Το επάγγελμα του ασφαλιστικού συμβούλου στον 21ο αιώνα: Προοπτικές

Ειδήσεις-Γνώμες
Το επάγγελμα του ασφαλιστικού συμβούλου στον 21ο αιώνα: Προοπτικές
Εντυπωσιακές ευκαιρίες για γρήγορη επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική εξέλιξη
Ξύλινο γραφείο με υπολογιστή και διάφορα έγγραφα, πίνακας αναλύσεων, οικονομία και διοίκηση
27/06/2019 | 19:15

Πιο γνωστός σε όλους μας ως ο ασφαλιστής, τo επάγγελμα αντιμετωπίστηκε στο παρελθόν με πλήθος στερεότυπων εκφράσεων (και συμπεριφορών). Συνώνυμο αρκετές φορές του πωλητή πόρτα-πόρτα, ο ασφαλιστής ήταν για χρόνια, ο απογευματινός επισκέπτης των ελληνικών νοικοκυριών. Για λίγο (ή και παραπάνω) έξτρα εισόδημα διείσδυε στα ενδότερα και πίεζε για ένα συμβολαιάκι. Δυστυχώς αρκετές φορές η φερεγγυότητα δεν ήταν κυρίαρχο χαρακτηριστικό και συνεπακόλουθα η φήμη δεν άργησε να απλωθεί.

Ωστόσο, σε μια αγορά υπό-ανάπτυξη παρόμοια φαινόμενα δεν ήταν σπάνια – σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αυγή του 21ου αιώνα έριξε ένα διαφορετικό φως πάνω στις εξελίξεις, οι οποίες ήταν ραγδαίες σε όλα τα επίπεδα και κατ’ επέκταση σε όλους τους κλάδους της Οικονομίας. Ο ασφαλιστικός κλάδος, άρρηκτα συνδεδεμένος με την Οικονομία άλλαξε. Η Τεχνολογία επηρέασε την καθημερινότητα και δημιούργησε νέα δεδομένα. Η κρίση έφερε νέους κανόνες και την ανάγκη για περισσότερες νομοθετικές ρυθμίσεις. Οι καταναλωτικές συνήθειες, οι ανάγκες και οι επιθυμίες του ενημερωμένου πολίτη διαφοροποίησαν το είδος της προσφοράς. Ο ασφαλιστής μετασχηματίστηκε από έναν πιεστικό, ημιμαθή και ενδεχομένως αφερέγγυο πωλητή σε έναν επιστήμονα-ασφαλιστικό σύμβουλο.

Δεν πρόκειται για μια απλή αλλαγή στην ονομασία. Πρόκειται για τον μετασχηματισμό από την απασχόληση σε επάγγελμα, σε έναν αναγεννημένο κλάδο, σε έναν καινούριο, πιο σύνθετο κόσμο. Ο ασφαλιστικός σύμβουλος του 21ου αιώνα είναι ένας κοινωνικά ευαισθητοποιημένος επαγγελματίας, ο οποίος γνωρίζει σε βάθος την επιστήμη του, κατανοεί το μέγεθος των ευθυνών του, είναι ηθικός, σέβεται την Δεοντολογία και προσδοκά σε κέρδη ως αποτέλεσμα της άριστης εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πελατών του.

Ο ασφαλιστικός σύμβουλος του 21ου αιώνα έχει επιλέξει να πάρει την καριέρα του στα χέρια του, είναι μία επιχειρηματική μονάδα με όραμα, στόχους και σχέδιο για το μέλλον. Με την καθημερινή του δραστηριότητα καθορίζει το πώς και πότε θα πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Η οικονομική του εξέλιξη βρίσκεται στα δικά του χέρια, στην προσωπική ανάπτυξη και καθημερινή βελτίωση των ικανοτήτων του. Ο σύγχρονος ασφαλιστικός σύμβουλος είναι ένας επιστήμονας στον τομέα του και όπως κάθε επιστήμονας οφείλει να εμπλουτίζει, να ανανεώνει και να αναβαθμίζει τις γνώσεις του γύρω από την εξειδίκευσή του. Είναι ένας επαγγελματίας που στοχεύει στην άριστη εξυπηρέτηση και προστασία των συμφερόντων των πελατών του και για αυτό απαιτείται δια βίου, ποικιλόμορφη εκπαίδευση που εφαρμόζεται στην πράξη ενώ έχει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Οδηγεί στην επιτυχία και στην αριστεία και την προκοπή.

Ο σύγχρονος ασφαλιστικός σύμβουλος δεν «πουλάει προϊόντα»! Προσφέρει λύσεις σε προβλήματα που μας απασχολούν όλους μας και υποστηρίζει την διατήρηση του βιοτικού μας επιπέδου. Ο ασφαλιστικός σύμβουλος δεν ασφαλίζει απλά πελάτες: τους βοηθά να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα, τους εξασφαλίζει το μέλλον τους. Ενδεικτικά ένα σύμβουλος προσφέρει λύσεις σε θέματα που σχετίζονται με την προστασία των αγαπημένων προσώπων σε περίπτωση απώλειας της ζωής ή της ικανότητας για εργασία, με την προστασία στα γηρατειά, με την περίθαλψη, με την εξασφάλιση των παιδιών και της οικογένειας, με την επιχειρηματικότητα. Στην καθημερινότητά του συμβουλεύει και προτείνει ασφαλιστικά – αποταμιευτικά προγράμματα που ικανοποιούν μια ή περισσότερες ανάγκες, επιμελείται τη σύναψη των ασφαλιστικών συμβολαίων, εξυπηρετεί διαρκώς τους πελάτες του και φροντίζει για την κάλυψη νέων αναγκών προωθώντας την ασφαλιστική ιδέα σε – συνεχή – επικοινωνία με το συνάνθρωπο.

Ωστόσο, υπάρχουν ευκαιρίες για έναν τόσο καλό επαγγελματία στην αγορά; Η απάντηση είναι θετική. Η ιδιωτική ασφάλιση αναπτύσσεται συνεχώς και εξελίσσεται σε ένα εξαιρετικά δυναμικό τομέα της Οικονομίας. Οι ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα ωθούν προς νέες τάσεις και χρόνο με το χρόνο σχηματίζεται μια νέα τάξη πραγμάτων. Παράλληλα, η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών παροχών του δημοσίου συστήματος ωθεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, να εμπιστευτούν μία ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία. Το σημαντικότερο; Ενώ στις ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό των ασφαλισμένων ξεπερνά το 70%, στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 25%. Αυτά συνιστούν μια ευκαιρία για απασχόληση; ΟΧΙ. Είναι μια ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΡΙΕΡΑΣ. Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι έχουν εντυπωσιακές ευκαιρίες για γρήγορη επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική εξέλιξη. Σήμερα ο ασφαλιστικός σύμβουλος είναι ένας εξειδικευμένος, υπεύθυνος επαγγελματίας με συγκεκριμένο και ουσιαστικό αντικείμενο εργασίας.

από τη συντακτική ομάδα