Κίνδυνος περικοπής του ΕΦΑΠΑΞ
Τι λένε οι ειδικοί για τη βιωσιμότητα και τις εναλλακτικές λύσεις


Ανησυχία προκαλεί στους εργαζόμενους στον φαρμακευτικό κλάδο η κατάργηση της υποχρεωτικής ασφάλισης στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΑΥΦΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2026, καθώς – σύμφωνα με ειδικούς – η ρύθμιση αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντικές περικοπές στο εφάπαξ, ακόμα και έως 38%.
Ο ομότιμος καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ, Ευάγγελος Βενιζέλος, προειδοποίησε ότι η άρση της υποχρεωτικότητας θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του Ταμείου, καθώς αποτελεί βασικό του όρο επιβίωσης. Η τοποθέτησή του έγινε σε ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από το ΤΑΥΦΕ και το Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης του ΠΑΔΑ.
Ο καθηγητής Γαβριήλ Αμίτσης, παρουσίασε εργαλείο αξιολόγησης θεσμικής ποιότητας που επιτρέπει να μετρώνται οι επιπτώσεις κάθε νομοθετικής παρέμβασης. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της σχετικής μελέτης:
Η κατάργηση της υποχρεωτικής ασφάλισης οδηγεί είτε σε εκφυλισμό των παροχών, είτε σε επώδυνες οριζόντιες περικοπές.
Σοβαρές επιπτώσεις στο εφάπαξ
Αν διατηρηθεί η διάταξη του Ν. 5078/23 (άρθρο 98), τότε το Ταμείο:
Ενδέχεται να καταρρεύσει μακροπρόθεσμα. Ή να οδηγηθεί σε περικοπές παροχών έως 38%. Σύμφωνα με τη μελέτη του Δρ. Βασίλη Μπέτση, η υποχρεωτικότητα είναι κρίσιμη για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ΤΑΥΦΕ.
Ζήτημα και η διαχείριση αποθεματικών
Πέρα από τη νομική διάσταση, το πρόβλημα της επαγγελματικής διαχείρισης των αποθεματικών επανήλθε στο προσκήνιο. Ο καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Αλεξάκης, σημείωσε πως, αν τα αποθεματικά είχαν επενδυθεί μέσω ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών την τελευταία 20ετία, θα είχαν διπλασιαστεί – με συνολική υπεραξία άνω των 18 δισ. ευρώ. Ο καθηγητής Πλάτων Τήνιος υπογράμμισε ότι η έλλειψη επαγγελματικής διαχείρισης κόστισε στα ασφαλιστικά ταμεία 15-20 δισ. ευρώ, τα οποία σήμερα θα μπορούσαν να καλύψουν μεγάλο μέρος των αναγκών του συστήματος λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.