Κατώτατος μισθός: «Πράσινο φως» για την αύξησή του

Ολόκληρη η έκθεση (pdf)

Έμμεση συμφωνία με την προοπτική αύξησης του κατώτατου μισθού παρέχει η έκθεση του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Στην έκθεσή του, το Γραφείο Προϋπολογισμού αναφέρει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού τον Ιανουάριο του 2019 είχε περιορισμένη επίδραση στην πορεία των μισθών συνολικά και δεν ανέκοψε την αυξητική τάση της απασχόλησης ενώ «δεν επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες» που είχαν εκφραστεί σχετικά με τις ενδεχόμενες δυσμενείς επιδράσεις της αύξησης του κατώτατου μισθού και «θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ενόψει των διαπραγματεύσεων για τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού».

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο επικεφαλής του Γραφείου του Προυπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα δεδομένα για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών καθώς μφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 ανήλθε στα 6,355 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2018 (6,640 δισ. ευρώ).

Επιφυλακτικός όμως εμφανίστηκε σχετικά με το νέο σύστημα εισφορών που προωθείται μέσα από το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο κ. Κουτεντάκης τόνισε ότι «επαναφέρει την ευνοϊκότερη μεταχείριση των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, μια από τις βασικές αιτίες των ιδιαίτερα υψηλών ποσοστών αυτοαπασχόλησης (χωρίς προσωπικό) που καταγράφει διαχρονικά η χώρα μας (22% έναντι 9% στην Ευρωζώνη) με αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική παραγωγικότητα και στα δημόσια έσοδα».

Πατήστε το κουμπί «Δείτε το έγγραφο» για να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram