Κεραμέως: Έρχονται προσλήψεις εκπαιδευτικών

Περισσότερα κοινωνικά κριτήρια στη διαδικασία πρόσληψης
Ανοίγουν τις επόμενες εβδομάδες οι πίνακες γενικής εκπαίδευσης για προσλήψεις εκπαιδευτικών, δήλωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, χωρίς ωστόσο να δώσει ακριβή ημερομηνία. Στο ίδιο μήκος κύματος και η αναφορά της για τους αναπληρωτές καθώς είπε "όπου να 'ναι ανοίγει το ΑΣΕΠ για αυτούς".
Ξεκαθάρισε ότι οι επόμενες προσλήψεις εκπαιδευτικών θα γίνουν με το ισχύον σύστημα, πρόσθεσε ωστόσο ότι θα υπάρξουν περισσότερα κοινωνικά κριτήρια όπως στην πρόταξη των πολυτέκνων.
Πανελλαδικές εξετάσεις 

Για τις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν την 1η Ιουνίου του 2023 η Νίκη Κεραμέως, αναφέρθηκε στον έγκαιρο προγραμματισμό των φετινών υποψηφίων και των οικογενειών τους καθώς το πρόγραμμα των εξετάσεων έχει ανακοινωθεί από τον Σεπτέμβριο. 

Οι πανελλαδικές ξεκινούν, σημείωσε, την 1η Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και 2 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια.

Αξιολόγηση καθηγητών - Πολλαπλά βιβλία

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας το επόμενο διάστημα ξεκινάει η διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικώνενώ μίλησε για τα νέα προγράμματα σπουδών και τα πολλαπλά βιβλία επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να μπορούν τα παιδιά να διδάσκονται με πιο διαδραστικό και κριτικό τρόπο και να μην μένουν μόνο στην αποστήθιση.

«Δημοσιοποιήσαμε τα προγράμματα σπουδών σε 166 μαθήματα. Να μιλήσουμε για παράδειγμα για την ιστορία, αφού δεν μαθαίνεις απ΄ έξω τι έκανε ο Καποδίστριας, θα σου λένε ότι είσαι ο Καποδίστριας και πρέπει να γράψεις μια ομιλία. Έτσι τα παιδιά καλούνται να διαχειριστούν ιστορικά γεγονότα με τον πιο διαδραστικό τρόπο. Όσο για πολλαπλό βιβλίο είπε, μπορεί να υπάρχουν 3-4 βιβλία. Ο εκπαιδευτικός θα επιλέγει με ποιο βιβλίο θα γίνεται το μάθημα. Το παιδί μπορεί να διαβάζει το ένα βιβλίο, αλλά θα υπάρχουν διαθέσιμα και άλλα βιβλία ψηφιακά» είπε η υπουργός.

Η Νίκη Κεραμέως υποστήριξε ότι η όλη φιλοσοφία της εκπαίδευσης αλλάζει: «Πάμε σε προγράμματα που καλλιεργούν όχι την αποστήθιση, αλλά την κριτική σκέψη. Πρέπει να αλλάξει όλη η φιλοσοφία. Χρειάζεται ζύμωση με τους εκπαιδευτικούς. Μιλάμε για στροφή στην εκπαίδευση των γνώσεων. Από εκεί που εστιάζαμε στην μετάδοση της γνώσης, πάμε σε μια προσέγγιση πιο κριτική, πιο διαδραστική».

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram