Ισπανία: Απόλυση για παραβίαση ωραρίου

Ισπανία: Απόλυση για παραβίαση ωραρίου

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη υπόθεση εργατικού δικαίου στην Ισπανία έχει προκαλέσει συζητήσεις, καθώς δικαστήριο έκρινε νόμιμη την απόλυση εργαζόμενης που προσέρχονταν συστηματικά μισή ώρα πριν από την επίσημη έναρξη του ωραρίου της. Η εταιρεία ταχυμεταφορών που την απασχολούσε υποστήριξε ότι η συμπεριφορά της παραβίαζε σαφείς εντολές και δημιουργούσε λειτουργικά προβλήματα.

Γιατί η πρώιμη προσέλευση θεωρήθηκε πειθαρχικό παράπτωμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, η εργαζόμενη εισερχόταν στις εγκαταστάσεις από τις 7:00, ενώ η προγραμματισμένη έναρξη ήταν στις 7:30. Η εταιρεία είχε επανειλημμένα ενημερώσει το προσωπικό πως η πρόσβαση στους χώρους επιτρεπόταν μόνο από την επίσημη ώρα. Παρά τις προφορικές και γραπτές προειδοποιήσεις, η εργαζόμενη συνέχιζε να αγνοεί τις οδηγίες.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η στάση της συνιστούσε ανυπακοή και αθέτηση υπηρεσιακής εμπιστοσύνης, επισημαίνοντας ότι η συνεχής παραβίαση των κανόνων μπορούσε να επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας.

Τα επιβαρυντικά στοιχεία που οδήγησαν στην οριστική απόφαση

Η πρώιμη προσέλευση δεν ήταν το μοναδικό ζήτημα. Στο φάκελο της εργαζόμενης εντοπίστηκαν δύο ακόμη σοβαρές παραβάσεις:

  • Παραποίηση ωραρίου μέσω της εφαρμογής ωρομέτρησης, με καταγραφές αποχώρησης που δεν αντιστοιχούσαν στη φυσική παρουσία της.
  • Πώληση χρησιμοποιημένης μπαταρίας εταιρικού οχήματος σε συνεργείο ανακύκλωσης χωρίς άδεια, πράξη που χαρακτηρίστηκε επιζήμια για την εταιρεία.

Το δικαστήριο επισήμανε ότι η συσσώρευση παρατυπιών ενίσχυσε το σκεπτικό της απόλυσης και την κατέστησε πειθαρχικά δικαιολογημένη.

Η υπεράσπιση της εργαζόμενης και η τελική κρίση

Η εργαζόμενη υποστήριξε ότι προσέρχονταν νωρίτερα για να προετοιμάζεται και ότι η πρακτική της γινόταν ανεκτή επί δύο χρόνια. Ωστόσο, δεν υπήρχε καμία επίσημη ή έστω άτυπη έγκριση, ενώ κανένας συνάδελφός της δεν ακολουθούσε αντίστοιχο ωράριο.

Η απόφαση του δικαστηρίου βασίστηκε στις διατάξεις του άρθρου 54.2 του Ισπανικού Καταστατικού των Εργαζομένων, το οποίο προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για ανυπακοή, παραβίαση εσωτερικών κανόνων και παραποίηση ωραρίου.

Το περιστατικό έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης στα ισπανικά μέσα, με ειδικούς να επισημαίνουν ότι αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η μη τήρηση διαδικασιών μπορεί να αποβεί καθοριστική για τη σχέση εργαζομένου–εργοδότη.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Daily Review
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr