υπογραμμίζει ότι ο τεράστιος ημερήσιος όγκος απειλών αποδεικνύει τη μετάβαση σε μια «βιομηχανοποιημένη, μαζική διαδικασία επιθέσεων»:
«Οι επιθέσεις γίνονται πιο γρήγορες, πιο έξυπνες και δυσκολότερες στον εντοπισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ποιοτική αναβάθμιση των απειλών λόγω AI
Παρότι οι αριθμοί παρουσιάζουν διακυμάνσεις, ο κ. Βλάχος εξηγεί ότι η ουσιαστική αλλαγή αφορά τη ραγδαία ποιοτική εξέλιξη των επιθέσεων, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους χρήσης τεχνητής νοημοσύνης για την προετοιμασία τους:
«Οι κυβερνοεγκληματίες δημιουργούν χτυπήματα πιο πειστικά, προσαρμοσμένα στα τοπικά δεδομένα και πιο στοχευμένα. Η λογική ότι λιγότερα περιστατικά σημαίνουν περισσότερη ασφάλεια δεν υφίσταται πλέον. Μία μόνο καλά εκτελεσμένη επίθεση μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες συνέπειες για έναν οργανισμό».
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο επίκεντρο των κινδύνων
Οι ΜμΕ, που αποτελούν το 99,9% των ελληνικών επιχειρήσεων και απασχολούν πάνω από το 80% του εργατικού δυναμικού, αποτελούν τον πιο εύκολο στόχο.
«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαθέτουν πολύτιμα δεδομένα, αλλά λειτουργούν με περιορισμένους πόρους και δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την ταχύτητα εξέλιξης των επιθέσεων. Η κυβερνοασφάλεια πλέον είναι θέμα επιβίωσης», τονίζει ο κ. Βλάχος.
Ανεπαρκής στρατηγική και έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού
Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα:
- 65% των ελληνικών ΜμΕ δεν διαθέτει σαφές και εφαρμόσιμο πλάνο κυβερνοασφάλειας.
- Μόλις 28% διαθέτει εξειδικευμένη ομάδα ασφάλειας ή εξωτερικό συνεργάτη (18%).
- 35% δηλώνει ότι η διοίκηση δεν κατανοεί επαρκώς τη σημασία της κυβερνοασφάλειας.
- 32% δεν γνωρίζει αν τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζει επαρκούν.
- 25% αμφιβάλλει ότι οι λύσεις που προτείνονται αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές απειλές.
Ο κ. Βλάχος υπογραμμίζει την ανάγκη για καλύτερη ενημέρωση, πιο προσιτές λύσεις, ενίσχυση εκπαίδευσης και στενότερη συνεργασία μεταξύ βιομηχανίας, ρυθμιστικών αρχών και επιχειρήσεων.
2025: Έτος καμπής για την ελληνική αγορά
Η Kaspersky εκτιμά ότι το 2025 αποτελεί σημείο καμπής, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε μεταβατική φάση: οι απειλές εξελίσσονται ταχύτατα, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν εξαιρετικά εκτεθειμένες, γεγονός που καθιστά αναγκαία την άμεση ενίσχυση των αμυντικών μηχανισμών.
- 50 λεπτά πριν ΔΥΠΑ: Λήγει σήμερα (4/6) η προθεσμία για ενστάσεις στους προσωρινούς πίνακες του Κοινωνικού Τουρισμού για συνταξιούχους
- 1 ώρα πριν Το ελληνικό νησί που βυθίζεται σιγά-σιγά
- 2 ώρες πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου















