Κοινωφελή προγράμματα για "καφετζήδες"

Απλήρωτοι για μήνες οι καταρτιζόμενοι

Εμπαιγμός και ανοιχτή κοροϊδία με τα προγράμματα κατάρτισης και εργασίας του ΟΑΕΔ. Δεκάδες χιλιάδες άνεργοι οι οποίοι έχουν ενταχθεί σε διάφορες δράσεις παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες ή καταρτίζονται στο αντικείμενο του ...καφετζή!

Αυτά τα τρελά και παράλογα συμβαίνουν στην Ελλάδα του 2023 όπου η μείωση της ανεργίας αποδεικνύεται επίπλαστη και οι εξαγγελίες για απόκτηση "πράσινων" "κίτρινων" ή άλλων τινών δεξιοτήτων εντάσσονται σε φθηνή προεκλογική "υποσχεολόγια".

Τα όσα καταγράφει το workenter.gr σ' αυτό το ρεπορτάζ προκαλούν θλίψη και αγανάκτηση.

Παραθέτουμε δηλώσεις στελεχών τις ίδιας της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για τα προγράμματα κατάρτισης. Οι δηλώσεις αυτές, ειδικότερα, αφορούν σε δράσεις που "τρέχουν" στην Κοζάνη (το workenter.gr διαθέτει τα πλήρη στοιχεία των στελεχών αυτών αλλά δεν τα δημοσιεύει για ευνόητους λόγους).

  • "Δεν τους ενδιαφέρουν τα προγράμματα"
  • "Δεν μπαίνουν φραγμοί στα προγράμματα για να διασφαλίζονται οι καταρτιζόμενοι"
  • "Πτυχιούχοι δουλεύουν σε καφενεία"
  • "Κοροϊδεύουν τον κόσμο"
  • "Με τα προγράμματα ρίχνουν τα ποσοστά ανεργίας "
  • "Παρατάσεις των προγραμμάτων για προεκλογικούς λόγους"
  • "Δεν πληρώνουν τους καταρτιζόμενους, αλλά ξεκινούν νέα προγράμματα"
  • "Ποιος δίνει την εντολή να μην πληρώνονται τα προγράμματα που τρέχουν;"

Για το 2023 έχουν ανακοινωθεί 21 νέα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης.

Ένα από αυτά είναι το  πρόγραμμα "προεργασίας εγγεγραμμένων στα μητρώα ανέργων της ΔΥΠΑ, 18-29 ετών". Στόχος του, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΔΥΠΑ,  είναι η προετοιμασία ανέργων νέων, από 18-29 ετών, οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας, σε εργασιακό περιβάλλον του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα ενόψει της ένταξής τους στην αγορά εργασίας.

Το workenter.gr παρουσιάζει κάποιους χαρακτηριστικούς διαλόγους ανθρώπων μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, που δουλεύουν στο πρόγραμμα "18-29"   και αναρωτιούνται γεμάτοι αγωνία και ανασφάλεια για το αν και πότε θα πληρωθούν. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα φαίνεται ότι αρκετοί σκέφτονται πολύ σοβαρά να αποχωρήσουν από τις εταιρείες που δουλεύουν καθώς δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ.

 

 

Ούτε δώρο Χριστουγέννων από τη ΔΥΠΑ Κοζάνης

Η καταγγελία που δημοσιεύουμε προέρχεται από το  kozanimedia:

Είναι 31 Ιανουαρίου και η ΔΥΠΑ Κοζάνης δεν έχει πληρώσει το δώρο Χριστουγέννων ακόμα! Για το πρόγραμμα προεργασίας 18-29 ετών!Από ότι γνωρίζουμε όλοι εσείς σαν δημόσιοι υπάλληλοι της ΔΥΠΑ έχετε λάβει το χρηματικό ποσό από το δώρο! Εμείς όμως όχι! Σκεφτείτε λίγο μια οικογένεια που περιμένει αυτά τα χρήματα για να ταΐσει τα μωρά της που πρέπει να πληρώσει λογαριασμούς! Αλλά από ότι φαίνεται πληρώνονται αυτοί που δουλεύουν σκληρά δηλαδή εσείς, γιατί για να επικοινωνήσουμε μαζί σας πρέπει να κάνουμε τουλάχιστον 30 τηλέφωνα για να το σηκώσετε και να μάθουμε αυτό που έχουμε απορία! Τα Χριστούγεννα πέρασαν έρχονται απόκριες και μετά Πάσχα μαζί με το δώρο του Πάσχα θα πιστωθούν τα χρήματα των Χριστουγέννων; Δεν νομίζω.. Έχει καταντήσει αηδία κάθε μήνα να μην μας βάζετε τα λεφτά είτε γιατί χάσατε κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο είτε γιατί έχετε άδεια είτε γιατί πρέπει να κάνετε πρώτα τις δουλειές σας! Φτάνει κούρασε! Και περιμένουμε και έναν μισθό Δεκεμβρίου! Έλεος!”

Γιατί δεν πληρώνονται οι καταρτιζόμενοι

Ο λόγος που ένας εργαζόμενος μπορεί να περιμένει τον μισθό του για μήνες οφείλεται πρώτον στη δαιδαλώδη διαδικασία πληρωμής που προβλέπει το πρόγραμμα αλλά και στην αφερεγγυότητα των επιχειρηματιών που απασχολούν τους καταρτιζόμενους να παρουσιάζουν τα παρουσιολόγια τους στις προβλεπόμενες ημερομηνίες.

Η "διαδρομή" των πληρωμών

Όταν τελειώνει ο μήνας οι απασχολούμενοι στο πρόγραμμα υπογράφουν τα παρουσιολόγια τα οποία ανεβαίνουν στο σύστημα του ΟΑΕΔ. Μετά από την επεξεργασία των στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τα στοιχεία στέλνονται στην Περιφερειακή (Θεσσαλονίκη) για ΔΙΑΥΓΕΙΑ δηλ, για να δοθεί έγκριση. Όταν δοθεί έγκριση τα στοιχεία επιστρέφουν στην υπηρεσία της Κοζάνης. Εκεί πρέπει να δοθεί εντολή να προχωρήσει η διαδικασία πληρωμής. Μετά η υπηρεσία συντάσσει ονομαστικές καταστάσεις με τα ποσά για τον κάθε εργαζόμενο, τις οποίες και στέλνει ξανά στη Περιφερειακή Θεσσαλονίκης για πληρωμή.

 

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram