Κ. Χατζηδάκης: Πρώτο ένσημο για 35.000 νέους, διπλό ΚΕΑ τον Δεκέμβριο

Πρόγραμμα για νέους 18-29 ετών χωρίς εργασιακή εμπειρία
Εξαγγελίες για το πρόγραμμα «πρώτο ένσημο» για νέους χωρίς εργασιακή εμπειρία καθώς και για διπλή καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος πραγματοποιεί μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Εξαγγελίες για το πρόγραμμα «πρώτο ένσημο» για νέους χωρίς εργασιακή εμπειρία καθώς και για διπλή καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος πραγματοποίησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Εργασίας, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, αναφέρθηκε σε επτά νέα μέτρα. Ειδική έμφαση δόθηκε στο μέτρο της πρόσληψης νέων χωρίς προϋπηρεσία, υπογραμμίζοντας ότι στη νομοθετική
παρέμβαση που θα γίνει, θα υπάρχει ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας.

Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε και για την ανάπτυξη που θα έχει η ελληνική οικονομία τόσο φέτος,
όσο και το 2022. Ο υπουργός Εργασίας μίλησε για ανάπτυξη που θα έχει «κοινωνικό
μέρισμα», με στόχο αύξηση του εισοδήματος και καλύτερες θέσεις εργασίας.

Πρόγραμμα «πρώτο ένσημο» 

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «πρώτο ένσημο» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, επεσήμανε πως 35.000 νέοι έως 29 ετών που ξεκινούν τον εργασιακό του βίο θα επιδοτούνται με 1.200 ευρώ ενώ τα 600 ευρώ θα καταβάλλονται στον εργοδότη για το μισθολογικό κόστος και το υπόλοιπο ποσό θα καταβάλλεται απευθείας στους εργαζόμενους για έξι μήνες.

Το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο του 2022 και το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. Στόχος η διευκόλυνση πρόσβασης νέων χωρίς εργασιακή εμπειρία στην αγορά εργασίας, καθώς «οι νέοι που αποφοιτούν δεν βρίσκουν εύκολα δουλειά».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα έχει ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας και θα μπορεί να συνδυαστεί και με αλλά προγράμματα του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ.

Παράλληλα, προσέθεσε πως θα επιδοτούνται και θέσεις μερικής απασχόλησης με ποσοστό τα τάξης του 50%.

Σημειώστε:

  • Την ευθύνη για το πρόγραμμα θα την έχει το υπ. Εργασίας.
  • Το πρόγραμμα θα συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας,
    αντίστοιχη με άλλα προγράμματα που ισχύουν.
  • Θα μπορεί να συνδυαστεί με άλλα προγράμματα, όπως αυτό των 150.000 θέσεων εργασίας. Θα μπορεί επίσης να συνδυαστεί και με άλλα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
  • Όπως ήδη σημειώθηκε, θα προβλέπεται επιδότηση και για θέσεις μερικής απασχόλησης. Το πρόγραμμα απευθύνεται και σε φοιτητές που επιθυμούν να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία. Η επιδότηση θα είναι στο 50% σε σχέση με τις θέσεις πλήρους απασχόλησης.
  • Το πρόγραμμα καλύπτει όλους τους νέους 18-29 ετών που δεν έχουν εργαστεί και όχι μια συγκεκριμένη ομάδα. Το πρόγραμμα κινητροδοτεί τον ίδιο τον νέο να βρει τη δουλειά για να λάβει την επιδότηση.
  • Το κόστος του προγράμματος έχει προϋπολογιστεί για 42 εκατ. ευρώ (2022 τα 28 εκατ. ευρώ και 14 εκατ. ευρώ για το 2023)
  • Θα καλυφθούν έως 35.000 νέοι

Διπλό το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα τον Δεκέμβριο

Σχετικά με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε πως το Δεκέμβριο θα δοθεί διπλάσιο ποσό ενώ αφορά 257.000 νοικοκυριά.

Τα ποσά κυμαίνονται από τα 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και αυξάνεται 100 για κάθε ενήλικα και 50 ευρώ για κάθε παιδί.

Θα καταβληθεί σε όλους τους δικαιούχους τον Δεκέμβριο διπλή καταβολή. Αφορά  257.000 νοικοκυριά ή 500.000 άτομα. Κόστος εμβόλιμης καταβολής είναι 64 εκατ. ευρώ. Το ΕΕΕ είναι 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και αυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε ενήλικο και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί. Το μέτρο αυτό είχε ληφθεί και τον Δεκέμβριο του 2020.

Πρόγραμμα 18-29 ετών νέων χωρίς εργασιακή εμπειρία

Διευκόλυνση πρόσβασης νέων χωρίς εργασιακή εμπειρία στην αγορά εργασίας, καθώς οι νέοι που αποφοιτούν δεν βρίσκουν εύκολα δουλειά.

  • Έως 29 ετών όταν προσλαμβάνονται θα ενισχύονται από την Πολιτεία με 1200 ευρώ. Το μέτρο θα αρχίσει από 1η Ιανουαρίου 2022 και την ευθύνη για το πρόγραμμα θα την έχει το Υπουργείο Εργασίας και θα συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας. Επίσης θα μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα προγράμματα όπως με το πρόγραμμα 100.000 θέσεων εργασίας ενώ θα μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Διαφορές με άλλα προγράμματα που τρέχουν:

Αυτό το πρόγραμμα καλύπτει όλους τους νέους 18-29 ετών και όχι μια συγκεκριμένη κατηγορία και επίσης κινητοδοτρεί τον ίδιο το νέο να βρει την επιχείρηση που θα τον προσλάβει.

Το κόστος του προγράμματος είναι 32 εκ. ευρώ και θα καλυφθούν 35.00 νέοι και αν υπάρχει ενδιαφέρον μπορεί να αυξηθεί ο προϋπολογισμός

Το ποσό των 1.200 ευρώ θα επιμερίζεται μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου ως εξής: 600 ευρώ για τους εργοδότες και 600 ευρώ για τους νέους ανέργους που θα προσληφθούν από 1/1/2022. Το επίδομα θα χορηγηθεί από το κράτος για να το ξοδέψουν όπως θέλουν οι νέοι και είναι ανεξάρτητο από το μισθό που θα καταβάλλει ο εργοδότης τους. Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, θα δοθεί τμηματικά στους δικαιούχους, ενδεχομένως σε δύο δόσεις (μία αμέσως μετά την πρόσληψη και μία μόλις συμπληρωθεί το εξάμηνο).

Όφελος από την αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί. Για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας, αλλά και από την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα πραγματοποιηθεί από την 1.1.2022 και μετά, το συνολικό όφελος κυμαίνεται από 305 ευρώ έως 533 ευρώ τον χρόνο (ανάλογα με τις τριετίες).

Επίσης, όσοι αμείβονται με 700 ευρώ, θα έχουν όφελος 160 ευρώ ετησίως. Όσοι παίρνουν μισθό 1.000 θα έχουν κέρδος 355 ευρώ και όσοι έχουν μηνιαίες αποδοχές 1.200 ευρώ, θα έχουν όφελος 355 ευρώ. Ακόμα, όσοι καταφέρνουν να έχουν μισθό 2.000 ευρώ, το κέρδος τους σε ετήσια βάση είναι 691 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram