Κορονοϊός: Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα ραντεβού για το εμβόλιο
Για τα παιδιά 5-11 ετών, βρέφη και νήπια από 6 μηνών έως 4 ετών, οι γονείς θα μπορούν επίσης να κλείνουν από σήμερα ραντεβού
Άνοιξε σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα ραντεβού για το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού και τις ηλικίες 12 ετών και πάνω.
Σήμερα ξεκινούν και οι εμβολιασμοί στα 352 εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, για τις ίδιες ηλικίες.
Για τα παιδιά 5-11 ετών, βρέφη και νήπια από 6 μηνών έως 4 ετών, οι γονείς θα μπορούν επίσης να κλείνουν από σήμερα ραντεβού, όμως οι εμβολιασμοί ξεκινούν στις 23 Οκτωβρίου.
Η σύσταση για εμβολιασμό των παιδιών αφορά ανοσοκατασταλμένα ή με υποκείμενο νόσημα και όχι υγιή παιδιά.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, όσοι πολίτες είχαν κλείσει ραντεβού για δεύτερη δόση, θα λάβουν sms επαναπρογραμματισμού, ώστε να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Επίσης, και φέτος θα γίνονται κατ’ οίκον εμβολιασμοί.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη παρουσίασε τις παραπάνω κατευθυντήριες οδηγίες για την εμβολιαστική περίοδο. Επίσης, σημείωσε ότι αν κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση με προηγούμενο εμβόλιο και αναμένει το ραντεβού για τη δεύτερη δόση, θα σταλεί μήνυμα για επικαιροποίηση του ραντεβού με το νέο εμβόλιο.
Όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, πρέπει να εμβολιαστούν 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό ή τη νόσηση. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, κάνουν μία δόση από το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι ο κύριος στόχος είναι η μακρόχρονη προστασία από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο. Ενδεικτικά, ο εμβολιασμός κατά της covid-19 έχει σώσει 20 εκατομμύρια ζωές. Ωστόσο, ο κορωνοϊός εξακολουθεί να είναι μαζί μας και αυτή την περίοδο βλέπουμε να αυξάνονται κρούσματα και εισαγωγές. Ναι μεν δεν έχουμε τους μεγάλους αριθμούς, αλλά και αυτοί είναι σημαντικοί.
Σήμερα, η παραλλαγή της Όμικρον ΧΒΒ.1.5 είναι η κυρίαρχη στην κοινότητα. Είναι η παραλλαγή με τη μεγαλύτερη ανοσιακή αποφυγή. Η αξιολόγηση των χαρακτηριστικών του ιού υπαγόρευσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας την ανάγκη παρασκευής ενός νέου μονοδυνάμου επικαιροποιημένου εμβολίου. «Το καινούριο εμβόλιο προκαλεί σημαντική ανοσιακή ανταπόκριση, τόσο κατά τον πρωτογενή εμβολιασμό όσο και κατά τον αναμνηστικό» εξήγησε η Μαρία Θεοδωρίδου.
Σύμφωνα με την ίδια, ο κύριος στόχος είναι ο εμβολιασμός των ατόμων που έχουν αυξημένο κίνδυνο. Δεν πρόκειται για έναν μαζικό εμβολιασμό, επιλέγονται οι ομάδες με αυξημένο κίνδυνο αλλά και οι άνθρωποι που για δικούς τους λόγους θέλουν να εμβολιαστούν.
Διαβάστε επίσης: