Καιρός σήμερα (15/08): Με ισχυρούς ανέμους, τοπικές βροχές και 34άρια ο Δεκαπενταύγουστος
Με ισχυρούς βοριάδες στο Αιγαίο, πρόσκαιρες βροχές σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας γιορτάζει η χώρα τον Δεκαπενταύγουστο.
Σήμερα, 15 Αυγούστου, ο καιρός θα παρουσιάσει δύο διαφορετικά πρόσωπα. Η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει στις περισσότερες νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ νεφώσεις, τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες θα επηρεάσουν τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, τα δυτικά ηπειρωτικά.
Παράλληλα, οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά στα ανατολικά. Στο Αιγαίο θα πνέουν με ένταση 7 έως 8 μποφόρ, ενώ στη νότια Εύβοια ενδέχεται πρόσκαιρα να αγγίξουν τα 9 μποφόρ.
Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Οι περισσότερες πιθανότητες για πρόσκαιρα έντονα φαινόμενα εντοπίζονται στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, καθώς και στη Θεσσαλία. Το μεσημέρι και το απόγευμα, η αστάθεια θα επεκταθεί στα δυτικά ηπειρωτικά, όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν επίσης στα ορεινά της ανατολικής Στερεάς και της Πελοποννήσου. Μάλιστα, στη νότια Πελοπόννησο δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη καταιγίδα. Στην Κρήτη προβλέπονται ασθενείς βροχές, κυρίως στα βόρεια τμήματα του νησιού.
Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει λίγο ακόμη, κυρίως στην ανατολική Ελλάδα. Στις περισσότερες περιοχές ο υδράργυρος θα φτάσει τους 27 με 31 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, στο Ιόνιο, στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά, στη νότια Κρήτη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα θα αγγίξει τοπικά τους 32 με 34 βαθμούς.
Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή
Μακεδονία και Θράκη
Στην κεντρική Μακεδονία θα επικρατήσουν κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στη δυτική και ανατολική Μακεδονία οι νεφώσεις θα πυκνώσουν το μεσημέρι και το απόγευμα, οπότε αναμένονται τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.
Οι βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν με ένταση 3 έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά θα φτάνουν πρόσκαιρα τα 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 30 με 31 βαθμούς.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησος
Ο καιρός θα ξεκινήσει γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι, όμως, θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές, όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις με ένταση 3 έως 5 μποφόρ. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς, χωρίς σημαντική μεταβολή στην έντασή τους. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 32 βαθμούς και στα ηπειρωτικά τοπικά τους 33 με 34.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησος
Στη Θεσσαλία θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κατά διαστήματα μεμονωμένες καταιγίδες. Από το απόγευμα, πάντως, ο καιρός θα βελτιωθεί.
Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Εκεί υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι, ενώ στη νότια Πελοπόννησο δεν αποκλείεται μεμονωμένη καταιγίδα.
Οι βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι θα φτάσουν τα 5 με 7 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά τα 8. Στη νότια Εύβοια μπορεί πρόσκαιρα να αγγίξουν ακόμη και τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 31 βαθμούς και στην ανατολική Πελοπόννησο τοπικά τους 33.
Κυκλάδες και Κρήτη
Στις Κυκλάδες ο καιρός θα παραμείνει γενικά αίθριος, αλλά οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα αποτελέσουν το κύριο χαρακτηριστικό της ημέρας, φτάνοντας τοπικά τα 8 μποφόρ.
Στην Κρήτη θα εμφανιστούν τοπικές νεφώσεις και ασθενείς κατά κανόνα βροχές, κυρίως στα βόρεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 28 βαθμούς, ενώ στη νότια Κρήτη θα φτάσει τοπικά τους 32 με 33.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα
Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι, ωστόσο, θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 6 έως 7 μποφόρ και στα βόρεια θα φτάσουν τα 8. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.
Αττική
Στην Αττική αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Οι βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν με ένταση 5 έως 7 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά θα φτάσουν τοπικά τα 8 μποφόρ μέχρι το απόγευμα.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 30 βαθμούς. Στα ανατολικά και βόρεια του νομού η μέγιστη τιμή θα είναι χαμηλότερη κατά 2 με 3 βαθμούς.
Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη οι νεφώσεις θα αυξάνονται κατά διαστήματα και θα φέρουν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Από το απόγευμα αναμένεται σταδιακή βελτίωση.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί, έντασης 3 έως 4 μποφόρ, ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.