Καφές και χάμπουργκερ σε… κρίση

Με μια αιφνιδιαστική κλιμάκωση του εμπορικού του πολέμου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε νέους, σκληρούς δασμούς στις εισαγωγές από τον Καναδά και τη Βραζιλία — μια κίνηση που απειλεί να εκτοξεύσει τις τιμές δύο βασικών αγαθών στην καθημερινή ζωή των Αμερικανών: του καφέ και των χάμπουργκερ.
Από την 1η Αυγούστου, οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν δασμό 50% στις εισαγωγές από τη Βραζιλία, από 10% που ίσχυε από τον Απρίλιο.
Η απόφαση έχει ταράξει ήδη την παγκόσμια αγορά καφέ και ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές αυξήσεις στις τιμές του στις ΗΠΑ, όπου σχεδόν 200 εκατομμύρια άνθρωποι πίνουν καφέ καθημερινά.
Η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο, καλύπτει περίπου το ένα τρίτο της ζήτησης των ΗΠΑ. Μόνο το 2024, η χώρα εξήγαγε στις ΗΠΑ 8,14 εκατομμύρια σακιά των 60 κιλών.
«Αυτός ο δασμός ουσιαστικά σταματά τις εξαγωγές καφέ της Βραζιλίας στις ΗΠΑ», προειδοποιεί ο Μάικλ Νιούτζεντ, ανώτερος μεσίτης και ιδιοκτήτης της MJ Nugent & Co. «Οι Βραζιλιάνοι εξαγωγείς δεν μπορούν να τον απορροφήσουν.
Οι Αμερικανοί καβουρδιστές δεν μπορούν. Συμπέρασμα: Η Βραζιλία θα πουλήσει αλλού, και οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να αγοράσουν από πιο ακριβές χώρες όπως η Κολομβία, το Περού ή το Βιετνάμ».
Οι συνέπειες φαίνονται ήδη στις αγορές — τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον καφέ Αράμπικα αυξήθηκαν κατά 1,3% την Πέμπτη — επιδεινώνοντας τις ήδη ιστορικά υψηλές τιμές λόγω μειωμένων παγκόσμιων αποθεμάτων.
Ο καφές δεν είναι η μόνη απώλεια. Και το μπιφτέκι του μπέργκερ βρίσκεται στο στόχαστρο.
Το βοδινό κρέας από τη Βραζιλία, βασικό συστατικό στα αμερικανικά χάμπουργκερ, θα αντιμετωπίσει τον ίδιο δασμό 50%.
Αν εφαρμοστεί, η συνολική δασμολογική επιβάρυνση θα φτάσει στο 76%, καθιστώντας τις εισαγωγές μη βιώσιμες. Η Βραζιλία κάλυψε το 21% των εισαγωγών βοδινού των ΗΠΑ στους πρώτους πέντε μήνες του 2025, υπερδιπλασιάζοντας τον όγκο της σε σχέση με πέρυσι.
«Η αγορά έχει παγώσει», λέει ο Μπομπ Τσάντι, σύμβουλος εισαγωγών κρέατος στις ΗΠΑ. «Ούτε μία λίβρα δεν θα είναι οικονομικά συμφέρουσα με αυτούς τους όρους».
Η κρίση εντείνεται λόγω της μείωσης της εγχώριας παραγωγής: το αμερικανικό κοπάδι βοοειδών είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 70 ετών λόγω ξηρασίας και αυξημένων εξόδων εκτροφής. Η παραγωγή βοδινού προβλέπεται να μειωθεί κατά 2% φέτος.
Οι δασμοί, που έχουν ως στόχο την προστασία των Αμερικανών αγροτών και εργατών, ίσως τελικά πλήξουν τους ίδιους τους καταναλωτές, προειδοποιούν αναλυτές. «Αυτός ο δασμός θα αυξήσει την τιμή του κρέατος, βασικό τρόφιμο για πολλούς, τη στιγμή που το Κογκρέσο μειώνει τα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας», δηλώνει ο Τόμας Γκρεμιλιόν από την Ομοσπονδία Καταναλωτών της Αμερικής.
Τα εστιατόρια, τα οποία εξαρτώνται από τις εισαγωγές για σταθερή ποιότητα και τιμές, ετοιμάζονται για δύσκολες αποφάσεις.
«Οι απότομες αυξήσεις δασμών θα επηρεάσουν τον προγραμματισμό των μενού και τα κόστη των τροφίμων», σημειώνει ο Σον Κένεντι από την Εθνική Ένωση Εστιατορίων. «Η εύρεση νέων προμηθευτών δεν είναι εύκολη υπόθεση».
Με τον Τραμπ να απειλεί και με δασμούς 35% στον Καναδά, το αμερικανικό τραπέζι —από το πρωινό ως το μπάρμπεκιου— ενδέχεται να αλλάξει δραματικά, τόσο γευστικά όσο και οικονομικά.
- 27 λεπτά πριν ΔΥΠΑ: Λήγει σήμερα (4/6) η προθεσμία για ενστάσεις στους προσωρινούς πίνακες του Κοινωνικού Τουρισμού για συνταξιούχους
- 57 λεπτά πριν Το ελληνικό νησί που βυθίζεται σιγά-σιγά
- 2 ώρες πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου


















