Κοινωνική αντιπαροχή: Πώς θα αποκτήσουν προσιτή κατοικία χιλιάδες πολίτες

Κοινωνική αντιπαροχή: Πώς θα αποκτήσουν προσιτή κατοικία χιλιάδες πολίτες
Οι πρώτες περιοχές όπου θα υλοποιηθούν τα έργα (φωτογραφία αρχείου)

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Η αξιοποίηση ανενεργών δημόσιων ακινήτων για τη δημιουργία προσιτών κατοικιών περνά πλέον από τον σχεδιασμό στην πράξη, με την ενεργοποίηση του μοντέλου κοινωνικής αντιπαροχής. Το νέο πρόγραμμα, που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα με την έκδοση των πρώτων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, φιλοδοξεί να δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα χιλιάδων πολιτών, αξιοποιώντας ακίνητα που μέχρι σήμερα παρέμεναν ανεκμετάλλευτα.

Οι πρώτες αποφάσεις που ενεργοποιούν το πρόγραμμα

Εντός της εβδομάδας αναμένεται η δημοσίευση δύο καθοριστικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, οι οποίες θέτουν το πλαίσιο υλοποίησης της κοινωνικής αντιπαροχής. Η πρώτη ρυθμίζει τη διαδικασία και τους όρους εφαρμογής του νέου μοντέλου, ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει τον αρχικό κατάλογο ακινήτων που παραχωρούνται από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και τη ΔΥΠΑ.

Με τις αποφάσεις αυτές, το πρόγραμμα περνά στο στάδιο της πρακτικής εφαρμογής, ανοίγοντας τον δρόμο για την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας που μέχρι σήμερα παρέμενε ανενεργή.

Οι πρώτες περιοχές όπου θα υλοποιηθούν τα έργα

Η αρχική φάση του προγράμματος αφορά τέσσερις περιοχές της χώρας: την Παιανία, τις Σέρρες, τη Λάρισα και την Πάτρα. Πρόκειται για ακίνητα που βρίσκονται σε αστικά κέντρα και παρέμεναν αναξιοποίητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, πρόκειται για μικρότερα κτίρια που βρίσκονται ήδη στο κέντρο των αστικών περιοχών και παρέμεναν ανενεργά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η αξιοποίησή τους ενισχύει τον θεσμό της κοινωνικής κατοικίας και συμβάλλει στην καλύτερη χρήση της δημόσιας περιουσίας.

Ο ρόλος του Υπερταμείου

Καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος έχει το Υπερταμείο, το οποίο αναλαμβάνει τη διενέργεια των σχετικών διαγωνισμών. Συγκεκριμένα, είναι υπεύθυνο για την εκπόνηση οικονομοτεχνικών μελετών, τη σύνταξη των διαγωνιστικών τευχών και την υποστήριξη της διαδικασίας έως την υπογραφή των συμβάσεων με τους ιδιώτες αναδόχους.

Πώς λειτουργεί το μοντέλο της κοινωνικής αντιπαροχής

Η κοινωνική αντιπαροχή βασίζεται σε συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ο ιδιώτης ανάδοχος αναλαμβάνει την ανάπτυξη ή ανακατασκευή των ακινήτων χωρίς επιβάρυνση για το Δημόσιο.

Σε αντάλλαγμα, το 30% των κατοικιών αποδίδεται στο κράτος για κοινωνική μίσθωση, ενώ το υπόλοιπο 70% μπορεί να διατεθεί ελεύθερα στην αγορά από τον ανάδοχο. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η συνολική προσφορά κατοικιών, αξιοποιώντας υφιστάμενα ακίνητα.

Ποιοι θα μπορούν να ενταχθούν

Οι κατοικίες προορίζονται για ομάδες που αντιμετωπίζουν αυξημένες στεγαστικές ανάγκες. Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται νέοι, ζευγάρια, μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, καθώς και ζευγάρια με άτομο με αναπηρία.

Η επιλογή θα πραγματοποιείται από τον ΟΠΕΚΑ, με βάση κοινωνικά κριτήρια όπως το εισόδημα, η περιουσιακή κατάσταση, η οικογενειακή σύνθεση, η ηλικία των τέκνων και η ύπαρξη αναπηρίας.

Πιθανή διεύρυνση των δικαιούχων

Εξετάζεται η επέκταση του προγράμματος και σε πολίτες που χαρακτηρίζονται ως στεγαστικά ευάλωτοι, ακόμη και αν δεν λαμβάνουν επιδόματα. Πρόκειται για άτομα που, λόγω υψηλών ενοικίων, δαπανούν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους για στέγαση.

Πώς θα διαμορφώνεται το ενοίκιο

Το κοινωνικό μίσθωμα θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με τις τιμές της ελεύθερης αγοράς. Ο καθορισμός του θα βασίζεται είτε στο εισόδημα του ενοικιαστή είτε στην αξία του ακινήτου, ή σε συνδυασμό των δύο, σύμφωνα με ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ο ιδιώτης κατασκευαστής δεν θα καθορίζει το ύψος του ενοικίου, αλλά θα το εισπράττει. Τα έσοδα θα αξιοποιούνται για τη συντήρηση των κατοικιών και τη διατήρηση της ποιότητάς τους.

Διαχείριση και συντήρηση των ακινήτων

Η διαχείριση των κατοικιών μπορεί να ανατεθεί σε ιδιώτη, είτε στον ίδιο τον κατασκευαστή είτε σε τρίτο φορέα μέσω διαγωνισμού. Περιλαμβάνει υπηρεσίες συντήρησης και επισκευών, ώστε τα ακίνητα να παραμένουν σε καλή κατάσταση και να μπορούν να επαναδιατεθούν σε νέους δικαιούχους.

Διάρκεια μίσθωσης και δυνατότητα εξαγοράς

Η μίσθωση ορίζεται σε δέκα χρόνια, με δυνατότητα εξαγοράς μέρους των κατοικιών μετά τη λήξη της περιόδου, στο πλαίσιο του μοντέλου «rent to own».

Το ποσοστό των κατοικιών που ανήκει στο Δημόσιο, τουλάχιστον 30%, παραμένει σταθερά στην κρατική κυριότητα, διασφαλίζοντας ένα μόνιμο απόθεμα κοινωνικής στέγασης.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Daily Review
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr