ΗΠΑ: Κυρώσεις σε αξιωματούχο του ΟΗΕ που κατήγγειλε γενοκτονία στη Γάζα

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε αξιωματούχο του ΟΗΕ που κατήγγειλε γενοκτονία στη Γάζα

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη την επιβολή κυρώσεων στη Φραντσέσκα Αλμπανέζε, την ανεξάρτητη ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα Παλαιστινιακά Εδάφη, εξαιτίας των επικρίσεών της για τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα.

Πρόκειται για την τελευταία κίνηση των ΗΠΑ με στόχο τη φίμωση φωνών που ασκούν κριτική στον πόλεμο του Ισραήλ, ο οποίος διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια.

Η απόφαση ακολουθεί αποτυχημένη προσπάθεια της Ουάσιγκτον να πιέσει τον ΟΗΕ να απομακρύνει την Αλμπανέζε από τη θέση της.

Η ίδια, δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει χαρακτηρίσει τις ισραηλινές ενέργειες στη Γάζα ως «γενοκτονία» – έναν ισχυρισμό που απορρίπτουν κατηγορηματικά τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ, οι οποίες του παρέχουν στρατιωτική στήριξη.

Η Αλμπανέζε υποστηρίζει ότι το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα πολέμου και έχει ταχθεί υπέρ της δίωξης Ισραηλινών αξιωματούχων, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού Νετανιάχου, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Στο πιο πρόσφατο πόρισμά της, μάλιστα, κατονόμασε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που, όπως λέει, εμπλέκονται στην κατοχή και τον πόλεμο στη Γάζα.

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων, δήλωσε ότι παραμένει «σταθερά στο πλευρό της δικαιοσύνης». Μιλώντας στο Al Jazeera, χαρακτήρισε την κίνηση των ΗΠΑ ως «τεχνικές εκφοβισμού τύπου μαφίας».

Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει καλέσει τις κυβερνήσεις να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ για να σταματήσει τον συνεχιζόμενο βομβαρδισμό της Γάζας. Παράλληλα, έχει στηρίξει την έκδοση ενταλμάτων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά Ισραηλινών ηγετών.

Η απόφαση των ΗΠΑ εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια καταστολής της φιλοπαλαιστινιακής δραστηριότητας.

Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση Τραμπ άρχισε να συλλαμβάνει και να απελαύνει φοιτητές και καθηγητές που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων στα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Η Ουάσιγκτον είχε πρόσφατα ασκήσει βέτο σε πρόταση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για «άμεση, άνευ όρων και μόνιμη κατάπαυση του πυρός» μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε: «Η εκστρατεία πολιτικού και οικονομικού πολέμου της Αλμπανέζε κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ δεν θα γίνει πλέον ανεκτή. Στεκόμαστε πάντα στο πλευρό των εταίρων μας και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα».

Φιλοϊσραηλινές ομάδες στις ΗΠΑ την κατηγορούν για «αντισημιτισμό» και «συστηματική προκατάληψη κατά του Ισραήλ», ενώ απορρίπτουν ως «ψευδείς και προσβλητικές» τις αναφορές της σε γενοκτονία και απαρτχάιντ.

Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, και ειδικοί, όπως ο Ντίλαν Ουίλιαμς του Center for International Policy, καταδίκασαν τις κυρώσεις, κάνοντας λόγο για «συμπεριφορά κράτους-παρία».

Η Αγνές Καλαμάρ, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας και πρώην ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ, κάλεσε τις κυβερνήσεις να μπλοκάρουν τις επιπτώσεις των κυρώσεων και να προστατεύσουν την ανεξαρτησία των ειδικών εισηγητών του ΟΗΕ.

Η σύγκρουση ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και απαγάγοντας 251.

Η απάντηση του Ισραήλ οδήγησε σε εκτεταμένους βομβαρδισμούς και χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα, με πάνω από 57.000 Παλαιστινίους νεκρούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής.

Η πλειοψηφία των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά, αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των αμάχων έναντι των μαχητών.

Η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας έχουν εκτοπιστεί και δεν έχουν πρόσβαση σε βασική ιατρική φροντίδα.

Σε άλλη ανάρτησή της, η Αλμπανέζε έγραψε:
«Πρέπει να σταματήσουμε αυτή τη γενοκτονία, της οποίας ο άμεσος στόχος είναι η πλήρης εθνοκάθαρση της Παλαιστίνης, ενώ παράλληλα παράγεται κέρδος από τη φονική μηχανή που την υλοποιεί. Κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς.»

Daily Review
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr