Διορισμός Τώρα
Αιτήσεις Τώρα
Σύνδεση
Διορισμός Τώρα
Αιτήσεις Τώρα
Σύνδεση
    Ροή ειδήσεων
    Όλες οι κατηγορίες
  • Σημαντικά
  • ΑΣΕΠ
    • ΑΣΕΠ Προσλήψεις
    • ΑΣΕΠ Προκηρύξεις
    • ΑΣΕΠ Διορισμοί
  • Επικαιρότητα
    • Πολιτική
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Διεθνή
    • Lifestyle
  • Ιδιωτικός Τομέας
    • Θέσεις εργασίας
    • Εργασιακά Νέα
    • Εργασία στο Εξωτερικό
    • Ιδιωτική ασφάλιση
  • Επιδόματα – Κατάρτιση
    • Επιδόματα
    • ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ Κατάρτιση
  • Συντάξεις
  • Εκπαίδευση
    • Εκπαιδευτικά νέα
    • Μεταπτυχιακά
    • Υποτροφίες
  • Επιχειρείν
    • Επιχειρήσεις
    • Εταιρικά Νέα
    • Προγράμματα
    • Αγροτικά νέα
  • Απόψεις
Αρχική σελίδα / Επικαιρότητα / Κοινωνία
Κοινωνία

Κορονοϊός: Ποιοι θα κάνουν τα νέα εμβόλια για Κράκεν και Eris

Το Υπουργείο Υγείας, μέσω ευρωπαϊκής κεντρικής προμήθειας, έχει δεσμεύσει 1,8 εκατομμύρια εμβόλια έως το τέλος του 2023.

Κορονοϊός: Ποιοι θα κάνουν τα νέα εμβόλια για Κράκεν και Eris
Ομάδα Workenter
05/09/2023 | 10:57
Eris κορονοϊός Κράκεν
Κορονοϊός: Ποιοι θα κάνουν τα νέα εμβόλια για Κράκεν και Eris

Στη θωράκιση του πληθυσμού για τα νέα στελέχη του κορονοϊού ενόψει του φθινοπώρου και της ταυτόχρονης κυκλοφορίας των άλλων εποχικών ιώσεων του αναπνευστικού εστιάζουν οι επιστήμονες μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και το Υπουργείο Υγείας.

Σήμερα το πρωί η Επιτροπή Εμβολιασμών έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση με αντικείμενο συζήτησης, μεταξύ άλλων, τη διαμόρφωση συστάσεων για εμβολιασμό με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της παραλλαγής «Κράκεν».

Το επικαιροποιημένο εμβόλιο της εταιρείας Pfizer εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Στοχεύει στο στέλεχος ΧΒΒ.1.5 (γνωστό ως «Κράκεν») και σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών του ΕΜΑ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της Covid-19 σε ενηλίκους και παιδιά ηλικίας από 6 μηνών.

Η παραλλαγή ΧΒΒ.1.5 είναι αρκετά κοντά στην υποπαραλλαγή «Eris» η οποία θεωρείται ότι ευθύνεται για τη σημερινή διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι, σύμφωνα με τους ειδικούς, το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και έναντι της «Eris». Το Υπουργείο Υγείας, μέσω ευρωπαϊκής κεντρικής προμήθειας, όπως ακριβώς έχει γίνει με όλα τα εμβόλια της Covid-19 μέχρι σήμερα, έχει δεσμεύσει 1,8 εκατομμύρια εμβόλια έως το τέλος του 2023. Το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων θα οριστικοποιηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο, όταν και θα φτάσουν στη χώρα μας οι πρώτες ποσότητες. Εφόσον απαιτηθεί, υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας επιπλέον εμβολίων.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει προχωρήσει ήδη σε μια πρώτη επεξεργασία των ομάδων που θα εμβολιαστούν και προσανατολίζεται να απευθύνει ισχυρή σύσταση αναμνηστικής δόσης σε ανθρώπους που είναι ευάλωτοι και απειλούνται με βαριά νόσηση ή επιπλοκές εφόσον μολυνθούν με τον ιό, κατ’ αντιστοιχία του ετήσιου αντιγριπικού εμβολιασμού.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα άτομα από 60 ετών και πάνω, όλα τα άτομα από 12 ετών και πάνω που έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας, διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων. Επιπλέον, η θωράκιση με το εμβόλιο κρίνεται απαραίτητη για επαγγελματίες υγείας, εργαζόμενους σε γηροκομεία, όσους φροντίζουν άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όσους μένουν μαζί με άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή. Οι παραπάνω κατηγορίες πληθυσμού περιλαμβάνονταν και στην τελευταία σύσταση αναμνηστικού εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, πριν από περίπου ένα χρόνο.

Κορονοϊός: Εξαπλώνεται και στην Ελλάδα το στέλεχος «Έρις» 

Eris και Pirola στο…μικροσκόπιο

Τις τελευταίες εβδομάδες εξαπλώνεται η επιστημονική ανησυχία με δεδομένη την έξαρση κρουσμάτων και νοσηλειών σε απλές κλίνες εξαιτίας της κυκλοφορίας της υποπαραλλαγής της Όμικρον «Eris». Ο προβληματισμός αφορά κυρίως στο φθινόπωρο όταν θα ανοίξουν τα σχολεία και οι εποχικές ιώσεις συμπέσουν με τον κορωνοϊό, προκαλώντας επιπρόσθετη επιβάρυνση στο ΕΣΥ.

Η υποπαραλλαγή «Eris» είναι η κύρια πηγή προβληματισμού για φθινοπωρινή έξαρση, καθώς χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταδοτικότητα και εκτιμάται ότι είναι αυτή που «σήκωσε» το επιδημικό κύμα του καλοκαιριού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κρήτη κυριαρχεί σε ποσοστό 70% των κρουσμάτων. Συνολικά για την Ελλάδα, σύμφωνα με το τελευταίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, η υποπαραλλαγή «Eris» αντιπροσωπεύει το 39% των κρουσμάτων και είναι η πρώτη σε συχνότητα.

Παράλληλα, στο «μικροσκόπιο» των ειδικών έχει μπει ακόμη μια υποπαραλλαγή, η ΒΑ.2.86 ή Pirola, όπως έχει ονομαστεί. Ανιχνεύτηκε πριν από δύο εβδομάδες στην περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ έχει ταυτοποιηθεί και στην Ευρώπη, σε λίγα περιστατικά στο Ισραήλ και στη Νότια Αφρική.

H υποπαραλλαγή έχει περισσότερες από 30 αλλαγές αμινοξέων στην πρωτεϊνική ακίδα της, σε σύγκριση με τον αμέσως επόμενο πλησιέστερο πρόγονό της, την υποπαραλλαγή BA.2. Συνεπώς, πρόκειται, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, για ένα εξελικτικό άλμα. Με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη – ακίδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε την παραλλαγή σε εκείνες που είναι «υπό παρακολούθηση», ενθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο τις χώρες να παρακολουθούν στενά τη μετάλλαξη και πιθανή έξαρση μολύνσεων που μπορεί να οφείλεται σε αυτή.

Πηγή: ygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

Εύβοια - Πτώση ελικοπτέρου: Δυσκολεύουν οι έρευνες για τον εντοπισμό του πιλότου (video)
Εύβοια - Πτώση ελικοπτέρου: Δυσκολεύουν οι έρευνες για τον εντοπισμό του πιλότου (video)
Φωτιά σε συνεργείο αυτοκινήτων στο Νέο Ηράκλειο - Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία
Φωτιά σε συνεργείο αυτοκινήτων στο Νέο Ηράκλειο - Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία
Πρόστιμο 60.000 ευρώ σε εισπρακτική εταιρία για οχλήσεις σε οφειλέτη
Πρόστιμο 60.000 ευρώ σε εισπρακτική εταιρία για οχλήσεις σε οφειλέτη
Περισσότερες ειδήσεις
Ειδήσεις τώρα σχετικά με τα κοινωνικά νέα σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Αγρίνιο, Φλώρινα, Άρτα αλλά και όλη την Ελλάδα. Όλα τα νέα και η έκτακτη επικαιρότητα: συλλήψεις, πορείες, απεργίες, μεταναστευτικό. Μείνετε συντονισμένοι.
Εύβοια - Πτώση ελικοπτέρου: Με βατραχανθρώπους ψάχνουν τον πιλότο
Εύβοια - Πτώση ελικοπτέρου: Με βατραχανθρώπους ψάχνουν τον πιλότο
28/09/2023 | 14:06
Γλυκά Νερά: Καταπέλτης ο εισαγγελέας για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο
Γλυκά Νερά: Καταπέλτης ο εισαγγελέας για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο
28/09/2023 | 13:55
Τρίκαλα: Κραυγή αγωνίας από την Φαρκαδόνα – Στάβλος με 120 νεκρά ζώα δίπλα σε σπίτια
28/09/2023 | 12:53
Κραυγή απόγνωσης από πλημμυροπαθή: «Η Θεσσαλία διαλύθηκε, τα χωράφια μας έχουν δύο μέτρα νερό»
28/09/2023 | 11:45
Ελικόπτερο κατέπεσε στη βόρεια Εύβοια - Πήγαινε στον Βόλο από το Μαντούδι
28/09/2023 | 11:19
Χαλκίδα: Μαθήτρια λυκείου έπεσε θύμα revenge porn – Την απειλούσε 21χρονος
Χαλκίδα: Μαθήτρια λυκείου έπεσε θύμα revenge porn – Την απειλούσε 21χρονος
28/09/2023 | 11:10
Σε αστυνομικά τμήματα 200 φρουροί που φυλούσαν VIP – Οργή Καμμένου
Σε αστυνομικά τμήματα 200 φρουροί που φυλούσαν VIP – Οργή Καμμένου
28/09/2023 | 10:22
Κακοκαιρία Elias - Λάρισα: Πλημμύρες σε Κιλελέρ και Φάρσαλα, συναγερμός για Πηνειό και λίμνη Κάρλα
Κακοκαιρία Elias - Λάρισα: Πλημμύρες σε Κιλελέρ και Φάρσαλα, συναγερμός για Πηνειό και λίμνη Κάρλα
28/09/2023 | 10:08
«Λίμνη» ο Βόλος λόγω Elias: Νέες δραματικές εικόνες
«Λίμνη» ο Βόλος λόγω Elias: Νέες δραματικές εικόνες
28/09/2023 | 09:29
Δημοσιεύστε εδώ την αγγελία σας
Ταυτότητα
Μενού
  • Ειδήσεις ΑΣΕΠ
  • Εργασία TV
  • Επικαιρότητα
  • Ιδιωτικός Τομέας
  • Επιδόματα – Κατάρτιση
  • Εκπαίδευση
  • Επιχειρείν
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
  • Όροι χρήσης
  • Πoλιτική Cookies
  • Cookies Banner
  • Προσωπικά Δεδομένα
  • Διαφήμιση
Εγγραφείτε στο newsletter
Μείνετε ενημερωμένοι για όλες τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.
Όρους χρήσης και την Πολιτική απορρήτου
Subscription Form
Όρους χρήσης και την Πολιτική απορρήτου
© Aπαγορεύεται χωρίς γραπτή άδεια της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «GATEWORK ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ», η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλως πως, τμηματικά ή περιληπτικά στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση, κατά παράφραση ή διασκευή, κάθε είδους υλικού που περιλαμβάνεται στην ιστοσελίδα www.workenter.gr.
© GATEWORK ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ
© Copyright 2023 Με επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος.