Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ νότια της Κάσου – Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ νότια της Κάσου – Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε σήμερα νότια της Κάσου, προκαλώντας αισθητή δόνηση σε πολλές περιοχές του Νοτίου Αιγαίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το επίκεντρο εντοπίστηκε περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της Κάσου, με το σεισμό να έχει εστιακό βάθος 64,4 χιλιομέτρων. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε Κρήτη και Ρόδο, με τις αρχές να εκδίδουν προληπτική ειδοποίηση για τσουνάμι, η οποία σύντομα ήρθη.

Δείτε επίσης: Γραπτός ΑΣΕΠ: Σε 6 ώρες λήγουν οι αιτήσεις

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε ότι ο σεισμός εντάσσεται στο ελληνικό τόξο, το σημείο σύγκρουσης της ευρωπαϊκής με την αφρικανική τεκτονική πλάκα. Όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤNews, το γεγονός ότι το επίκεντρο εντοπίζεται σε μεγάλο βάθος (περίπου 60 χλμ) συνέβαλε στο να μην προκληθούν σοβαρές ζημιές, καθώς η σεισμική ενέργεια αποσβέστηκε κατά τη διαδρομή προς την επιφάνεια.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, αυτού του είδους οι βαθιοί σεισμοί είναι “μοναδικά” φαινόμενα, χωρίς εκτεταμένη προσεισμική ή μετασεισμική δραστηριότητα. Τόνισε επίσης πως ο συγκεκριμένος σεισμός δεν σχετίζεται με σεισμικά γεγονότα στη Σαντορίνη ή την Τουρκία, καθώς ανήκουν σε διαφορετικά γεωδυναμικά πλαίσια – η Σαντορίνη στο ηφαιστειακό τόξο και η Τουρκία στο ρήγμα της Ανατολίας.

Ο Δήμαρχος Κάσου, Μιχάλης Ερωτόκριτος, επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν ζημιές ή τραυματισμοί στο νησί, ενώ το ίδιο αναφέρθηκε και για την Κάρπαθο. Ανταποκρίσεις από την Ανατολική Κρήτη, ειδικότερα από το Ηράκλειο, αναφέρουν ότι ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός. Κάτοικοι περιέγραψαν την αίσθηση ως τρεις διαδοχικούς “κύκλους” δόνησης, διάρκειας περίπου 15 δευτερολέπτων.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για περαιτέρω ισχυρούς μετασεισμούς.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Daily Review

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 232509

Αποστολή δελτίων τύπου: enimerosi@workenter.gr

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr