Καύσωνας έως την Τετάρτη: Πού θα φτάσει τους 42°C – Οι περιοχές στο «κόκκινο»

Καύσωνας έως την Τετάρτη: Πού θα φτάσει τους 42°C – Οι περιοχές στο «κόκκινο»
Πηγή φωτογραφίας: (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ/EUROKINISSI)

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Νέο κύμα έντονης ζέστης επηρεάζει τη χώρα, με τη θερμοκρασία να ακολουθεί ανοδική πορεία και να φτάνει τοπικά ακόμη και τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Οι συνθήκες καύσωνα αναμένεται να διατηρηθούν έως την Τετάρτη 26 Αυγούστου, ενώ αρκετές ηπειρωτικές περιοχές θα βρεθούν αντιμέτωπες με διαδοχικά 40άρια.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο το Σαββατοκύριακο.

Παράλληλα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει γενικά αίθριο καιρό, χωρίς όμως να αποκλείει τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.

Καύσωνας με θερμοκρασίες έως 42°C

Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κινηθούν σε πολλές περιοχές μεταξύ 38 και 40 βαθμών Κελσίου. Ωστόσο, σε τοπικό επίπεδο, κυρίως σε ηπειρωτικές περιοχές που ευνοούνται από τη γεωγραφία και τους ανέμους, το θερμόμετρο μπορεί να δείξει 41 ή ακόμη και 42 βαθμούς.

Την ίδια ώρα, οι αέριες μάζες σε ύψος περίπου 1.500 μέτρων θα είναι κατά 6 έως 8 βαθμούς θερμότερες από τις συνηθισμένες τιμές για την εποχή.

Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι η ίδια απόκλιση θα καταγραφεί αυτούσια κοντά στο έδαφος. Η τελική θερμοκρασία εξαρτάται από τις νεφώσεις, την ένταση και τη διεύθυνση των ανέμων, την υγρασία και την τοπογραφία κάθε περιοχής.

Πού θα είναι εντονότερος ο καύσωνας

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται κυρίως:

  • Στην κεντρική Μακεδονία
  • Στη Θεσσαλία
  • Στην ανατολική Στερεά Ελλάδα
  • Στην ανατολική Πελοπόννησο
  • Σε κλειστές πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας

Σε αυτές τις περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 38 με 40 βαθμούς, ενώ δεν αποκλείονται υψηλότερες τοπικές τιμές.

Αντίθετα, στα νησιά και στις παράκτιες περιοχές οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι ελαφρώς χαμηλότερες. Παρ’ όλα αυτά, η αυξημένη υγρασία ενδέχεται να ενισχύσει την αίσθηση δυσφορίας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε σε 30 δευτερόλεπτα

  • Η θερμοκρασία θα αυξηθεί περαιτέρω το Σαββατοκύριακο.
  • Τα ηπειρωτικά θα καταγράψουν έως 40°C.
  • Τοπικά το θερμόμετρο μπορεί να φτάσει τους 41 με 42°C.
  • Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν έως την Τετάρτη.
  • Στα ορεινά ενδέχεται να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι ή καταιγίδες.
  • Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν τοπικά έως τα 7 μποφόρ.

Καιρός το Σάββατο: Οι θερμοκρασίες ανά περιοχή

Το Σάββατο 22 Αυγούστου ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Ωστόσο, το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά, όπου ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως από βόρειες και βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 3 έως 5 μποφόρ. Στα δυτικά και τα νότια θα φτάσουν τοπικά τα 6 μποφόρ.

Μακεδονία και Θράκη

Ο καιρός θα παραμείνει γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις θερμές ώρες της ημέρας, ενώ στα ορεινά της Μακεδονίας υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 38 με 39 βαθμούς, ενώ στην κεντρική Μακεδονία θα φτάσει τοπικά τους 40°C.

Ήπειρος, Ιόνιο και δυτική Ελλάδα

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά και στη δυτική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι αίθριος. Παράλληλα, στα ορεινά ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών όμβρων.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα νησιά τους 34°C και στα ηπειρωτικά τους 35 με 37°C.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησος

Οι συγκεκριμένες περιοχές θα βρεθούν ανάμεσα στις θερμότερες της χώρας. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 38 με 39 βαθμούς και τοπικά τους 40°C.

Παρά την έντονη ζέστη, στα ορεινά δεν αποκλείονται πρόσκαιρες νεφώσεις και τοπικοί όμβροι κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Κυκλάδες και Κρήτη

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, ενώ οι βόρειοι και βορειοδυτικοί άνεμοι θα φτάσουν τοπικά τα 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 34 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη θα φτάσει τους 35 με 36°C.

Ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει, με ανέμους έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 βαθμούς και τοπικά στα νότια τους 37°C.

Αττική

Στην Αττική ο καιρός θα παραμείνει αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 36 με 37 βαθμούς, ενώ τοπικά μπορεί να αγγίξει τους 38°C.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με ασθενείς μεταβλητούς ανέμους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Κυριακή: Παραμένουν τα 40άρια

Την Κυριακή 23 Αυγούστου η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. Επομένως, η έντονη ζέστη θα συνεχιστεί, με τις μέγιστες τιμές να παραμένουν κοντά στους 40°C στα ηπειρωτικά.

Παράλληλα, στα ορεινά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Μάλιστα, δεν αποκλείονται μεμονωμένες καταιγίδες.

Δευτέρα: Καταιγίδες στα βόρεια ορεινά

Τη Δευτέρα 24 Αυγούστου ο καιρός θα παραμείνει γενικά αίθριος. Ωστόσο, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ηπειρωτικά ορεινά και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα βόρεια.

Οι άνεμοι θα ενισχυθούν στα ανατολικά και θα φτάσουν στο Αιγαίο τοπικά τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει λίγο στα ανατολικά προσήνεμα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Τρίτη και Τετάρτη: Επιμένει η ζέστη

Την Τρίτη 25 Αυγούστου ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις και τοπικούς όμβρους στα ορεινά. Στα βόρεια ορεινά υπάρχει πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων.

Οι άνεμοι θα φτάσουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ, χωρίς όμως να προκαλέσουν σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν έως και την Τετάρτη 26 Αυγούστου. Επειδή, πάντως, η πρόγνωση μπορεί να επικαιροποιηθεί, οι πολίτες καλούνται να παρακολουθούν τα νεότερα δελτία της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ηλιάνα Καλούπη

Ηλιάνα Καλούπη

Η Ηλιάνα Καλούπη είναι δημοσιογράφος από το 2018. Έχει πτυχίο στη λογοτεχνική μετάφραση, διόρθωση και επιμέλεια κειμένων. Υψηλή εξειδίκευση σε θέματα ΑΣΕΠ. Καλύπτει το ρεπορτάζ του υπουργείου Παιδείας. Δημιουργός σύνθετου περιεχομένου για ευρύ φάσμα θεματολογίας.

Όλα τα άρθρα

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Exit mobile version