Κυβέρνηση: Αυξάνονται κατώτατος μισθός και επιδόματα - ''Υπομονή'' μέχρι τον Ιούνιο
Ποιοι θα δουν τις αυξήσεις
Πολλές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας θα είναι ο στόχος της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τα εργασιακά θέματα.
«Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν όμως να υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός προσθέτοντας από το βήμα της Βουλής ότι «μειώνουμε τους φόρους, απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους έχουν υποχρέωση να επενδύουν στην πατρίδα μας και πρωτίστως να φροντίζουν τους εργαζόμενους τους».
”Μειώνουμε την υπερφορολόγηση αρχίζοντας από τους χαμηλόμισθους”
Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως «η προηγούμενη κυβέρνηση μας κληρονόμησε υπερφορολόγηση εργασίας. Εμείς την μειώνουμε αρχίζοντας από τους χαμηλόμισθους. Την ενισχύουμε και στους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Η πολιτική μας έχει έντονο κοινωνικό περιεχόμενο και πρέπει να αντανακλάται στο εισόδημα των εργαζομένων».
Σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι «έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την αύξησή του μέσω συζήτησης με τους κοινωνικούς εταίρους ωστόσο σας συστήνω υπομονή μέχρι τον Ιούνιο όταν και θα έχουν καθαρή εικόνα για την πορεία της οικονομίας».
Αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα
Όπως έχει ήδη ξεκαθαρίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπάρχει θετική αντιμετώπιση στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού η οποία θα πρέπει να συνδέεται με τον ρυθμό της οικονομικής μεγέθυνσης και την παραγωγικότητα της οικονομίας.
Σημειώνεται ότι στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), κ. Γιάννη Στουρνάρα, δηλώνοντας πως «δεν είναι κακό να γίνεται αύξηση στον κατώτατο μισθό» με γνώμονα πάντα τη σχέση μεταξύ των ποσοστών του μέσου μισθού και αυτών της αύξησης της μέσης παραγωγικότητας, στοιχεία που «δεν πρέπει να απέχουν πολύ μεταξύ τους».
Με την αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να αυξηθούν περισσότερα από 20 επιδόματα μεταξύ των οποίων και αυτά που καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ (επίδομα ανεργίας, αφερεγγυότητας εργοδότη, κλπ).