ΗΠΑ και Ιράν σε οδικό χάρτη αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
Σε συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμών αποκλιμάκωσης κατέληξαν οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ιράν, έπειτα από την πρώτη συνεδρία διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, με τη μεσολάβηση του Πακιστάν και του Κατάρ.
Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δύο χωρών που μεσολαβούν, οι συνομιλίες σημείωσαν «ενθαρρυντική πρόοδο» και οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε οδικό χάρτη με στόχο την επίτευξη οριστικής συμφωνίας εντός 60 ημερών.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν ο τερματισμός των εχθροπραξιών στον Λίβανο, η δημιουργία μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων και η εξασφάλιση ασφαλούς διέλευσης εμπορικών πλοίων από το στενό του Ορμούζ. Για τον σκοπό αυτόν προβλέπεται και η δημιουργία ειδικής γραμμής επικοινωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, ώστε να αποφεύγονται παρεξηγήσεις ή επικίνδυνα επεισόδια.
Η Τεχεράνη έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο, συνδέοντας τις συνομιλίες και με ζητήματα όπως η αποδέσμευση ιρανικών πόρων, η άρση περιορισμών στις εξαγωγές πετρελαίου και η ανοικοδόμηση της χώρας. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, δεν είχαν άμεση επίσημη αντίδραση.
Παρά την πρόοδο, το κλίμα παραμένει εύθραυστο. Η ιρανική αντιπροσωπεία φέρεται να αποχώρησε προσωρινά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αντιδρώντας σε ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ συνεχίζονται οι διαφωνίες για τον ρόλο της Χεζμπολά και την παρουσία του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο.
Ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, καθώς οι δύο πλευρές εμφανίζονται να δίνουν διαφορετική εικόνα για το αν συζητήθηκε ουσιαστικά στην πρώτη συνεδρία. Οι τεχνικές συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.
- 5 λεπτά πριν Η νέα ευκαιρία για όσους έχουν χρέη από 5.000 ευρώ – Δείτε παραδείγματα
- 6 λεπτά πριν Φωτιά τώρα στην Εύβοια: Ήχησε το 112
- 10 λεπτά πριν Εντοπίστηκαν νεκροί 28χρονος και 24χρονη σε χώρο στάθμευσης στον Πειραιά







