Η ευλογιά «γονατίζει» την παραγωγή γάλακτος – Πού θα φθάσει η τιμή της φέτας

Ανησυχία προκαλεί η μείωση στις παραδοθείσες ποσότητες γάλακτος και η αύξηση του κόστους παραγωγής μετά την εξάπλωση της ευλογιάς στα πρόβατα, που πλήττει κυρίως τη Θράκη και τη Θεσσαλία.
Το φαινόμενο έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τη διαθεσιμότητα πρώτης ύλης και να προκαλεί προβληματισμό στους τυροκόμους, καθώς αναμένονται αυξήσεις τιμών και πιθανές ελλείψεις στην αγορά μέσα στους επόμενους μήνες.
Η νόσος, που έχει οδηγήσει στη θανάτωση περίπου 365.000 ζώων, μειώνει το ζωικό κεφάλαιο της χώρας και απειλεί την παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ, οι παραδόσεις πρόβειου γάλακτος τον Αύγουστο του 2025 ανήλθαν σε 23,8 εκατ. λίτρα, έναντι 28,2 εκατ. λίτρων τον Αύγουστο του 2024, δηλαδή, μείωση της τάξης του 15% μέσα σε έναν χρόνο. Αντίστοιχα, ο αριθμός των παραγωγών που παρέδωσαν γάλα έπεσε από 15.762 σε 14.009.
Οι παραγωγοί και οι βιομηχανίες γάλακτος κάνουν λόγο για προβλήματα στην εξασφάλιση πρώτης ύλης, ενώ η ζήτηση για γάλα από τους τυροκόμους αυξάνεται. Επειδή για την παραγωγή ενός κιλού φέτας απαιτούνται περίπου τέσσερα κιλά γάλακτος, η μείωση στις παραδόσεις εντείνει τις πιέσεις στις τιμές.
Οι εκτιμώμενες αυξήσεις στην τιμή του πρόβειου γάλακτος υπολογίζονται σε 10–15 λεπτά ανά κιλό, με τις τιμές να αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,35 ευρώ και να φτάσουν ακόμη και το 1,65 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την περιοχή και τη διαθεσιμότητα. Αυτό αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στην τιμή της φέτας και άλλων προϊόντων ΠΟΠ, τα οποία ενδέχεται να ακριβύνουν μέσα στους επόμενους μήνες.
Παράλληλα, η παραγωγή γάλακτος αναμένεται να παραμείνει μειωμένη για όσο διάστημα διαρκεί η ευλογιά, ενώ η αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου θεωρείται δύσκολη και χρονοβόρα. Οι βιομηχανίες προειδοποιούν ότι η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες τιμές και περιορισμούς στην εσωτερική αγορά, ενώ ταυτόχρονα ενδέχεται να προκύψουν ελλείψεις στις εξαγωγές.
- 5 λεπτά πριν Αθωώθηκε ο Κώστας Ανεστίδης στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ
- 15 λεπτά πριν Παπαθανάσης: 110 εκατ. ευρώ για 18 νέα έργα στη Δυτική Μακεδονία
- 20 λεπτά πριν Ζεφύρι: Σε κρίσιμη κατάσταση η 3χρονη που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

















