Ισπανία: Τουλάχιστον 64 νεκροί στη σύγκρουση τρένων στο Τολέδο – Συνεχίζονται οι έρευνες

Ισπανία: Τουλάχιστον 64 νεκροί στη σύγκρουση τρένων στο Τολέδο – Συνεχίζονται οι έρευνες

Τουλάχιστον 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση δύο τρένων υψηλής ταχύτητας σήμερα, 28 Οκτωβρίου, στην επαρχία του Τολέδο στην Ισπανία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που μεταδίδει το Reuters. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης συνεχίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης στο σημείο του δυστυχήματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, 58 τραυματίες νοσηλεύονται, ενώ 15 βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Ο απολογισμός παραμένει προσωρινός, καθώς η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πώς σημειώθηκε η σύγκρουση

Το δυστύχημα συνέβη το πρωί κοντά στην Ούρδα, στην επαρχία του Τολέδο. Αμαξοστοιχία AVE της Renfe, με 397 επιβάτες, προσέκρουσε από πίσω σε τρένο της Iryo, το οποίο βρισκόταν ακινητοποιημένο και μετέφερε 147 επιβάτες. Από τη σύγκρουση εκτροχιάστηκαν βαγόνια.

Πηγή με γνώση του περιστατικού ανέφερε στο Reuters ότι η αμαξοστοιχία της Iryo είχε σταματήσει κατόπιν εντολής της διαχειρίστριας των σιδηροδρομικών υποδομών Adif, λόγω προβλήματος στη σηματοδότηση.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές αποτελούν μέρος της αρχικής διερεύνησης. Τα ακριβή αίτια και οι συνθήκες της σύγκρουσης δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί.

Μεγάλη κινητοποίηση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καστίλης–Λα Μάντσα ενεργοποίησε στις 09:15 τοπική ώρα το σχέδιο έκτακτης ανάγκης PLATECAM, σε φάση έκτακτης ανάγκης και επιχειρησιακό επίπεδο 1.

Στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις της Πολιτοφυλακής, πυροσβέστες, υγειονομικά συνεργεία και εθελοντές Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες κινητοποίησαν προωθημένο κέντρο διοίκησης και προβλέπουν εγκατάσταση ιατρικού σταθμού για την πρώτη φροντίδα και τη διακομιδή των τραυματιών.

Οι επιβάτες περιγράφουν τη στιγμή της πρόσκρουσης

Επιζώντες περιέγραψαν στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης έναν ισχυρό κρότο και τις προσπάθειες των επιβατών να εγκαταλείψουν τα βαγόνια.

Επιβάτης που ταξίδευε με συναδέλφους του στα πίσω βαγόνια ανέφερε στο COPE ότι άκουσε έντονη βουή και παρατεταμένο θόρυβο. Στη συνέχεια, είδε από το παράθυρο την άλλη αμαξοστοιχία κατεστραμμένη.

Μία έγκυος επιβάτιδα περιέγραψε ότι οι συνεπιβάτες της διατήρησαν τη ψυχραιμία τους και τη βοήθησαν να βγει. Αντίστοιχα, 17χρονη δήλωσε στο Cadena SER ότι η πρόσκρουση την εκτίναξε προς τα εμπρός και ότι αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης όταν είδε τραυματίες.

Συλλυπητήρια από την Ελλάδα – Βοήθεια προσφέρει η ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, εξέφρασε τη στήριξή του στα θύματα και στις οικογένειές τους. Συλλυπητήρια μετέφερε και ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ΄.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη θλίψη του για το δυστύχημα και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ισπανίας.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στις ισπανικές αρχές, επισημαίνοντας ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για συμπεράσματα σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Daily Review

ΜΗΤ: 232509

Αποστολή δελτίων τύπου: enimerosi@workenter.gr

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr

Domain Name:workenter.gr
Νόμιμος εκπρόσωπος:Παναγής Γκιόλμας
Ιδιοκτησία:GATEWORK Α.Ε.
ΑΦΜ:800904236
ΓΕΜΗ:144568701000
Αρμόδια ΔΟΥ:ΦΑΕ Αθήνας
Διαχειριστής Ιστοσελίδας:Παναγής Γκιόλμας
Διευθυντής Ιστοσελίδας:Παναγής Γκιόλμας
Διευθυντής Σύνταξης:Πέτρος Παπαβασιλείου
Διεύθυνση:Ζωοδόχου Πηγής 1Α &
Ακαδημίας 70, Τ.Κ. 10678,
Αθήνα
Tηλεφωνικό κέντρο:2119555050
Email: enimerosi@workenter.gr
Πρακτορείο Φωτογραφιών:Eurokinissi
Cookies