Η Ευρώπη μιλά, οι ΗΠΑ αποφασίζουν

Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τη Γαλλία και τη Βρετανία είναι ένα βήμα με ιστορικό βάρος, αλλά και μια κίνηση που δύσκολα θα αλλάξει την πραγματικότητα στο πεδίο.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στον ΟΗΕ, ύψωσε το λάβαρο της λύσης των δύο κρατών, προσπαθώντας να δώσει στη διπλωματία μια τελευταία ευκαιρία.
Όμως, η αντίδραση ήταν άμεση: το Ισραήλ απειλεί με προσαρτήσεις, ενώ η Ουάσιγκτον του Ντόναλντ Τραμπ απορρίπτει πλήρως την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.
Την ίδια ώρα, η Γάζα συνεχίζει να αιμορραγεί και η Δυτική Όχθη παραμένει έρμαιο της βίας των εποικισμών.
Το BBC σχολιάζει εύστοχα: «πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, αλλά με τον λάθος πρόεδρο». Χωρίς την αμερικανική ισχύ, οι ευρωπαϊκές κινήσεις μοιάζουν περισσότερο με σύμβολα ελπίδας παρά με εργαλεία πίεσης.
Οι Παλαιστίνιοι καλωσορίζουν την αναγνώριση, αλλά γνωρίζουν ότι οι αποφάσεις των παλιών δυνάμεων δεν έχουν πια το ίδιο βάρος.
Η αλήθεια είναι απλή και σκληρή: η τύχη της Παλαιστίνης εξακολουθεί να καθορίζεται στην Ουάσιγκτον.
Κι όσο ο Λευκός Οίκος επιμένει σε άλλη πορεία, οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες θα παραμένουν φωνές στο περιθώριο.
- 54 λεπτά πριν Το σχέδιο των Χιλιανών διαρρηκτών: Πώς «χτυπούν» πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα
- 1 ώρα πριν Ποια ψηφία να αποφεύγεις στη λοταρία – Τι λέει ειδικός στα τυχερά παιχνίδια
- 2 ώρες πριν Δεν σε παίρνει ο ύπνος; 7 πρακτικές που βοηθούν


















