Καταιγισμός απάτης με κάρτες: 398.723 χτυπήματα και «λεία» 22,6 εκατ. ευρώ το 2024

Καταιγισμός απάτης με κάρτες: 398.723 χτυπήματα και «λεία» 22,6 εκατ. ευρώ το 2024

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ψηφιακή «λεία» 22,6 εκατ. ευρώ κατάφεραν να αποσπάσουν επιτήδειοι το 2024, διαπράττοντας σχεδόν 400.000 περιστατικά απάτης με κάρτες, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Εντυπωσιακό είναι ότι τα 349.000 από αυτά έγιναν μέσω Διαδικτύου, δείχνοντας τη ραγδαία αύξηση της απάτης χωρίς φυσική παρουσία της κάρτας.

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος εξαπάτησης είναι οι ψεύτικες ιστοσελίδες, που προσελκύουν τον ανυποψίαστο χρήστη με εξαιρετικά φθηνά προϊόντα. Οι απατεώνες υποκλέπτουν τα στοιχεία της κάρτας κατά την πληρωμή και στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν για μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές.

Το παράδοξο: Οι περισσότεροι πιστεύουν πως θύματα πέφτουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, όμως οι αριθμοί διαψεύδουν. Το 32% των θυμάτων ήταν ηλικίας 18-27 ετών (Gen Z), ενώ μαζί με τους Millennials (28-43 ετών), αγγίζουν το 53% των περιστατικών.

ΚατηγορίαΤιμή/Ποσό
Συνολικά περιστατικά απάτης398.723
Από αυτά σε online συναλλαγές349.000 (87%)
Απώλειες από απάτες22,6 εκατ. ευρώ
Ζημιά από online απάτες17,7 εκατ. ευρώ
Απάτες στα ATM+2% σε αριθμό / +22% σε αξία
Απάτες στα POSΜικρή μείωση
Πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδαGen Z (18–27 ετών) – 32%
Μέση συχνότητα απάτης1 ανά 6.300 συναλλαγές
Πιο διαδεδομένη μέθοδοςΨεύτικες ιστοσελίδες (fake e-shops)

Οι απάτες στα ATM αυξήθηκαν ελαφρά σε αριθμό (+2%), αλλά η οικονομική ζημιά αυξήθηκε κατά 22%, αγγίζοντας τα 2,4 εκατ. ευρώ. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται εδώ είναι το λεγόμενο skimming, δηλαδή η τοποθέτηση συσκευής υποκλοπής καρτών στα ΑΤΜ, συχνά με κρυφές κάμερες για την καταγραφή του PIN.

Παράλληλα, έχουν ενταθεί οι μέθοδοι phishing, smishing (μέσω SMS), vishing (μέσω τηλεφώνου), και άλλες ψηφιακές απάτες, με στόχο την υποκλοπή στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών ή καρτών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι το 2024 σημειώθηκε μείωση 3% στον αριθμό των περιστατικών, ενώ οι συνολικές οικονομικές απώλειες ήταν μειωμένες κατά 5% σε σχέση με το 2023. Ωστόσο, το φαινόμενο παραμένει επικίνδυνα εκτεταμένο, καθώς αντιστοιχεί σε 1 περιστατικό απάτης ανά 6.300 συναλλαγές.

Παρότι τα περιστατικά μειώθηκαν ελαφρώς το 2024, η ζημιά παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα — γεγονός που ενισχύει την ανάγκη για εγρήγορση και πρόληψη

Προτάσεις προστασίας για το κοινό

  • Αγόραζε μόνο από γνωστά e-shops και από επίσημους ιστοτόπους.
  • Μην πατάς σε links από email ή SMS που φαίνονται ύποπτα.
  • Χρησιμοποίησε διπλή πιστοποίηση (2FA) στις τραπεζικές εφαρμογές.
  • Ενεργοποίησε ειδοποιήσεις για κάθε συναλλαγή στο mobile banking.
  • Ποτέ μην στέλνεις φωτογραφίες ταυτότητας ή καρτών σε τρίτους.

Με πληροφορίες από τη Ναυτεμπορική

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Daily Review

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 232509

Αποστολή δελτίων τύπου: enimerosi@workenter.gr

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr