Την στήριξή τους προς τους 68 συμβασιούχους του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στον ΟΠΕΚΑ, οι οποίοι τον Απρίλιο μένουν χωρίς δουλειά, εκφράζουν οι μόνιμοι εργαζόμενοι του Οργανισμού.
Με επίσημη ανακοίνωση ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων (ΠΣΕ) ΟΓΑ ζητάει την «κατεπείγουσα παράταση των συμβάσεων» αυτών των συμβασιούχων.
Από το σύνολο των 68 που απασχολούνται μέσω της Κοινωφελούς Εργασίας στον Οργανισμό, οι 43 εργάζονται στην Κεντρική Υπηρεσία και οι υπόλοιποι 25 στις Περιφερειακές Διευθύνσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα αφορά 36.500 άτομα, τα οποία είναι κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και απασχολούνται σε Δήμους,
Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων.
Η επιλογή των συμβασιούχων έγινε με αυστηρά κοινωνικά κριτήρια (μακροχρόνια άνεργοι,
μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμΕΑ, άνω των 50 ετών κ.ά.).
Ο ΠΣΕ ΟΓΑ επισημαίνει τα εξής:
6. Τη βαρύνουσας σημασίας για το κοινωνικό σύνολο αποστολή του ΟΠΕΚΑ ως βασικού βραχίονα
προνοιακής πολιτικής, καθώς απευθύνεται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για την καταπολέμηση της
φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
7. Την αδιάκοπη οικονομική αιμορραγία από τον κατακερματισμό των αντικειμένων του Οργανισμού και την ανάθεσή τους από τις Διοικήσεις σε ιδιώτες, η αξία του παρεχόμενου έργου των οποίων, επιπροσθέτως, είναι αμφίβολης ποιότητας και αποτελεσματικότητας, επιβαρύνει δε περαιτέρω το ήδη εξασθενημένο προσωπικό (π.χ. call center).
8. Τα υποβληθέντα αιτήματα πολλών Φορέων στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας για την
ανάγκη παράτασης των εν λόγω συμβάσεων.
9. Τις παρατάσεις συμβάσεων που έχουν εγκριθεί σε άλλες περιπτώσεις εργαζομένων (Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων, Τομέας Υγείας κ.ά.)...
Για όλους τους ανωτέρω λόγους, οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕΚΑ ζητούν από την πολιτική ηγεσία του
Υπουργείου Εργασίας, να δώσει το πράσινο φως για την παράταση των εν λόγω συμβάσεων, ως «το ελάχιστο που μπορεί να πράξει εν μέσω υγειονομικής κρίσης, καλπάζουσας ανεργίας και διαχρονικής επιβολής αντεργατικών πολιτικών από την εκάστοτε κυβέρνηση.»