«Η Μάγισσα» έρχεται στον ΑΝΤ1 - Η πλοκή και τα βασικά πρόσωπα
Η “Μάγισσα”, ζωντανεύει στην μικρή οθόνη και μας ταξιδεύει σε μια εποχή διαφορετική, σκοτεινή, και σκληρή.
Μία νέα και πολύ διαφορετική σειρά έρχεται σε περίπου ένα μήνα στον ΑΝΤ1, για να μας καθηλώσει.
Η “Μάγισσα”, η νέα ιστορία δια χειρός Μελίνας Τσαμπάνη και Πέτρου Καλκόβαλη, ζωντανεύει στην μικρή οθόνη και μας ταξιδεύει σε μια εποχή διαφορετική, σκοτεινή, και σκληρή.
Η ιστορία μας τοποθετείται στο 1817, την περίοδο που οι Έλληνες ετοιμάζονται για την μεγάλη επανάσταση. Δύο οικογένειες στην Μάνη έχουν μπροστά τους μια μεγάλη βεντέτα.
1817…Η εθνική Επανάσταση είναι στα σπάργανα και απαιτείται ειρήνη και ομοψυχία στην αδούλωτη Μάνη… Δύο αντίπαλες πατριές, του Καπεταναίου Λάσκαρη και του Γερακάρη, είναι πια ενωμένες μέσω του γάμου των παιδιών τους. Η εξαφάνιση, όμως, του μόλις 40 ημερών εγγονιού των δύο οικογενειών, θα ταράξει την εύθραυστη ισορροπία της σχέσης τους. Οι οικογένειες ξεσηκώνονται, ψάχνοντας παντού για το παιδί, όταν με το πρώτο φως της αυγής, η νεαρή υπηρέτρια των Λασκαραίων, η Θεοφανώ θα οδηγηθεί από ένα όραμα στις όχθες του ποταμού της Άρνας…
Τί είναι η «Σύγκρια»;
Η σύγκρια αναφέρεται σε παλαιό έθιμο στην Μάνη, όπου ένας νυμφευμένος άντρας παράλληλα με τη νόμιμη σύζυγό του μπορούσε να συζεί και με δεύτερη σύντροφο, κυρίως με σκοπό την γέννηση άρρενος απογόνου. “Σύγκρια” λεγόταν αυτή η δεύτερη μη νόμιμη σύντροφος, ενώ «σύγκριες» λέγονταν από κοινού οι δύο γυναίκες, σύζυγος και σύντροφος. Η ετυμολογική άποψη είναι απ’ το συν+κυρά/κυρία. Το έθιμο ίσχυε από παλιά μέχρι περίπου τα τέλη του 19ου αιώνα. Σύγκριες και παιδιά γεννημένα από αυτές, ζούσαν και στον 20ο αιώνα, οπότε το έθιμο έπαψε να ισχύει λόγω των κοινωνικών αλλαγών στην περιοχή. Εφαρμοζόταν από τους Μανιάτες της ανώτερης κοινωνικής και οικονομικής τάξης, τους λεγόμενους «νικλιάνους», ενώ οι φτωχότεροι, οι λεγόμενοι «φαμέγοι» σπάνια το εφάρμοζαν, κυρίως γιατί δεν συνέτρεχαν οι οικονομικοί και κοινωνικοί λόγοι. Σκοπός της σύγκριας ήταν η γέννηση αρσενικού τέκνου, ώστε να υπάρχει διάδοχος του πατέρα και κληρονόμος της περιουσίας, αλλά και για λόγους κοινωνικής εκτίμησης και ισχύος, ή για την απόκτηση παιδιών, όταν η σύζυγος ήταν άτεκνη. Μεγάλος αριθμός αρρένων σε μια οικογένεια (πολλά «τουφέκια») συνεπαγόταν πολιτική και οικονομική ισχύ, ενώ διατηρούσε το πατρικό σπίτι (συχνά πύργο) στην οικογένεια. Η σύγκρια προερχόταν από κατώτερες τάξεις γιατί εθεωρείτο υποτιμητικός ρόλος και συχνά ζούσε υπό μειονεκτικές συνθήκες. Η σύναψη αυτής της σχέσης γινόταν με ένα είδος συμπεθεριού και άρχιζε χωρίς κάποια τελετή και σιωπηρά. Αρχικά, και έως ότου αποκτήσει αρσενικό παιδί, ζούσε στο σπίτι του άνδρα σαν ψυχοκόρη με λίγα δικαιώματα. Όταν γεννιόταν παιδί αυτό ανακοινώνονταν με πανηγυρισμούς και ο ρόλος της σύγκριας αναβαθμιζόταν. Με τη νόμιμη σύζυγο αναπτύσσονταν άλλοτε σχέσεις ζήλειας και εχθρότητας και άλλοτε καλές σχέσεις συνεργασίας. Αναφέρονται περιπτώσεις που σύγκριες (νόμιμη σύζυγος και σύγκρια) μετά το θάνατο του ανδρός ζούσαν μαζί αλληλοβοηθούμενες.
Μία σειρά, μακριά από το σήμερα. Είναι γεγονός πως οι Άγριες Μέλισσες έθιξαν με έξυπνο τρόπο φαινόμενα της σύγχρονης καθημερινότητας. Ο Λευτέρης Χαρίτος (σκηνοθέτης) μίλησε στον Χρήστο Ιερείδη στο site “Το Ποντίκι”, για τη σειρά “Μάγισσα”, αλλά και για τα ζητήματα που αναμένεται να αγγίξει, μέσω της ιστορίας της. Είπε: «Ό,τι αγγίξαμε με τη σειρά ουδέποτε συζητήθηκε εκ προοιμίου. Κανένα από τα θέματα που «φωτίσαμε» δεν μπήκε στο κείμενο επίτηδες γιατί ήταν στην επικαιρότητα, όπως για παράδειγμα το κίνημα του #MeToo. Ό,τι παρουσιάστηκε ήταν από καιρό χωνεμένο στην γραφή των σεναριογράφων». Για παράδειγμα, στην ιστορία της «Μάγισσας» τί να πεις για το #MeToo, όταν την εποχή που είναι ενταγμένη η πλοκή της απλώς σού έπαιρναν το κεφάλι. Είναι μια σκληρή και σκοτεινή σειρά για μια σκληρή και σκοτεινή εποχή όπου κυριαρχούσε «ο θάνατος σου, η ζωή μου». Μάλιστα, ο Λευτέρης Χαρίτος τόνισε πως στη σειρά θα δούμε νέους ηθοποιούς, απόφοιτους δραματικών σειρών, όπως συνέβη και στις Άγριες Μέλισσες.
Τα γυρίσματα της πολυαναμενόμενης σειράς έχουν ξεκινήσει και πραγματοποιούνται στη Μάνη και στην Αθήνα. Στην νέα μεγάλη παραγωγή θα πρωταγωνιστούν οι καταξιωμένοι ηθοποιοί και ιδιαίτερα αγαπητοί στο τηλεοπτικό κοινό, Ελλη Τρίγγου, Γιώργος Γάλλος, Νίκος Ψαρράς, Κατερίνα Λέχου, Τάσος Νούσιας, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Αναστάσης Ροιλός.
Η υπόθεση της νέας σειράς του ΑΝΤ1
Η “Μάγισσα” θα μας μεταφέρει στο 1818, την περίοδο που οι Έλληνες προετοιμάζονταν να επαναστατήσουν εναντίον των Τούρκων. Δύο οικογένειες στη Μάνη που χωρίζονται από μακροχρόνια βεντέτα, αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τον επαναστατικό αγώνα. Έτσι παντρεύουν τα παιδιά τους και μετά από λίγο καιρό έρχεται στη ζωή το εγγόνι τους… Όμως λίγες μέρες μετά τη γέννηση του, το μωρό εξαφανίζεται και η υπηρέτρια το βρίσκει νεκρό στο ποτάμι.
Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών της σειράς
«Είναι γύρω στο 1818, Μάνη, κάστρα, οικογένειες, μεσαιωνικές καταστάσεις, οικογένειες κι ένα κορίτσι που κάπως τα διαισθάνεται όλα αυτά», είχε δηλώσει η πρωταγωνίστρια της σειράς, Έλλη Τρίγκου σε συνέντευξή της στον Άρη Καβατζίκη και την εκπομπή Πάμε Δανάη στο Mega, πριν από μερικούς μήνες.
«Υποδύομαι τον Κανέλλο, τον αδελφό του Γιώργου Γάλλου, ο οποίος υποδύεται τον Μιχαήλο. Είναι ένας μποέμ τύπος, ανύπαντρος παρά τα 50 του χρόνια, ο οποίος κρύβει τα δικά του μυστικά και είναι από τους ανθρώπους που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης. Είναι από τις μαγικές στιγμές στη ζωή ενός ηθοποιού να «βουτάει» σε εποχές άγνωστες», είχε αποκαλύψει ο Νίκος Ψαρράς για το νέο του ρόλο, σε συνέντευξη στο περιοδικό 7 Μέρες Tv. «Η σειρά είναι θρίλερ και αναφέρεται σε μια εποχή άγνωστη για εμάς. Είναι ένα πολύ δύσκολο σίριαλ, από άποψη γυρισμάτων και απαιτήσεων. Δεν υπάρχει τίποτα στο βεστιάριο από εκείνη την εποχή. Πρέπει όλα να γίνουν από το μηδέν, από τα σκηνικά και τα ρούχα μέχρι τους δρόμους και τα κάρα. Είναι όμως μεγάλη χαρά να δουλεύεις με τη Μελίνα και τον Πέτρο, που έχουν αναλάβει τη συγγραφή, και φυσικά τον Λευτέρη στη σκηνοθεσία, που δεν είναι πια συνεργάτης, είναι φίλος», τόνισε επίσης, ο γνωστός ηθοποιός.
Ο Αναστάσης Ροϊλός, που γνωρίσαμε ως Νικηφόρο στις Άγριες Μέλισσες, είχε μιλήσει για τη συμμετοχή του στη Μάγισσα σε συνέντευξη του στην εκπομπή “Ποιος είναι Πρωινιάτικα” στο Open. «Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που εκτυλίσεται στη Μάνη το 1818, με πολύ δύσκολα γυρίσματα από επίπεδο παραγωγής, κόσμου και σκηνικών. Ελπίζουμε όλοι για το καλύτερο».
“Η Μάγισσα” έρχεται στον ΑΝΤ1 και ο σταθμός για πρώτη φορά παρουσιάζει τους ήρωες της σειράς, ανά οικογένεια, και μάλιστα με τους αντίστοιχους ηθοποιούς που τους υποδύονται στη σειρά.
Οικογένεια Λάσκαρη
Μιχαήλ Λάσκαρης (Γιώργος Γάλλος)
Ο πατριάρχης της οικογένειας Λάσκαρη και ξακουστός καπεταναίος. Είναι αυτός που “εξουσιάζει” τη Νότια Προσηλιακή Μάνη. Έχει καράβια και κάνει εμπόριο στο Αιγαίο. Σκληρός, αλλά δίκαιος άντρας.
Δαμιανή Λάσκαρη (Κατερίνα Λέχου)
Η σύζυγος του Μιχαήλ Λάσκαρη και μάνα τριών κοριτσιών και δύο γιων (ο δεύτερος είναι βιολογικό της παιδί). Ένας πράος κι ευγενικός άνθρωπος, που γίνεται, όμως, λέαινα για τα παιδιά και τον άντρα της.
Αναστασία (Στεφανί Καπετανίδη)
Κόρη ψαρά, επιλέχθηκε από τον Μιχαήλ, ως δεύτερη, μη νόμιμη σύζυγος (σύγκρια), για να φέρει στον κόσμο ένα αρσενικό παιδί, αφού η Δαμιανή γεννούσε μόνο κόρες. Όμορφη και ευγενική φυσιογνωμία.
Κανέλλος Λάσκαρης (Νίκος Ψαρράς)
Αδελφός του Μιχαήλ. Γεροντοπαλίκαρο, γλεντζές, έξω καρδιά, αλλά και μαύρο πρόβατο της οικογένειας. Έχει αναλάβει στην επιχείρηση το κομμάτι των εμπορικών συμφωνιών, λόγω της ευφράδειάς του.
Μάρκος Λάσκαρης (Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης)
Ο διάδοχος και το καμάρι του Μιχαήλ. Είναι ο πρωτότοκος και καρπός της ένωσης του Μιχαήλ με τη σύγκρια Αναστασία. Καλός γιος, υπάκουος, γενναίος, παντρεύτηκε την κοπέλα που του όρισε ο πατέρας του και είναι σύμμαχος στις φιλοδοξίες του Μιχαήλ.
Μεταξία Λάσκαρη (Καλλιόπη Χάσκα)
Κόρη του Σπήλιου Γερακάρη και γυναίκα του Μάρκου Λάσκαρη. Ο γάμος τους έγινε κατόπιν συμφωνίας των πατεράδων τους. Είναι όμορφη, έξυπνη και δείχνει σεβασμό προς τον σύζυγό της και την οικογένειά του.
Τζανής Λάσκαρης (Βασίλης Μηλιώνης)
Ο μοναδικός γιος που προήλθε από την ένωση του Μιχαήλ και της Δαμιανής. Είναι η αδυναμία της μάνας του. Ωραίος, ατίθασος, δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του και έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του.
Ρηνιώ Λάσκαρη (Χριστίνα Χριστοδούλου)
Η τρίτη κατά σειρά κόρη του Μιχαήλ, που παντρεύτηκε αλλά χήρεψε τον πρώτο χρόνο του γάμου της, χωρίς να προλάβει να αποκτήσει παιδιά.
Οικογένεια Γερακάρη
Σπήλιος Γερακάρης (Τάσος Νούσιας)
Ο πατριάρχης της οικογένειας Γερακάρη, που είναι, όμως, κατώτερη των Λασκαραίων. Κατάγεται από σόι πειρατών και μαζί με τον μεγάλο του γιο και τον ξάδελφο της συζύγου του, αποτελούν τον φόβο και τον τρόμο των διερχόμενων πλοίων.
Γερακίνα Γερακάρη (Μαρκέλλα Γιαννάτου)
Η όμορφη και περήφανη σύζυγος του Σπήλιου Γερακάρη. Έχει ταπεινή καταγωγή και παρόλο που ο γάμος της με τον Σπήλιο στάθηκε ως αφορμή να ανέβει κοινωνικό επίπεδο, ήταν αποτέλεσμα ενός κεραυνοβόλου και θυελλώδους έρωτα.
Θράσος Γερακάρης (Άρης Νινίκας)
Ο πρωτότοκος γιος της οικογένειας. Ωραίος και γεροδεμένος άντρας, καθ’ εικόνα και καθ΄ ομοίωση όμως του Σπήλιου, στη βαρβαρότητα και τον τρόπο σκέψης του.
Σκεύω Γερακάρη (Γεωργία Κυριαζή)
Γυναίκα του Θράσου και μητέρα δύο αγοριών. Η Σκεύω κολακεύτηκε και εντυπωσιάστηκε από τον σκληροτράχηλο, άξεστο Θράσο, αλλά πλέον δεν είναι πολύ σίγουρη με όσα περνάει δίπλα του.
Πετρούνης Γερακάρης (Γιάννης Τσουμαράκης)
Ο συνεσταλμένος γιος της οικογένειας. Ένα καταπιεσμένο παιδί που δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις βάρβαρες και σκληρές συνήθειες των Γερακάρηδων.
Δελής Μόφορης (Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος)
Ξάδελφος της Γερακίνας Γερακάρη και κουρσάρος του Σπήλιου Γερακάρη. Ένας αιμοσταγής πειρατής.
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρίτος – Σενάριο: Μελίνα Τσομπάνη και Πέτρος Καλκόβαλης